Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Rezonanta magnetica
1.741 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Meningita: cum se manifesta boala si cum se trateaza
1.784 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alzheimer
1.847 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PNEUMONIA INTERSTITIALA
432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Steatoza hepatica
1.288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Colica renala
1.166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regim alimentar in insuficenta renala DIETA HIPOLIPIDICA
45 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pregatirea inainte de ecografie
915 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cu aceste 7 nucifere vei avea o viata lunga si sanatoasa
1.321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apa ca medicament
1.067 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Ce e tomografia?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.11.2015  Adauga la favorite 2.015 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
In vederea examinarii prin computer tomografie nu sunt necesare pregatiri deosebite cu cateva exceptii si anume in cazul colonoscopiei virtuale si a coronarografiei, detalii privind aceste pregatiri puteti obtine de la secretariatul clinicii.

Este indicat si de foarte mare ajutor, ca in vederea stabilirii evolutiei unei afectiuni, sa va prezentati la examinare cu toate documentele medicale pe care le aveti (investigatii computer tomografice vechi, analize de laborator, filme radiografice, bilete de externare, scrisori medicale din care sa reiasa afectiunile din antecedente). De asemenea este obligatorie precizarea existentei sarcinii, a reactiilor alergice, a existentei afectiunilor hepatice (hepatite cronice cu VHB,VHC, a cirozei hepatice si etiologiei acesteia), renale, tiroidiene.

Si in cazul tomografiei exista doua tipuri de proceduri – investigatii native (fara administrare de substanta de contrast) si investigatii cu administrare de substanta de contrast. In vederea obtinerii unor examinari de foarte buna calitate, veti fi sfatuit sa nu consumati alimente cu aproximativ 4 ore inainte de examinare, sa nu consumati bauturi alcoolice, carbogazoase sau cafea.

Pentru examinarea abdomenului si pelvisului este necesar sa beti o substanta de contrast dizolvata in apa (pusa la dispozitie de personalul clinicii), inaintea inceperii investigatiei propriu-zise.

Pregatirea pentru investigatie se face intr-o sala apropiata de computerul tomograf, inaintea examinarii. Injectarea cu substanta de contrast se face cu o seringa automata la plica cotului. Substantele de contrast au proprietatea de a fi opace la razele X ele fiind iodate.

Trebuie sa colaborati indeaproape cu personalul clinicii, mai ales in cazul in care este necesara examinarea prin tomografie, in inspir sau expir blocat, sa nu va modificati pozitia pe masa de examinare in timpul scanarii si sa anuntati orice reactii in eventualitatea in care acestea apar, in urma administrarii substantei de contrast.

Pentru administrarea substantei de contrast intravenos este necesara efectuarea unei punctii venoase si inserarea in lumenul venos a unei branule de calibru diferit, in functie de tipul de investigatie. In timpul investigatiei vi se administreaza substanta de contrast cu ajutorul seringii automate, un anumit volum cu un anumit flux. Din cauza injectarii de volume mari si cu viteza de injectare mare pot aparea senzatii de caldura, gust metalic in gura, usoara senzatie de greata. Despre toate aceste efecte minore secundare veti fi instiintat la inceputul investigatiei. Orice alte efecte percepute trebuie aduse imediat la cunostinta personalului, lucru posibil prin statia de comunicare pacient-personal cu care este dotat aparatul.

In timpul injectarii este normal sa simtiti o senzatie de caldura in tot corpul. Aceasta senzatie de caldura este normala si ea dispare in cateva minute. Uneori este necesara reinjectarea substantei de contrast in timpul examinarii prin computer tomografie sau repetarea scanarii pentru prinderea unor timpi tardivi. Pentru investigatia prin computer tomografie veti fi intins(a) pe o masa care se deplaseaza in interiorul tomografului.

Contraindicatii

Daca raspunsul Dumneavoastra la una dintre intrebarile de mai jos este pozitiv trebuie sa il faceti cunoscut, la sosirea in clinica, medicului radiolog inaintea inceperii examenului prin computer tomografie:
suferiti de alergii care produc urticarie, eczeme sau de astm bronsic?
sunteti insarcinata sau susceptibila de a fi, sau alaptati?
aveti o boala cronica (diabet, insuficienta renala s.a.)?
sunteti claustrofob(a) sau aveti o natura anxioasa?

Ca si contraindicatii relative, in care se evalueaza raportul risc/beneficiu sunt insuficienta renala, afectiunile tiroidiene (daca este necesara administrarea de SDC), sarcina (afectiuni care pericliteaza viata mamei), feocromocitom.

Avantajele computer tomografiei:
Durata scurta de scanare, intre 7 si 12 secunde - prima intentie in patologia traumatica (vizualizeaza cel mai bine leziunile hemoragice acute si leziunile osoase).
Pentru investigatiile standard, costurile metodei sunt mai mici comparativ cu examinarea RMN


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.