Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Revolutia din Taiping
891 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revolutia culturala chineza a lui Mao Zedong
1.450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 2
768 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 1
701 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 3
699 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 8
678 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 7
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 4
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 5
631 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 6
596 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Johann Gutenberg si Revolutia tiparului

 
 
 
 
 
Adaugat de kafka 01.12.2016  Adauga la favorite 750 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (n. 1398 – d. 3 februarie, 1468) a fost un metalurgist, bijutier si tipograf german care s-a remarcat prin contributia sa la tehnologia tiparirii.

Este creditat cu crearea unui nou tip de presa tipografica si a unor cerneluri pe baza de uleiuri. Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclara, mai multi autori considerand presele sale initiale drept adaptari ale preselor fixe deja existente in Europa, in combinatie cu tehnologia de tiparire cu caractere mobile din metal inventata in Coreea si China.

Gutenberg s-a nascut in orasul german Mainz, fiul unui negustor numit Friele Gensfleisch zur Laden, care a adoptat numele de familie "zum Gutenberg" dupa numele cartierului in care se mutase familia sa. Gutenberg s-a nascut intr-o familie de patricieni bogati, care aveau o genealogie datata pana in secolul al treisprezecelea. Parintii sai erau aurari si bateau moneda.

Presa fixa in care foile de hartie erau presate de blocuri de lemn in care fusesera gravate textul si/sau ilustratiile, a aparut pentru prima oara in China, si a fost folosita in Asia de Est cu mult timp inaintea lui Gutenberg. Pana in secolele al XII-lea si al XIII-lea, numeroase biblioteci chineze contineau zeci de mii de carti tiparite. Primul sistem de tiparire cu caractere mobile din lume a fost inventat de Bi Sheng. Coreenii si chinezii cunosteau tiparirea cu litere mobile, dar din cauza complexitatii sistemului de scriere folosit, aceasta metoda nu a fost atat de utilizata ca in Europa Renasterii.

Nu se stie daca Gutenberg cunostea aceste tehnici sau le-a reinventat independent.

Gutenberg a introdus in mod sigur metode eficiente pentru producerea in masa a cartilor, ducand la o crestere masiva a numarului de texte scrise in Europa — in mare parte datorita popularitatii Bibliei lui Gutenberg, prima sa lucrare produsa in masa, incepand cu 23 februarie 1455. Totusi Gutenberg nu a avut talent la afaceri, si nu a obtinut profituri substantiale din inventia sa.

Gutenberg a inceput experimentele cu tipografia din metal dupa ce s-a mutat din orasul natal Mainz la Strasburg (pe atunci oras german, astazi in Franta) - in jurul anului 1430. Stiind ca tiparirea cu blocuri de lemn implica mult timp si cheltuiala, deoarece fiecare matrita, de marimea unei pagini, trebuia gravata de mana separat si nu avea mare durabilitate, Gutenberg a tras concluzia ca blocurile metalice puteau fi produse mult mai repede, prin combinarea unor matrite mici si refolosibile pentru fiecare litera in parte.

In 1455, Gutenberg a finalizat tiparirea Bibliei, un volum in-folio cu 42 de linii pe fiecare pagina


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.