Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Anglia - Razboiul celor doua Roze
2.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul celor Doua Roze / Documentar istoric
5.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
  Razboiul Portughez de Restauratie (1640-1669)
1.115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 4/6
1.512 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 3/6
1.343 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 1/6
1.649 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 6/6
1.640 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 5/6
1.378 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  Razboiul Civil Spaniol (1936 - 1939) Partea 2/6
1.248 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihai
 
  Razboiul de Iom Kipur, Razboiul arabo-israelian din 1973
2.060 vizite - 0 comentarii
adaugat de labionda
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Razboiul celor Doua Roze (1455–1485)

 
 
 
 
 
Adaugat de babe 16.06.2016  Adauga la favorite 1.987 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Razboiul celor Doua Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut razboiul civil purtat cu intermitenta pentru tronul Angliei intre sustinatorii Casei de Lancaster si cei ai Casei de York.

Amandoua casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avandu-l ca stramos comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Razboiul celor Doua Roze nu a fost folosit in perioada in care conflictul a avut loc, ci mai tarziu, avandu-si originea in formele si culorile blazoanelor celor doua case regale: Roza rosie de Lancaster , si Roza alba de York

Razboiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor doua case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori in special in sudul si vestul tarii, in timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau in special din zonele de nord si de est. Razboiul celor Doua Roze, cu marele sau numar de victime din randul nobilimii, a fost o cauza principala a scaderii importante a puterii aristocratiei, ceea ce a dus la cresterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.

Succesiunea disputata

Conflictele dintre cele doua case regale au inceput in momentul detronarii regelui Richard al I -lea de catre varul sau, Henry Bolingbroke, duce de Lancaster, in 1399. In ciuda lipsei de mostenitori ai celui de-al treilea fiu al lui Edward al III-lea, John de Gaunt, Bolingbroke avea putine sanse sa acceada la tron. Conform precedentelor, coroana ar fi trebuit sa fie mostenita de descendentii masculini al celui de-al doilea fiu al lui Edward al III-lea, Lionel de Antwerp. Richard al II-lea l-a si numit de fapt pe nepotul lui Lionel, Roger Mortimer, al IV-lea conte de March ca mostenitor prezumtiv. Pana in cele din urma, Bolingbroke, a fost incoronat rege sub numele de Henry al IV-lea.

El a fost acceptat ca rege datorita lipsei de popularitate a domniei lui Richard al II-lea. Bolingbroke a murit in 1413. Fiul si succesorul sau, Henry al V-lea, a fost un foarte priceput conducator militar, iar succesele sale in luptele din Franta in razboiul de o suta de ani i-au crescut foarte mult popularitatea, permitand casei de Lancaster sa-si intareasca pozitia dominanta pe tronul Angliei.

Scurta domniei a lui Henry al V-lea a supravietuit unei conspiratii conduse de Richard, conte de Cambridge, un fiu al lui Edmund de Langley, al cincilea fiu al lui Edward al III-lea. Cambridge a fost executat pentru tradare in 1415, la inceputul campaniei franceze care a dus la batalia de la Agincourt.

Sotia lui Cambridge, Anne Mortimer, pretindea si ea tronul, fiind fiica lui Roger Mortimer si prin aceasta descendenta lui Lionel de Antwerp. Henry al V-lea a murit in 1422 si Richard, duce de York, fiul lui Richard, conte de Cambridge, si al lui Anne Mortimer, a ajuns sa pretinda coroana de la regele bolnav Henry al VI-lea .

Faza initiala 1455–1460

Desi au mai existat infruntari armate si mai inainte intre sustinatorii regelui Henric al VI-lea si cei ai lui Richard, duce de York, principala perioada de conflicte armate in Razoiul celor Doua Roze a fost intre 1455 si 1489.

Richard, duce de York a condus o mica armata impotriva Londrei si a fost intampinat de fortele lui Henric al VI-lea la St Albans, la nord de capitala, pe 22 mai 1455. Bataia relativ mica de la St Albans a fost primul conflict armat deschis al razboiului civil. Rezultatul a fost infrangerea Lancastrienilor, care au pierdut mai multi conducatori importanti, inclusiv pe Somerset. York si aliatii lui si-au recastigat pozitiile si influenta si, pentru o vreme, ambele tabere au parut socate ca au trebuit sa se ajunga la o lupta armata pentru a rezolva problemele si au facut totul pentru reimpacare.
Cand Henric a avut un nou atac de nebunie, York a fost din nou numit Protector, iar Margaret a fost insarcinata cu ingrijirea bolnavului, dar a fost indepartata din Consiliul de regenta care lua toate hotararile.

