Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Reteta de gem de caise fara conservanti sau gelifiant
158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gem de dovlecei
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura cu gem de caise si bezea
2.884 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura secuiasca cu aluat fraged, gem si bezea ,nuca
106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salata calda de caise
818 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pulpe de pui cu gem de caise
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Desert far unt si cuptor
450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucte cu gem -
1.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rulada cu gem
2.559 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tarta de caise
144 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Gem de caise

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.07.2015  Adauga la favorite 2.222 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ingrediente
•5 kilograme de caise cantarite fara samburi
•3,75 – 5 kilograme de zahar (adica o proportie zahar/fructe de la 0,75:1 pana la 1:1, dupa gust)
•zeama de la 1 lamaie sau, in lipsa, 1/2 plic de sare de lamaie

borcane curate, uscate, sterilizate



Caisele se spala, se curata de samburi si se pun intr-un vas incapator:




Le-am pus pe aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de fundul vasului.




Fierberea fructelor fara zahar are rolul de a elimina o parte din apa continuta de fructe inainte de adaugarea zaharului, pentru a preintampina caramelizarea acestuia si obtinerea unor dulceturi (gemuri, marmelade) de culoare prea inchisa.


Dupa ce fructele au fiert timp de 30 de minute si s-au inmuiat bine, pentru ca eu am dorit un gem de caise cu o consistenta fina, am transformat fructele in piure cu ajutorul blenderului de mana (nu e obligatoriu, puteti lasa si fructele intregi, daca asa va place mai mult)



Indiferent daca pasati fructele transformandu-le in piure sau nu, dupa primele 30 de minute de fierbere este momentul sa se adauge zeama sau sarea de lamaie, deodata cu tot zaharul:


preparare gem de caise, reteta gem caise
Se amesteca totul constiincios si se lasa sa fiarba in continuare. In curand, impuritatile continute de zahar se vor ridica sub forma de spuma, care trebuie indepartata pe masura ce se formeaza (se alege spuma de la suprafat cu o lingura si se da deoparte).

Dupa adaugarea zaharului, gemul se fierbe pana cand scade la consistenta dorita, timp in care se indeparteaza spuma de cateva ori si se sterge permanent marginea vasului cu un servet umed, pentru a nu permite gemului care adera de vas sa se caramelizeze si sa dea un aspect si un gust neplacut intregii cantitati. Timpul de fierbere difera in functie de continutul de apa al fructelor. Cand gemul primeste aspectul unei paste fluide este gata. (Eventual, se poate proba tragand vasul de foc si scotand o cantitate mica pe o farfurie care se introduce in congelator. Daca, dupa racire, va convine consistenta, e gata, daca nu, puneti vasul inapoi pe foc).

Se incepe umplerea cu gem a borcanelor sterilizate si uscate (aici am aratat cum sterilizez eu borcanele), avand grija sa asezati fiecare borcan pe o tavita sau farfurioara metalica sau pur si simplu sa asezati borcanul deasupra unei lame de cutit

Intre timp, aprindeti cuptorul si il incingeti la 100-110 de grade. Pe masura ce borcanele se umplu cu gemul fierbinte, se pun si capacele si se intorc cu susul in jos. Cand s-a terminat umplerea, borcanele se intorc si se aseaza pe o tava metalica. Se da tava cu borcane la cuptor si se lasa acolo timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul si borcanele se lasa in continuare in cuptor pana se vor raci. Gemul va rezista fara probleme chiar si cativa ani, cu toate ca nu contine nici un fel de conservanti.

O alta modalitate de pasteurizare a continutului borcanelor este sa se puna borcanele pline cu gemul fierbinte, cu capace bine infiletate, intr-un „cuib" din mai multe straturi de textile (paturi, prosoape groase), sa se acopere bine si sa se lase sa se raceasca lent. De fapt, important este sa se mentina borcanele la o temperatura inalta pe o perioada mai lunga de timp, fara insa a putea sa se gateasca in continuare, caz in care s-ar carameliza


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.