Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sidonia Dragusanu,Fiica de generaleasa, nevasta de poet
1.062 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Rusaliile sau Cinzecime - semnificatie
1.824 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Sfanta Tereza a Pruncului Isus / Partea 1/2
2.915 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Sfanta Tereza a Pruncului Isus / Partea 2/2
1.668 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Despre Buna Vestire
1.534 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Nicolae Steinhardt - Infernul unui om fericit
1.946 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Memorialul durerii - Ion Coman
1.156 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Emil Cioran despre sinucidere
1.416 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Despre speranta - 50 de minute cu Plesu si Liiceanu
1.285 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  1/8.Andrei Plesu -"De ce le vorbesti lor in parabole ?"
1.812 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Dr. Leon Danaila - Sculptorul de creiere

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 02.07.2015  Adauga la favorite 1.945 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Seful Clinicii de neurochirurgie vasculara a Spitalului Gheorghe Marinescu – prof. dr. Leon Danaila – are o poveste impresionanta, din pacate putin cunoscuta de romani. Modest din fire, acest titan al neurochirurgiei romanesti nu se lauda cu realizarile sale, insa a revolutionat operatiile pe creier in Romania.

In 1981, cand prof. Arseni scotea tumorile cerebrale cu degetul, prof. Danaila a introdus microscopul operator si astfel a reusit sa scada mortalitatea in urma interventiilor pe creier de la peste 50% la 4%. In cei peste 50 de ani de activitate, neurochirurgul a vazut zeci de mii de creiere, de la oameni simpli, la sefi de stat si de guverne.

Profesorul Leon Danaila, unul dintre cei mai mari neurochirurgi pe care i-a dat medicina romaneasca, opereaza si la 78 de ani, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni, scrie Adevarul. Legenda profesorului Leon Danaila se poate spune in cifre, in multe cifre – peste 37.000 de interventii chirurgicale pe creier (record mondial), scaderea mortalitatii in operatii de la 50% la 4%, gratie introducerii microscopului operator, 39 de carti de specialitate scrise si 354 de lucrari stiintifice, atat in tara, cat si in strainatate. Totodata, academicianul Leon Danaila are 28 de certificate de inovator si inventator, este doctor in medicina din 1973 si membru al Academiei Romane, al Academiei Diplomatice din Londra si al Academiei de Stiinte din New York.

Debutul in neurochirurgie

Dupa stagiatura, in 1961, tanarul doctor Danaila si-a inceput cariera de neurochirurg intr-o sectie de paralizati. „Intr-o zi, medicul primar – unul Grigorovici – mi-a spus sa mergem sa operam la sectia doctorului Arseni. Am operat. A fost o reusita. Asistentele au dus vorba ca operez bine si i-au spus lui Arseni", povestese dr. Danaila.

Incepand cu acest moment, Danaila putea sa se afirme. Ajutorul lui a venit de la cazurile dificile. „S-a internat un bolnav care a cazut in cap si era banuit de probleme la coloana. Am studiat cazul si am fost la biblioteca. M-am intors pe sectie, si la una din vizite i-am spus profesorului Arseni teoria mea, potrivit careia omul nu are problema la coloana, ci e vorba de o tumoare. M-a ascultat si am ajuns la sala de operatie. A deschis si apoi mi-a spus: «De maine treci in sectia mea»".

De la operatia cu degetul, la cea cu microscop „La noi, la operatii, Arseni scotea tumorile cu degetul. Am citit si am vazut ca la noi mortalitatea la astfel de operatii depaseste 50 %. In Occident era de numai 5%. Voiam sa vad ce faceau aia, care era sistemul". Acesta a fost momentul in care Danaila s-a desprins. Au urmat mai multe cursuri si specializari la clinici din vest, dar si din est. Toate tatonarile lui Danaila au condus la o noua optica in neurochirurgia romaneasca. Din 1981, locul degetului profesorului Arseni in operatiile pe creier a fost luat de microscopul operator.

Decisiva pentru achizitionarea acestui aparat a fost o specializare a profesorului Danaila in Statele Unite. „Dupa ce facusem mai multe memorii si cereri, ma trezesc cu profesorul Arseni care-mi spune ca mi s-a aprobat o bursa de cercetare de un an in America. Era semnata de Elena Ceausescu. Asa ca am ajuns intr-un final la New York. Acolo am vazut cum se opereaza cu microscopul si cu instrumente, nu ca la noi, cu degetul", isi aduce aminte Danaila.

Chirurg de VIP-uri In cei peste 50 de ani de activitate, Danaila s-a uitat in zeci de mii de creiere. De la oameni simpli, la sefi de state. Prin anii ’80, cand era deja deprins cu mijloacele moderne de operatie, Danaila era cunoscut si in afara. Un alt episod interesant din viata lui Danaila a fost cel in care l-a consultat pe fostul presedinte al Algeriei, Houari Boumedienne. Acesta facuse o hemoragie cerebrala, iar pentru salvarea lui s-a apelat la mai multe echipe de medici. Printre acestia s-a aflat si Danaila.

„M-am trezit la miezul noptii cu securitatea la usa. Erau pe afara masini cu girofare aprinse. Nu stiam ce se intampla. Prin bloc se trezise lumea si vorbea: «Gata, l-au luat pe doctoral Danaila». Un securist mi-a spus sa ma imbrac ca mergem la aeroport pentru ca trebuie sa merg in Algeria. I-am spus ca n-am pasaport. A scos el un pasaport, mi l-a dat si avea si poze. Mai mult avea si semnatura mea", se amuza neurochirurgul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.