Dupa prima batalie de la St Albans, compromisul din 1455 a a parut ca are succes, cu York ramas vocea dominanta in Consiliu, chiar si dupa ce Henry si-a revenit. Insa problemele care generasera conflictul au reaparut in scurta vreme. Cea mai importanta dintre acestea era daca ducele de York, sau fiul minor al lui Henric si Margaret, Edward, avea sa fie viitorul rege. Regina Margareta a refuzat sa accepte orice solutie de compromis care ar fi presupus dezmostenirea fiul ei si a devenit clar ca ea nu va accepta ca ducele de York si aliatii lui sa mai aiba in continuare puterea militara.

Henric a plecat intr-o vizita regala in Midlands in 1456, iar Margaret nu i-a mai permis sa se reintoarca la Londra, (regele si regina erau foarte populari in Midlands), dar au devenit inca si mai nepopulari in Londra unde negustorii erau furiosi datorita scaderii vanzarilor si a cresterii dezordinii in oras. Curtea regala s-a mutat la Coventry. Din acel moment, ducele de Somerset a inceput sa fie noul favorit al curtii regale, luand locul tatalui sau. Margaret l-a convins pe rege sa-l demita pe York din functia de Protector, in timp ce York a luat hotararea de a se reintoarce la postul lui din Irlanda. Dezordinile din capitala si lipsurile de pe coasta de sud au continuat sa creasca, dar regele si regina au continuat sa-si apere pozitiile lor, regina introducand sistemul recrutarilor obligatorii pentru prima oara in Anglia. In acest timp, Richard Neville, conte de Warwick, (poreclit mai tarziu "The Kingmaker – Facatorul de regi"), aliatul lui York, a devenit din ce in ce mai apreciat la Londra ca erou al clasei negustorilor.

Dupa reintoarcerea lui York din Irlanda, ostilitatile au reinceput pe 23 septembrie 1459 cu batalia de la Blore Heath in Staffordshire, unde o armata importanta Lancastriana nu a reusit sa impiedice forta Yorkista, de sub comanda lui Lord Salisbury, sa se indrepte de la castelul Middleham spre Yorkshire, unde avea sa se uneasca cu York la castelul Ludlow. Dupa o victorie Lancastriana in batalia de la Ludford Bridge, Edward conte de March (fiul mai mare al lui York, mai tarziu Eduard al IV-lea al Angliei), Salisbury si Warwick au fugit la Calais. Lancastrienii aveau din nou controlul in acest moment, iar Somerset a fost numit guvernator al Calais. Incercarea lui de a-l alunga pe Warwick a fost zadarnicita cu usurinta, Yorkistii reusind chiar sa lanseze raiduri in zona de coasta, pornind din Calais in 1459–60, facand sa creasca haosul si dezordinile din tara.

Pana in 1460, Warwick si aliatii lui au fost capabili sa organizeze o invazie in Anglia, reusind sa cucereasca zona Kent si orasul Londra, de unde au capatat un sprijin important. Sprijiniti si de emisarul papal, care trecuse de partea lor, Yorkistii au avansat catre nord. Henry a plecat in fruntea unei armate catre sud pentru a-i intalni, in timp ce Margaret a ramas in nord cu printul Edward. Batalia de la Northampton, din 10 iulie 1460, a fost un dezastru pentru Lancastrieni. Armata Yorkista condusa de Richard Neville, conte de Warwick, ajutata si de tradatorii din randurile armatei regale, au reusit sa-l prinda pe Henry, ducandu-l prizonier la Londra.

