Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Petre Tutea - Memorialul Durerii
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sf,AndreiTraditia spune sa punem GRAU la incoltit
919 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut - 1990 iarna vrajbei noastre
638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor - epi 5, Unirea Bucovinei cu Romania
668 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  6 lucruri groaznice despre sclavie
1.080 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portretul marelui ganditor crestin Petre Tutea
1.032 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectia de istorie 3 -
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep 1 Mihai Viteazul si prima Unire
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Corneliu Coposu: Marturii despre o viata exemplara
886 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Hot in epoca de aur
922 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Petre Tutea - Previziuni despre viitorul romanilor /1990

 
 
 
 
 
Adaugat de orly 22.09.2014  Adauga la favorite 2.133 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (3 voturi )
   
 
Petre Tutea - Previziuni despre viitorul romanilor /1990

Previziuni pentru romani, inca din anul 1990: "America va ajunge a doua Alemanie (Germanie)", "Iliescu succesorul lui Ceausescu", "Taranistii vor ajunge portari", "Romanii...aspru pedepsiti:Sa se cutremure fiu din burta de mamica..", "Dumnezeu e roman. Sau daca nu, sunt impotriva Lui!

Petre Tutea s-a nascut in 6 octombrie 1902 in comuna Boteni, judetul Muscel (azi judetul Arges). Tatal sau, Petre Badescu era preot ortodox, mama, Ana Tutea, taranca analfabeta. Preotul Petre Badescu, ramas vaduv, neputand sa se recasatoreasca, va incepe o relatie cu Ana, o fata evlavioasa din sat. Petre, copil nelegitim, va fi inscris la primarie sub numele mamei. Tatal sau va muri in 1924, cand fiul sau avea 22 de ani


Studii:

Dupa absolvirea Scolii primare din Boteni (1913), Petre Tutea urmeaza cursurile Gimnaziului "Dinicu Golescu" din Cam­pulung Muscel intre 1913 - 1917. In 1917, in timpul razboiului, scolile functionau cu intermitenta, profesorii erau sub arme, astfel ca trei ani (1917 - 1920) Petre Tutea si-i petrece la Boteni, in casa parinteasca. In 1920, la sugestia consateanului si colegului sau Ion Chelcea, cunoscut etnograf mai tarziu, se duce la Cluj, se inscrie in clasa a V-a la Liceul "Gh. Barit" si, in 1923, promovand ultimele doua clase ale cursului superior (a VII-a si a VIII-a, pe atunci) intr-un singur an, absolva liceul, isi sustine examenul de bacalaureat, iar in toamna lui 1923 se inscrie la Facultatea de Drept a Universitatii din Cluj.

Urmeaza cursurile Universitatii din Cluj, obtinand licenta si docto­ratul in drept cu calificativul Magna cum Laudae, cu o lucrare privind contenciosul administrativ. (1929)

Activitate profesionala:

In 1933, Petre Tutea a fost angajat prin concurs ca Referent in Ministerul Industriei si Comertului, ulterior devenit Ministerul Economiei Nationale. In timp a avansat pina la functia de Director de studii, functia maxima pe care a detinut-o in cariera de economist.

A fost detasat in Germania intre martie 1933 si decembrie 1934, la Agentia economica din Berlin, ca angajat al Ministerului Industriei si Comertului (M.I.C.). In nici un caz nu a fost plecat pentru studii la Universitatea Humboldt, trimis de catre Alexandru Vaida-Voevod, "legenda urbana", nascocita de presa.

Rechemat in Ministerul Economiei Nationale, centrala Industrie si Comert, functioneaza aici pana la data arestarii - 12 aprilie 1948. Desi doctor in Drept, se specializase in economie, conform vocatiei sale reale.

Dupa 6 septembrie 1940 Conducerea Miscarii Legionare ii incredinteaza lui Tutea functia de secretar general la Ministerul Economiei Nationale si, in aceasta calitate, face parte din diverse delegatii care au purtat negocieri economice la Berlin si la Moscova.

Dupa evenimentele violente din 21-23 ianuarie, cunoscute indeobste sub denumirea de "Rebeliune legionara", este detinut pentru scurta vreme in Lagarul de la Targu Jiu, dupa care este eliberat si repus in functie

Dupa 23 august 1944, continua sa lucreze in acelasi minister, la Directia Incurajarii Exportului, apoi functionar in Directia Studii si Documentare, pentru ca in final sa lucreze in Directia Acorduri, protejat de Lucretiu Patrascanu contra "epurarilor" succesive din aparatul de stat.

