Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mihail Kogalniceanu
733 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Blindatele de pe Dunare
1.230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul de Independenta al Romaniei
2.211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Sutu
1.191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Schitul Darvari
842 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicholae si Alexandra Romanov / Un destin tragic
2.055 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Ultimul dintre Tarii Rusiei - Nicolae si Alexandra
1.749 vizite - 0 comentarii
adaugat de lazar
 
  24 ianuarie 1859: „Mica Unire", primul pas spre Romania!
960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  24 ianuarie 1859: Mica Unire
1.218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Puciul care a lichidat URSS - Mistere
1.007 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Mihail Kogalniceanu -

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.01.2017  Adauga la favorite 1.028 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mihail Kogalniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iasi, Moldova – d. 1 iulie 1891, Paris, Franta) a fost un om politic de orientare liberala, avocat, istoric si publicist roman originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al Romaniei la 11 octombrie 1863, dupa Unirea din 1859 a Principatelor Dunarene in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, si mai tarziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost de mai multe ori ministru de interne in timpul domniilor lui Cuza si Carol. A fost unul dintre cei mai influenti intelectuali romani ai generatiei sale (situandu-se pe curentul moderat al liberalismului). Fiind un liberal moderat, si-a inceput cariera politica in calitate de colaborator al printului Mihail Sturdza, in acelasi timp ocupand functia de director al Teatrului National din Iasi si a publicat multe opere impreuna cu poetul Vasile Alecsandri si activistul Ion Ghica.
A fost redactor sef al revistei Dacia Literara si profesor al Academiei Mihaileane. Kogalniceanu a intrat in conflict cu autoritatile din cauza discursului inaugural cu tenta romantic-nationalista sustinut in anul 1843. A fost unul dintre ideologii Revolutiei de la 1848 in Moldova, fiind autorul petitiei Dorintele partidei nationale din Moldova.
Dupa Razboiul Crimeii, printul Grigore Alexandru Ghica l-a insarcinat cu elaborarea unui pachet de legi pentru abolirea robiei romilor. Impreuna cu Alecsandri, a editat revista unionista Steaua Dunarii, a jucat un rol important in timpul alegerilor pentru Divanurile ad-hoc, si l-a promovat cu succes pe Cuza, prietenul sau pe tot parcursul vietii, la tron.
Kogalniceanu a sustinut prin propuneri legislative eliminarea rangurilor boieresti si secularizarea averilor manastiresti. Eforturile sale pentru reforma agrara au dus la o motiune de cenzura, care a declansat o criza politica care a culminat cu lovitura de stat din mai 1864, provocata de Alexandru Ioan Cuza pentru implementarea reformei. Cu toate acestea, Kogalniceanu a demisionat in 1865, in urma conflictelor cu domnitorul. Dupa un deceniu, a pus bazele Partidului National Liberal, dar mai inainte de a jucat un rol important in decizia Romaniei de a participa la Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878, razboi care a dus la recunoasterea independentei tarii. In ultimii ani de viata a fost o figura politica proeminenta, presedinte al Academiei Romane si reprezentant al Romaniei in relatiile cu Franta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.