Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pe urmele Bibliei - Marea Galileei
1.246 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Ierusalim
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Mormantul din Gradina, Ierusalim
1.492 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Muntele Maslinilor
1.270 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Muntele Tabor
1.223 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Rastignirea lui Isus din Nazaret
1.771 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Pe urmele Bibliei - Golgota
1.707 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Cezareea
1.798 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Floriile - Intrarea Domnului in Ierusalim
1.542 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Patriarhul Iustinian Marina - Biserica si comunismul 2
989 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Pe urmele Bibliei - Capernaum

 
 
 
 
 
Adaugat de luca 25.03.2016  Adauga la favorite 1.561 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Localitatea numita Capernaum, al carui nume inseamna "Satul lui Naum", se afla asezata pe malul nordic al Lacului Ghenizaret (Marea Galileei), fiind un sat de pescari. Pentru ca Iisus Hristos a locuit pentru un timp in acest loc, orasul

Capernaum mai este numit si "orasul lui Iisus". Capernaumul era locul de unde pleca si unde revenea Mantuitorul, dupa fiecare calatorie savarsita in Galileea. In acest oras locuiau Apostolii Petru si Andrei, Iacov si Ioan, precum si Matei, vamesul.

Printre ruinele vechiului Capernaum se afla astazi trei obiective turistice de seama: Casa Sfintilor Petru si Andrei, impreuna cu Biserica Sfantul Petru, care este romano-catolica; Biserica Sfintii Apostoli, care este ortodoxa; ruinele Sinagogii in care si-a inceput propovaduirea Mantuitorul Iisus Hristos.

Casa Sfintilor Petru si Andrei - Capernaum

Cu ajutorul romanilor, in urma unei perioade de impacare, evreii au construit in Capernaum cea mai frumoasa sinagoga din Palestina. In aceasta sinagoga a predicat Iisus pentru prima data Evanghelia Sa, totodata scotand un demon dintr-un demonizat.

Precum citim in Sfanta Scriptura, dupa ce a predicat in sinagoga, Mantuitorul Iisus a mers in casa Sfintilor Petru si Andrei, impreuna cu ceilalti ucenici. Pe atunci, soacra lui Petru era bolnava si zacea in pat. Cand a ajuns langa ea, Iisus a luat-o de mana si a ridicat-o din pat, iar boala a lasat-o indata, precum citim: "Si iesind ei din sinagoga, au venit in casa lui Simon si a lui Andrei, cu Iacov si cu Ioan, iar soacra lui Simon zacea, prinsa de friguri, si indata I-au vorbit despre ea. Si, apropiindu-Se, a ridicat-o, apucand-o de mana, si au lasat-o frigurile si ea le slujea" (Marcu 1, 29-31).

Inca din primele secole crestine, in Capernaum exista deja o comunitate crestina deosebit de puternica. Datorita acestui lucru, inca de la inceput, crestinii proveniti dintre iudei au transformat casa lui Petru si a lui Andrei intr-un locas de cult.

Prin secolul al IV-lea, casa a fost izolata de celelalte cladiri, printr-un zid, punandu-i-se un acoperis mai rezistent. Se crede ca cel care a zidit aceasta biserica a fost "Iosif, principele din Tiberiada", caruia Sfantul Constantin cel Mare i-a permis sa construiasca biserici in Tara Sfanta, dupa cum marturiseste Sfantul Epifanie.

In jurnalul pelerinei Egeria, care s-a inchinat si la locurile sfinte din Capernaum, citim urmatoarele: "Casa mai-marelui apostolilor a devenit biserica, dar se pastreaza inca peretii casei. Acolo l-a vindecat Domnul pe paralitic. Acolo se afla sinagoga in care Domnul l-a vindecat pe cel cuprinsde demoni si la care se ajunge urcand numeroase trepte. Aceasta sinagoga este facuta din pietre patrate."

Catre sfarsitul secolului al cincilea, pe locul casei Sfintilor Petru si Andrei, bizantinii au construit o frumoasa basilica, de forma octogonala. Despre aceasta scrie pelerinul din Piacenza, in anul 570, zicand: "Am ajuns la Capernaum, la casa Fericitului Petru, care in prezent este o basilica."

Dupa ce locul este invadat de arabi, orasul intra intr-un proces de declin, fiind parasit si daramat. Pelerinii care l-au mai vizitat, in decursul timpului, il amintesc drept pustiit, precum spune pelerinul Burchard, prin secolul al XIII-lea: "Din orasul Capernaum, celebru odinioara, nu a mai ramas nimic in prezent. Abia daca mai numara sapte case de pescari saraci."

Cunoscand istoria orasului Capernaum, ne vin in minte cuvintele Mantuitorului privitoare la credinta si viata celor din Capernaum, care au ramas neschimbati, desi El nicaieri nu facuse atatea minuni ca in mijlocul lor. Pentru aceasta, a zis: "Si tu, Capernaume: N-ai fost inaltat pana la cer? Pana la iad te vei cobora. Caci de s-ar fi facut in Sodoma minunile ce s-au facut in tine, ar fi ramas pana astazi, dar zic voua ca pamantului Sodomei ii va fi mai usor in ziua judecatii decat tie" (Matei 11, 23-24).

In ultimii anii, deasupra Casei Sfintilor Petru si Andrei a fost construita o biserica moderna, de forma circulara, suspendata pe piloni. Aceasta se afla in posesia romano-catolicilor. Numeroasele inscriptii in greaca, armeana, siriana si latina, vizibile si astazi pe ruinele de sub noua biserica, dau marturie despre starea privilegiata a acestei case: numele Mantuitorului, sub diferite forme; numele lui Petru; simboluri crestine; cruci si monograme ale lui Iisus.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.