Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  PNEUMONIA INTERSTITIALA
432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cat de sanatos e regimul vegetarian?
979 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Angina
1.064 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 lucruri despre afine
1.170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Decalogul unei zile sanatoase -
350 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitamina D si durerea cronica de Dr. Andrea Furlan
274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Metoda care iti curata ficatul de toxine
1.394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hernia ombilicala
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mioamele
883 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BOMBA naturala pentru a proteja sistemul imunitar
289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Bronhoscopia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.05.2016  Adauga la favorite 1.105 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Bronhoscopia reprezinta o interventie medicala prin care medicul foloseste un tub pentru a examina plamanii si caile aeriene ale pacientului, inclusiv laringele, corzile vocale, traheea si arborele bronsic. Bronhoscopia este facuta de obicei de catre un medic pneumoftiziolog sau de catre un chirurg. Desi un bronhoscop nu permite vizionarea si inspectia directa a tesutului pulmonar in sine, mostre de tesut pot fi recoltate cu ajutorul acestuia si apoi biopsiate.
Exista doua tipuri de bronhoscop, flexibil si rigid. Incepand cu anii `60, bronhoscopul flexibil a inceput sa-l inlocuiasca, treptat, pe cel rigid datorita usurintei in utilizare, intrucat in cazul folosirii acestuia nu este necesara anestezia generala.
In timpul examenului bronhoscopic, medicul poate vedea tesutul examinat fie direct sau prin intermediul unui monitor.
Medicul va fi cel care decide tipul de bronhoscop care va fi folosit pentru examinare. De exemplu, daca un pacient expectoreaza cantitati mari de sange, se recomanda folosirea bronhoscopului rigid datorita capacitatii de a aspira cantitatile mari de sange. In marea majoritate a cazurilor,se foloseste bronhoscopul flexibil datorita invazivitatii reduse si a cantitatii mici de anestezic utilizate.

DE CE SE FACE TESTUL?

Bronhoscopia poate fi folosita in scopuri terapeutice sau de diagnostic.
Aceasta interventie poate ajuta in diagnosticare urmatoarelor afectiuni:
◾ tuse persistenta;
◾prezenta sangelui in sputa;
◾radiografie care pune in evidenta o masa tumorala, nodul sau inflamatia plamanului;
◾evaluarea unei posibile infectii pulmonare.

Bronhoscopia poate fi folosita in scop terapeutic in urmatoarele situatii:
◾inlaturarea unui corp strain care blocheaza caile aeriene;
◾introducerea unui stent (un tub mic) pentru a deschide o bronsie obstruata de presiunea exercitata de o masa tumorala;
◾inlaturarea unei mase tumorale care blocheaza caile aeriene.

PREGATIRE PACIENT

Pacientii carora urmeaza sa li se faca o bronhoscopie nu trebuie sa manance nimic in noaptea dinaintea efectuarii interventiei. Este permisa administrarea de medicamente cu exceptia celor care maresc riscul sangerarii. Dintre medicamentele care nu trebuie luate se numara: aspirina, anticoagulante precum warfarina sau medicamentele antiflamatorii nesteoridiene (AINS) precum ibuprofen. Medicul va intreba pacientul in legatura cu posibile alergii la medicamente pe care acesta le-a avut in trecut.

CUM SE FACE TESTUL?

Pacientului i se va prinde o linie venoasa pentru administrarea de medicamente si fluide in timpul interventiei care il vor ajuta sa se relaxeze si ii vor da o stare de somnolenta. Apoi pacientului i se vor monitoriza ritmul cardiac, tensiunea arteriala si nivelul de oxigen din sange. Daca este nevoie, i se va administra oxigen suplimentar printr-o canula introdusa intr-una din nari sau cu ajutorul unei masti.
Pacientul va fi pozitionat in decubit dorsal. Inainte de introducerea bronhoscopului flexibil, i se va face o anestezie locala a nazo- si bucofaringelui. Bronhoscopul flexibil poate fi introdus prin nara sau cavitatea bucala. In cazul unor pacienti se va folosi un tub special numit tub de intubatie endotrahiala care va fi introdus prin cavitatea bucala, dincolo de laringe pana in trahee pentru a proteja caile aeriene superioare. In momentul in care bronhoscopul este introdus, se va face o alta anestezie locala pentru a reduce disconfortul si crizele de tuse. Bronhoscopul rigid este introdus doar prin cavitatea bucala in timp ce pacientul este sub anestezie generala.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Bronhoscopia realizata cu bronhoscopul flexibil cauzeaza foarte rar disconfort sau durere. Pacientii pot simti o nevoie imperioasa de a tusi, cauzata de prezenta unui obiect strain in arborele bronsic insa aceasta senzatie poate fi redusa cu ajutorul medicatiei relaxante si a anesteziei locale. Interventia dureaza intre 15 si 60 de minute.
In cazul in care o zona anume necesita o evaluare mai atenta sau o anormalitate este descoperita, mostre pot fi colectate prin urmatoarele metode:
◾spalarea cu solutie salina in jeturi de apa cu sare sunt introduse prin bronhoscop si aplicate in zona analizata iar apoi lichidul este aspirat. Acest procedeu se repeta pentru a obtine mostre suficiente care apoi sunt trimise pentru analiza la un laborator;
◾o perie speciala este introdusa prin bronhoscop in zona analizata. Celulele sunt colectate cu ajutorul perilor si apoi trimise la analiza;
◾aspiratia cu un ac mic de biopsie este folosit pentru prelvarea de tesut pulmonar care apoi este trimis la biopsie.

RISCURI

Complicatiile bronhoscopiei sunt rare si de cele mai multe ori minore. Este important pentru pacienti sa stie ca toate interventiile, chiar si cele minore, implica un risc, existand posibilitatea aparitiei complicatiilor cauzate de modul diferit de reactie la medicamente.
In timpul efectuarii unei bronhoscopii pot aparea urmatoarele complicatii:
◾sangerare nazala;
◾lezarea corzilor vocale;
◾ aritmii cardiace;
◾hemoragie in zona biopsiata;
◾pneumotorax (plaman perforat);
◾complicatii survenite in urma administrarii de medicamente sau in timpul anesteziei generale;
◾fracturi dentare cauzate de bronhoscopul rigid.

REZULTATE

Bronhoscopia este un examen al cailor respiratorii superioare si al arborelui bronsic prin care medicul vizualizeaza aceste structuri anatomice cu ajutorul unui instrument subtire denumit bronhoscop. Medicul poate discuta rezultatele cu pacientul dupa interventie dar rezultatele de laborator sunt disponibile in cateva zile.
1.Rezultat normal: caile respiratorii au conformatie si aspect normal;
2.Rezultat patologic: existenta unor corpi straini, mase tumorale sau secretii cu aspect anormal.
3.Biopsia poate pune in evidenta inflamatii sau infectii ale plamanului cauzate de diferiti agenti patogeni, precum si tuberculoza sau cancerul pulmonar.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele investigatiei pot fi influentate de o afectiune care nu permite pacientului sa fie pozitionat corect sau nu ii permite extensia gatului pentru a fi intubat. De asemenea, exista riscul ca mostra de tesut sa nu fie suficient de mare pentru a putea fi analizata sau in cazul cancerului pulmonar sa nu contina celule canceroase.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.