Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Walter Elias Disney
943 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Disneyland-California
819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Disneyland Paris
1.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata secreta a lui Walt Disney ca informator al FBI
377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Disney abandonat complet mobilat din Franta
263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rose Hall Great House - Jamaica
1.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Detaliile sinistre omise de W.Disney din „Alba ca Zapada
697 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anna Eleanor Roosevelt prima doamna a Americii
503 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarata casa a Frumoasei din Padurea Adormita
542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fratii Grimm,savantii care au patruns in lumea basmelor
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Walt Disney Concert Hall

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.09.2016  Adauga la favorite 678 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Proiectul a fost lansat in 1987, cand Lillian Disney, vaduva lui Walt Disney, a donat 550 de milioane de dolari pentru proiectarea si realizarea unei sali de concert care sa poarte numele celebrului sau sot. Frank Gehry a livrat desenele complete ale proiectului in 1991. S-a inceput (intre 1992 si 1996) cu constructia unui imens garaj subteran: a costat 110 milioane de dolari platiti de Los Angeles County, care a vandut in avans locuri celor care doreau sa-si parcheze automobilele sub viitoarea sala de concert. A urmat o perioada destul de lunga pana au fost stranse fonduri suficiente (ba chiar excedentare…) care sa acopere costurile prevazute de proiectul original. In 2003, cand constructia era terminata, Filarmonica din Los Angeles si-a amanat deschiderea stagiunii pana in toamna, lasand vara pentru reglarea acusticii, proiectata de japonezul Toyota, colaborator apropiat al lui Gehry. Inaintea concertului inaugural, dupa repetitia generala, redutabilul critic muzical Mark Swed scria in L.A. Times ca “O noua dimensiune sonica a fost cucerita prin vibratia fiecarui centimetru cub de aer din interiorul salii, o perfectiune care face sa dispara pana si notele false ale catorva instrumentisti…".

Dupa constructie, cateva modificari au fost efectuate in ceea ce priveste aspectul exterior. Astfel, Founders Room a fost acoperita cu placi de otel inox matuit, in loc de oglinzi, asa cum era proiectat initial. Calitatile finisajului au fost amplificate de sectiunea concava a salii. Un efect interesant a fost cresterea considerabila a temperaturii la interior, ceea ce a obligat la redimensionarea instalatiei de climatizare. Scena din sala de concert este completata perfect de impunatoarea orga construita de germanul Caspar Glatter-Gotz, tot dupa un proiect al lui Frank Gehry, ajutat de Manuel Rosales, consultant de sunet. Aceasta orga de exceptie si-a facut pentru prima oara auzite sunetele abia in septembrie 2004, sub mainile maestrului Frederik Swann. Ea este echipata cu un dublu sistem de actionare: mecanic si electronic. Pardoseala salii de concert, ca de altfel si intreaga placare acustica, este din lemn stejar, spectatorii, criticii si muzicienii care au trecut pe aici considerand auditia impecabila: timp de reverberatie a sunetului 2,2 secunde cu sala goala si 2 secunde cu sala ocupata.


La fel de original este si faptul ca orga este dotata cu doua console. Cea dintai este o constructie fixa, amintind de orgile baroce din nordul Germaniei si e dotata cu un circuit inchis de televiziune, cu monitorizarea salii. Cea de-a doua consola este amovibila, putand fi mutata cam cu acelasi efort cu care se muta un pian greu.

Alaturi de alte constructii celebre ale lui Frank Gehry (una dintre ele prezentata in numarul trecut al acestui supliment), Walt Disney Concert Hall din Los Angeles a primit, din punct de vedere al realizarii arhitecturale, o seama de aprecieri laudative, fiind considerata o realizare de exceptie. De aceeasi critica extrem de favorabila se bucura si acustica impecabila a salii de concert, considerata una dintre cele mai performante din intreaga lume. Programarea sustinerii unui concert in aceasta sala se face pe criterii foarte riguroase si cu o stacheta selectiva foarte ridicata.


Cladirea Walt Disney Concert Hall este si o binecunoscuta vedeta de… film. Aici s-a filmat unul dintre episoadele serialului “The Simpsons", pe coloana sonora a filmului auzindu-se, la un moment dat, chiar si vocea arhitectului Frank Gehry. Prima proiectie a unui film in aceasta sala a fost prilejuita de premiera mondiala a celebrului “The Matrix Revolution". Sala a mai fost utilizata cu ocazia saptamanii desfasurate sub deviza “Idol Gives Back", precum si (in anul 2008) cu ocazia lansarii filmului “Iron Man", pentru ceremonia organizata de Stark Industries.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.