Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Michelangelo Buonarroti-Pieta vaticana
2.223 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Lorenzo Lotto partea I
1.671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cateva secrete ale lui Michelangelo Buonarroti
1.850 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Michelangelo Buonarroti- Documentar BBC-Partea 1-a HD
4.674 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Michelangelo Buonarroti-Documentar BBC-Partea 2-a HD
2.995 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Michelangelo Buonarroti - Documentar BBC-Partea 4-a HD
2.006 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Michelangelo Buonarroti- Documentar BBC-Partea 3-a HD
1.776 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Leonardo Da Vinci - partea 3/3
2.267 vizite - 0 comentarii
adaugat de radio
 
  Leonardo Da Vinci - partea 2/3
1.840 vizite - 0 comentarii
adaugat de radio
 
  Leonardo Da Vinci - Partea. 1/ 3
1.809 vizite - 0 comentarii
adaugat de radio
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Donato Bramante

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.02.2018  Adauga la favorite 964 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Donato di Pascuccio d'Antonio, cunoscut sub numele de Bramante, (n. 1444, Monte Asdrualdo - d. 11 martie 1514, Roma), a fost un pictor si arhitect italian, considerat, alaturi de Michelangelo si Rafael, una dintre cele mai mari personalitati artistice ale Renasterii italiene.

S-a nascut in Monte Asdrualdo (azi Fermignano), langa Urbino, dintr-un tata sarac, dar de familie buna. In copilarie, Donato a studiat scrisul, cititul, dar a invatat foarte bine si aritmetica. Tatal, care avea nevoie ca el sa castige, vazand cat de talentat la desen era copilul sau, l-a indrumat inca de mic spre mestesugul picturii. Placandu-i insa arhitectura si perspectiva, Bramante a plecat in Lombardia, unde mergea dinr-un oras intr-altul, pentru a lucra. De aici a plecat la Milano, pentru a studia Domul, iar apoi la Roma si Napoli, unde a studiat toate cladirile antice dar a si realizat cateva dintre operele sale. In 1503 este ales arhitect al scaunului papal de catre Iuliu al II-lea, care l-a indragit foarte mult.

Bramante era un om vesel, caruia ii placea sa fie de folos aproapelui sau. Era prietenul oamenilor de talent pe care ii ocrotea, asa cum a facut cu Rafael Sanzio din Urbino. A dus o viata vrednica de cinste si plina de stralucire. Iubea poezia si o asculta cu placere. S-a bucurat in timpul vietii de o faima uriasa, iar dupa moarte de una si mai mare.

A murit in 1514, fiind inmormantat la biserica Sfantul Petru, fiind insotit in ultimul sau drum de intreaga curte papala si de toti sculptorii, pictorii si arhitectii din Roma.


S-a format ca artist in orasul sau natal, dar a inceput sa lucreze la Mantova, Milano, Roma. Pana in 1476, Bramante ramane la Urbino, unde este elevul fratelui Carnevale si devine pictor specializat in construirea unui spatiu arhitectonic ca fond al unei scene. Intra in contact cu prospectiva si clasicismul lui Leon Battista Alberti, Andrea Mantegna, Piero della Francesca, Luca Signorelli si Melozzo din Forli, ca si cu productiile artistice ale unor centre ca Perugia, Ferrara, Mantova, Padova. Este probabil sa fi lucrat la Palatul Ducal al lui Federico da Montefeltro proiectat de Luciano Laurana (in Cappella del Perdono) iar dupa 1472 cunoaste pe Francesco di Giorgio.

Influenta lui Melozzo din Forli se manifesta mai ales in operele milaneze. Studiul anticelor edificii clasice si discutiile cu Leonardo, l-au indreptat catre folosirea formelor arhitectonice clasice, cu scopul de a crea echilibru si armonie. Un exemplu se regaseste in conceptia sa despre orasul ideal, care rezulta un fel de manifest al noii arhitecturi milaneze, din plin renascentista.

Ca arhitect, Bramante a fost primul care a reusit sa recreeze un edificiu care sa contina toate caracteristicile clasice, astfel incat a putut fi luat ca model si de catre contemporanii sai


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.