Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Grau la incoltit, cand se pune si ce semnifica
1.023 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sf Andrei - intre traditie si superstitie
73 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 Superstitii si traditii de Anul Nou
1.073 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce trebuie sa faci pentru a nu se inmuia varza murata!
341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Superstitii legate de Anul Nou
961 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand si cum se pune grau la incoltit pentru Sf. Andrei
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe!
1.095 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Apostol CEZAR icoana
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obiceiurile si traditiile de Sanziene
133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Superstitii care se respecta de Sfantul Andrei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.11.2017  Adauga la favorite 969 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Traditii, obiceiuri si superstitii care se respecta de Sfantul Andrei
Pe data de 30 noiembrie este cruce rosie in Calendarul Crestin Ortodox. Biserica il pomeste pe Sfantul Apostol Andrei care este unul dintre cei mai importanti Sfinti. In aceasta zi, o multime de romani, care ii poarta numele, isi sarbatoresc ziua onomastica. Nu trebuie sa uitam sa le uram „La multi ani!".

De-a lungul timpului, in credinta populara s-au dezvoltat o multime de traditii in legatura cu aceasta zi sfanta. Cu aceasta ocazie, se respecta o multime de traditii si obiceiuri.
Se spune ca noaptea de Sfantul Andrei este ca un fel de Halloween al romanilor, insotita de o multime superstitii. Oamenii spun ca aceasta seara spiritele ies in lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, potrivit calendarulortodox.ro. De aceste rele oamenii se apara cu ajutorul vrajilor si a usturoiului. Traditia spune ca in aceasta seara spiritele rele bantuie alaturi de cei vii. Mai mult decat atat, in anumite zone rurale ale tarii se spune ca cei care sunt atacati de lupi in noaptea de Sfantul Andrei se transforma in varcolaci.

Traditii, obiceiuri si superstitii care se respecta de Sfantul Andrei
Pentru a alunga spiritele rele din casa si din gospodarie, oamenii folosesc usturoi si cruciulite facut de mainile copiilor. Traditia spune ca in noaptea de Sfantul Andrei este bine sa ungi pragul casei cu usturoi, usile, geamurile, dar si toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra in casa. La sate, se punea usturoi chiar si in grajdurile animalelor, pentru a le feri de rele.

Mai mult, oamenii cred ca in ajunul aceste sarbatori apar si strigoii, fiinte cu suflete pedepsite deoarece au dus o viata nepotrivita sau luata prin violenta, care bantuie strazile. Tot usturoiul este cel care apara de aceste spirite.

Fetele isi viseaza usitul in noaptea de Sfantul Andrei
O alta superstitie spune ca fetele care isi doresc sa se marite, ar trebui sa puna in aceasta noapte sub perna un fir de busuioc pentru a-si visa alesul. O alta traditie populara spune ca la miezul noptii, fetele trebuie sa intoarca un ulcior de lut cu gura in jos, apoi trebuie sa puna pe fundul vasului trei carbuni incinsi. Apoi, ele rostesc o incantatie care le va ajuta sa cucereasca inima iubitului cu care se vor marita.
O alta modalitate de a afla cine este alesul este urmatoarea: fata tine in mana doua lumanari aprinse si priveste intr-un pahar cu apa in care a fost pusa o verigheta sfintita pentru cununie.

Cei care isi doresc sa dezlege unele mistere sau enigme din trecutul lor trebuie sa ia parte la un ritual bizar in cimitir. Intr-un vas cu apa descantata acestia vor vedea tot ce s-a petrecut.

Traditia populara mai spune si ca spiritele rele nu pot sa intre in casa daca gospodinele intorc seara toate canile sau vasele cu gura in jos. De asemenea, se pune busuioc in mancarea animalelor si cateva picaturi de agheasca in apa, pentru a fi protejate de spiritele rele.

O alta traditie cunoscuta este punerea graului la incoltit. Gospodarii de la tara obisnuiau sa faca asta pentru a afla cum va fi recolta in anul care va urma, dar si cat de prospera va fi casa si familia in anul noi.

De asemenea, vremea din noaptea de Sfantul Andrei prevesteste cum va iarna care urmeaza. Daca oamenii au parte de un cer senin in aceasta noapte, iarna care va veni va fi una blanda.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.