Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  1 Decembrie -ziua nationala a Romaniei
1.290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles de Gaulle
1.430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarbatoarea Sfantului Gheorghe
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Florin Sinca - Prostitutia.Meserie veche,disputa actuala
1.060 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Paris eiberat de trupele americane in August 1944
799 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Nancy Wake - Spioana cu nume de cod Soarecele Alb / Ep.3
1.159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nancy Wake - Spioana cu nume de cod Soarecele Alb / Ep.1
1.063 vizite - 0 comentarii
adaugat de aires
 
  Nancy Wake - Spioana cu nume de cod Soarecele Alb / Ep.6
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nancy Wake - Spioana cu nume de cod Soarecele Alb / Ep.5
1.046 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nancy Wake - Spioana cu nume de cod Soarecele Alb / Ep.4
979 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Cum a devenit 1 Aprilie Ziua Pacalelilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.03.2017  Adauga la favorite 1.040 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
1 Aprilie Ziua Pacalelilor. Precursori ai April Fools' Day - Ziua Pacalelilor in varianta autohtona - ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfasura pe 25 martie, si Medieval Feast of Fools, care se desfasura pe 28 decembrie, o zi care inca este marcata in unele tari de limba spaniola.

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. Pe de alta parte, cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul chiar intr-o zi de 1 aprilie.

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. Totodata, o alta explicatie ar fi ca, in urma cu cateva sute de ani, oamenii sarbatoreau Anul Nou de 1 aprilie. Inlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, initial unii oameni neputand sa se adapteze schimbarii: ei sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie in loc de 1 ianuarie si, din acest motiv, au fost numiti "April Fools".

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. In Franta, Belgia, Italia si Olanda o traditie de Ziua Pacalelilor - numita "poisson d'avril", "pesce d'aprile!", respectiv "aprilvis" (pestele lui aprilie) - consta in lipirea unui peste din hartie pe spatele unei persoane fara ca aceasta sa-si dea seama. Acest obicei se pare ca dateaza din secolul al XVI-lea.

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. Sarbatoarea "poisson d'avril" este inca marcata si in Canada, dar si in Portugalia si Spania. Din zonele francofone, aceasta sarbatoare s-a extins si in zonele olandeze si flamande, sub denumirea "aprilvis".

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. In Marea Britanie, Ziua Pacalelilor este marcata in anumite zone timp de doua zile, persoana pacalita fiind numita "noddy", in timp ce, in Scotia, Ziua farselor este denumita in mod traditional "Hunt-the-Gowk Day" ("gowk" in sensul de prostanac, natarau), avand insa si o alta semnificatie - cea de sosire a primaverii (April cuckoo).

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. In Polonia, ziua de 1 aprilie este una in care oamenii fac glume si farse, iar "activitatile serioase" sunt de evitat. In Danemarca, 1 mai este cunoscuta ca "Maj-kat" ("May-cat" si ca o zi a glumelor). O semnificatie similara are ziua de 1 mai si in Suedia. Insa atat danezii, cat si suedezii obisnuiesc sa sarbatoreasca si April Fools' Day ("aprilsnar"), in timp ce Ziua Pacalelilor de 1 mai este mult mai putin celebrata de acestia.

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. In Spania, sarbatoarea "pestele lui aprilie" ("pescado de abril") a fost preluat pe filiera franceza, spaniolii avand si propria lor zi a pacalelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marcheaza "Dia de los Santos Inocentes" ("Day of the Holy Innocents"/ "Masacrul Inocetilor"), fuga in Egipt si salvarea pruncului Iisus, considerandu-se ca Maria si Iosif l-au salvat pe acesta printr-un "siretlic".

In unele tari din sudul Statelor Unite se sarbatoreste "The Week of Foolery" (Saptamana farselor), care incepe cu sapte zile inainte de ziua propriu-zisa a pacalelilor.

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. Este de asteptat ca si anul acesta April's Fool sa vina cu farse si scenarii in presa, care mai de care mai elaborate, dar care au si un iz de credibilitate.

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. In ultimii ani, Ziua Pacalelilor a fost un prilej pentru presa si site-urile internationale sa descreteasca fruntile cititorilor ingrijorati de criza economica si de problemele cu care se confrunta zilnic. Astfel, retelele de socializare au incercat sa isi pacaleasca utilizatorii, anuntand introducerea unur noi servicii neverosimile, in timp ce unele site-uri au anuntat ca isi vor inchide operatiunile.

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. Totodata, de-a lungul anilor, presa internationala a facut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Intre acestea s-au numarat scaunul pentru caini de la Ikea, "lansat" pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburatori (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stangaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998).

1 Aprilie Ziua Pacalelilor. Insa, in unele cazuri, raspandirea sarbatorii pacalelilor a avut un efect contrar. In loc sa starneasca amuzamentul, unele publicatii i-au facut pe cititorii lor sa nu mai aiba incredere in materialele publicate pe 1 aprilie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.