Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bedrich Smetana
1.797 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Claude Monet
973 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceasul Patek Philippe Henry Graves Supercomplication
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul palariilor de paie
260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gauguin: Problema copilului simbolismului
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Blocul artistului -
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tiziano Vecellio
441 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4/7 Lectia 110 - Rezolvam subiectele M2 Bacalaureat
1.069 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ferdinand Victor Eugene Delacroix,
790 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Metropolitan de Arta
1.278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Sabin Balasa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.01.2015  Adauga la favorite 1.190 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
S-a nascut in Oltenia, la Dobriceni, la 17 iunie 1932. Tatal sau, preot, si mama sa, invatatoare, isi transformasera casa in muzeu arheologic si etnografic, cu peste 3000 de piese. A fost scolit la Craiova si apoi la Bucuresti. A fost legat spiritual de Italia pe care a vizitat-o de mai multe ori, pentru a primi diferite premii dar si pentru a picta, in special de Florenta. Aceeasi legatura a simtit-o fata de Iasi, unde a realizat in intervalul 1968-1978 celebrele murale care innobileaza Sala Pasilor Pierduti a Universitatii Al. I. Cuza, si unde s-a simtit permanent acasa, motiv pentru care declara, cu umor, ca este "moldovean de origine oltean"Celebritatea pe care i-au adus-o muralele de la Iasi si pentru care era considerat clasic inainte de a implini 40 de ani, a determinat o adevarata vanatoare de Sabin Balasa.

Marii colectionari din Romania, dar si din Europa si SUA, i-au dorit lucrarile, crescand cotatia acestora la valori ametitoare pentru artisti cu mai putin noroc sau talent, puternicii epocii i-au comandat si i-au platit doua lucrari dedicate cuplului Ceausescu (de altminteri, remarcabile ca valoare artistica; in schimb, Balasa n-a pictat niciodata tractoare, ciocane si seceri si opera sa nu s-a incadrat in rigorile ideologice ale comunismului). Succesele sale au atras si contestari vehemente, alimentate, cel mai adesea, de faptul ca picturile sale se vindeau cu preturi mult mai mari decat ale clasicilor romani si absolut nesperate de contemporani.

Totusi, in special in ultimul deceniu, tocmai aceste preturi au actionat ca un adevarat accelerator de performanta pentru piata de arta romaneasca, ceea ce cu onestitate recunostea un valoros pictor iesean[necesita citare] atunci cand a inceput sa vanda cu cateva mii de euro o lucrare, fata de cateva sute cat primea de obicei, dupa ce aceeasi Sala a Pasilor Pierduti gazduise expozitia Sabin Balasa organizata de Galeriile de arta Top Business in cadrul careia cea mai ieftina lucrare costa cateva zeci de mii de euro. Cum expozitia a fost vizitata, in trei saptamani, de peste 60.000 de oameni[necesita citare], unii sositi de departe, chiar din strainatate pentru a se intalni cu opera lui Sabin Balasa reunita intr-un simbolic transfer de semnificatie intre muralele realizate in anii 70 si lucrari recente ale maestrului care implinea 70 de ani, se mai poate vorbi si de un al treilea si cel mai important gen de "vanatoare de Sabin Balasa" - uriasul succes de public


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.