Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 14
2.846 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 17
2.348 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 12
1.955 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 15
1.952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 1
1.814 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 5
1.749 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 3
1.663 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 13
1.640 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 7
1.518 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 9
1.482 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Monachos - Documentar despre viata calugarilor

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 28.06.2015  Adauga la favorite 1.607 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Monachos - Documentar despre viata calugarilor

Parintele Arsenie Papacioc - Despre calugarie

In ce priveste dorul de calugarie, asta este cel mai mare lucru, frate. Vezi, nu trebuie sa te duci socotind numai ca e bine. Ci dintr-o inalta socotinta. Trebuie sa te duci dintr-o necesitate sufleteasca. Asa cum, intr-un fel, apar simptomele acelea de nebunie pentru Hristos. Si cu un nebun nu te poti intelege. El una si buna stie: "Ma duc pentru Hristos".

Caci se spune, spun Evangheliile in tot felul: Cine nu ia crucea si nu-Mi urmeaza si nu lasa tata si mama si sot ori sotie, acela nu Ma iubeste. Chiar in Evanghelia de astazi, spunea ca unii se fac pe sine fameni pentru imparatia cerurilor. Adica, infranarea de la placeri.

Asa ca intrarea in manastire este intrare in cer. E o lume mai putin ca lumea. Din contra: desi calugarii sunt oameni si ei, au, insa, randuieli unde trebuie sa-si taie voia. Si nu e usor, bineinteles. Vezi, eu v-am spus de atatea ori: daca te duci la manastire nu te duci ca sa gasesti neaparat manastirea. Sa faci tu manastire! Sa duci o viata asa cum trebuie. Si asta inseamna ca tu faci manastire. Sunt voturile calugaresti, taierea voii. Mai ales, asta trebuie sa o faci cu dragoste, si neaparat trebuie facuta. Asta ar putea sa fie punctul care ar caracteriza viata unui calugar bun - taierea voii.

Ei, vor veni si restul: curatenia si saracia. Nu ca n-ai voie sa manuiesti bani. Sa nu te stapaneasca ideea de bogatie. Sa ai un ban si sa-1 dai dincolo, e altceva. Si, de asemenea, viata de curatie trebuie privita si ea in tot felul. Trebuie taiate imediat gandurile care vin, caci gandurile vin pana la moarte. Nu ne lasa.

Asa ca, daca ti-ar ajuta bunul Dumnezeu sa ajungi, caci mai ai, intr-un fel, o experienta duhovniceasca. Dar nu te duce la manastire cu gandul ca mai stii ceva. intelegi! Acolo te duci sa te smeresti, lucru pe care nu 1-ai stiut pana acum. Acolo te smeresti cu orice chip. in fata oricui. Lasa-l asa slab cum este! Daca el iti porunceste, tu asculti. Caci tu asculti de Hristos si plata iti da Hristos. Poate ca nici acela care-ti porunceste nusi da seama de ce servici mare iti face, poruncindu-ti. Nu intereseaza. Merge pe un program, merge pe nu-stiu-ce, dar tu te mantuiesti.

Asa ca mergerea la manastire este cel mai de varf lucru din Sfanta Scriptura si asigurator pentru venirea mortii. Te scoli cu liniste, te culci cu liniste, caci e mila lui Dumnezeu cu tine. N-ai fost nepasator si ai plecat. Dar nu-i destul: trebuie sa implinesti niste conditii. Nu te duci acolo sa faci ce stii tu, sa-i spui la unul si la altul.

Asa ca daca ai mai citit, nu te opreste nimeni sa citesti mai departe. Sa faci ascultari oricat de neinsemnate, asa-zise josnice. Cum zic unii: "la coada vacii". Acestea le faci cu placere. Ca nu vei sta intr-un loc. Te vor pune la diferite ascultari. Depinde si de manastirea unde te duci. Dar oriunde te-ai duce, te vei numi frate. Dar sa fii calugar. Du-te cu gandul sa faci manastire. Dar lucrul acesta sa-1 faci.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.