Reluarea ostilitatilor 1469–1471

Perioada 1467–70 a marcat deteriorarea rapida a relatiilor dintre regele Edward si fostul sau mentor, puternicul Richard Neville, conte de Warwick—"Facatorul de regi". Au fost mai multe cauze ale rupturii dintre cei doi, dar in principal a fost vorba de decizia lui Edward de a se casatori in secret in 1464 cu Elizabeth Woodville. Edward a anuntat mai tarziu vestea casatoriei ca pe un fapt implinit, ceea ce a produs o uriasa rusine lui Warwick, care, convins de nevoia unei aliante cu Franta, negocia incheierea unei casatorii intre regele englez si o printesa franceza. Aceasta rusine s-a transformat amaraciune in momentul in care membrii familiei Woodville au ajuns favoriti la curte in dauna celor din familia Neville. Alti factori au facut sa creasca dezamagirea lui Warwick: preferinta lui Edward pentru o alianta cu Burgundia (in dauna Frantei), ca si faptul ca Edward s-a opus ca fratii lui, George, duce de Clarence si Richard, duce de Gloucester, sa se casatoreasca cu fiicele lui Warwick, Isabel Neville si respectiv Anne Neville. Mai mult, popularitatea lui Edward era in scadere in aceasta perioada datorita cresterii taxelor si a continuelor incalcari ale legilor si ordinii.

Prin 1469, Warwick a format o alianta cu fratele gelos si perfid al lui Edward, George. Ei au adunat o armta cu care l-au infrant pe rege in batalia de la Edgecote Moor, asediandu-l pe Edward in castelul Middleham in Yorkshire. Warwick a hotarat executarea tatalui reginei, Richard Woodville, primul conte de Rivers. Edward a fost fortat sa convoace o sesiune a Parlamentului la York, in cursul careia ar fi trebuit sa fie declarat nelegitim, coroana urmand sa fie transmisa lui Clarence ca mostenitor aparent al lui Edward. In acest timp, tara era in fierbere, Eduard avand sansa sa poata apela la loialitatea fratelui sau Richard, duce de Gloucester si a altor nobili. Gloucester a sosit in fruntea unei mari forte, eliberandu-l pe rege.

Warwick si Clarence au fost declarati tradatori si au fugit in Franta, unde, in 1470, Louis al XI-lea al Frantei era presat de regina exilata Margaret de Anjou sa o ajute la invadarea Anglia pentru a recupera tronul sotului ei captiv. Regele Louis a avut ideea unei aliante intre Warwick si Margaret, o solutie la care nici unul dintre vechii inamici nu s-au gandit, dar care, in cele din urma, a aparut ca o afacere profitabila. De fapt, fiecare dintre cei doi se astepta la alte beneficii: Warwick dorea un rege marioneta (ori Henry, ori fiul sau), iar Margaret dorea sa recapete ceea ce considera a fi regatul familiei sale. Pana in cele din urma, a fost aranjata o casatorieintre fiica lui Warwick, Anne Neville, si fiul lui Margaret, fostul print de Wales, Edward de Westminster. Warwick a invadat Anglia in toamna anului 1470.

In acest moment, a fost randul lui Edward al IV-lea sa fuga din tara. Atunci John Neville a schimbat tabara pentru a-l sprijini pe fratele lui, Warwick. Edward nu era pregatit pentru o infruntare cu armata foarte mare a lui Neville, care venea din nord si si-a demobilizat armata. Edward si Gloucester au fugit din Doncaster spre coasta si de aici in Olanda, iar de aici in exil in Burgundia. Warwick invadase deja Anglia cu armata din Franta, iar planul lui de a-l elibera si repune pe tron pe Henry al VI-lea s-a realizat. Henry al IV-lea a traversat triumfator strazile Londrei in octombrie ca rege repus in drepturi, iar Richard si Edward au fost proclamati tradatori. Succesul lui Warwick a fost de scurta durata insa. El si-a supraestimat fortele cand a planuit sa invadeze Burgundia impreuna cu fortele regelui Frantei, care-i promisese drept recompensa teritoriul Olandei. Asta l-a facut pe Charles cel Temerar al Burgundiei sa-l sprijine pe Edward. Charles a promis bani si o armata pentru invadarea Angliei in 1471. Edward l-a invins pe Warwick in batalia de la Barnet in 1471. Restul fortelor Lancastriene au fost distruse in batalia de la Tewkesbury, iar printul Edward de Westminster, urmasul la tron al Casei de Lancaster, a fost ucis. Henry al VI-lea a fost ucis la scurta vreme dupa aceasta, (14 mai, 1471), pentru a intari pozitia Casei de York in lupta pentru mentinerea puterii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.