Doua saptamani dupa destituirea lui Lucretiu Patrascanu, va fi arestat si Petre Tutea, de mai multa vreme in atentia S.S.I., ce avea si el in scurt timp sa se transforme in Securitate.

Cu o intrerupere intre 1953 si 1956, va fi detinut pana in 1964. Eliberat din detentie, in urma amnistiei din 1964, patru ani mai tarziu, in primavara lui 1968, lui Petre Tutea i se intocmeste o "fisa personala" (in cadrul unui "Referat cu propuneri de avertizare a numitului Tutea Petre"):

„Dar, fire de boem, dominat puternic de eul sau, n-a acceptat sa intre in campul muncii pe langa faptul ca nu este dispus "sa se bage sluga la darloaga" (sic!) autocaracterizandu-se ca om "inadaptabil la situatia politica si economica actuala""


In varsta de 66 de ani in 1968, Petre Tutea avea deja varsta de pensionare, dar detinutilor politici nu li se recunostea perioada de detentie drept "vechime in munca". Tot aici se propune: "a se aproba avertizarea numitului Tutea Petre de catre organele noastre, fara audierea unor martori deoarece pozitia sa dusmanoasa a fost semnalata de mai multi informatori".

Pana la sfarsitul vietii a trait extrem de modest, intr-o garsoniera din apropierea Parcului Cismigiu, ajutat de cativa prieteni care obtinusera un mic ajutor banesc si mancare de la Casa Scriitorilor.


Detentia:

Petre Tutea este arestat in 12 aprilie 1948, fiind incarcerat in arestul Sigurantei din str. Rahova, acuzatiile care i se aduceau fiind de spionaj in favoarea anglo-americanilor.

In realitate, in 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a inaintat la Foreign Office un raport asupra situatiei economice din Romania, citand pe larg dintr-o lucrare redactata cu ani in urma de Petre Tutea, in cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei si Comertului (Economiei Nationale), privind relatiile economice romano-germane din trecut, ca baza de comparatie cu relatiile economice romano-sovietice.

Suspectat de Siguranta, pentru "consolidarea" dosarului, lui Tutea i se incredinteaza de catre secretarul general al ministerului, Simon Zeigher, efectuarea unei lucrari privind participarea capitalului strain la dezvoltarea industriei petroliere din Romania, subiectul fiind considerat foarte tentant pentru "oficinele informative britanice".

Intrucat realizarea referatului necesita delegatii la intreprinderile petrolifere si accesul la arhiva ministerului, Tutea a solicitat acest lucru, pretext pentru Simon Zeigher sa ceara arestarea sa imediata.[13]([8]) Petre Tutea este anchetat pana in 10 noiembrie 1948. Anchetatorii Securitatii sunt incapabili sa probeze vreo incalcare a legii de catre arestat, asa cum dovedeste un referat din 10 decembrie 1949, semnat de capitanul de securitate Nicolaescu Marin.

In consecinta se propune incadrarea arestatului in prevederile Ordinului 5/1948, categoria preventivi, vizand arestarea fostilor legionari

Neputandu-se retine in sarcina sa vreo acuzatie dovedita, este trimis la inchisoarea Jilava, unde ramane pana la 23 aprilie 1949. Este ridicat de la Jilava si transportat la inchisoarea Ocnele Mari, fara ca situatia sa de retinut sa primeasca vreo clarificare.

Aici este uitat pana in noiembrie 1950 cand este, oficial, internat prin Decizia M.A.I. nr. 193/1950, pe timp de 24 de luni, "pentru activitate legionara", pedeapsa expirand la 29 noiembrie 1952. Conform obiceiului, a fost eliberat abia in anul urmator, "cu o mica intarziere", abia in 29 mai 1953.

Odata intrat in "sistem", regimul avand nevoie de tapi ispasitori pentru lipsa de eficienta pe toate planurile, Petre Tutea nu mai avea cum sa scape. Este arestat din nou in 1956. In „Ordonanta de pornire a procesului penal", datata 20 decembrie 1956, redactata de lt. Urucu Nicolae se mentioneaza:

„ numitul Petre Tutea este invinuit pentru faptul ca din anul 1955 a inceput sa participe la intalniri clandestine impreuna cu alti indivizi, unde s-au purtat discutii dusmanoase impotriva regimului de democratie-populara din R.P.R."


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.