Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Thomas Gainsborough: O colectie de 500 de picturi (HD)
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Merritt
1.361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Russell Flint:
580 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Compania Forsythe
1.665 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesele de pictura in ulei ale maestrilor 3/3
170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Realismul[
1.085 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dante Gabriel Rossetti
457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dantela din noduri sau cu suveica (macrame)
398 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Impresionismul
1.449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles Dickens - Sciitorul cu 10 copii / Part 3/3
1.378 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

William Hogarth

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.02.2018  Adauga la favorite 792 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
William Hogarth s-a nascut la 10 noiembrie 1697 in cartierul West Smithfield din Londra. Tatal lui, Richard Hogarth, invatator cu venituri modeste, sfarseste prin a fi aruncat in inchisoare, pentru ca nu isi poate plati datoriile. In apropierea inchisorii, pe terenuri special destinate acestui scop, locuiesc familiile detinutilor. Dupa ce tatal sau isi ispaseste pedeapsa, familia se muta, iar William intra in atelierul unui gravor-aurar, pe nume Ellis Gamble. Aici invata arta decorativa si si capata indemanare in tehnica gravurii. In 1720 isi deschide propriul sau atelier. Inca de atunci se opune curentului neoclasicist reprezentat de arhitectul William Kent si executa gravuri originale cu satira la adresa vietii artistilor, politicienilor si bancherilor. In acelasi timp realizeaza ilustratii de carte, pentru operele lui William King, Charles Gildon si Aubrey de la Motraye, dar nu renunta la ambitia de a picta. Pentru aceasta se inscrie la academia infiintata de Louis Cheron si John Vanderbank. Intra in contact cu mediul pictorilor londonezi, dar nu este multumit de sistemul clasic de educatie si, in anul 1725 se transfera in atelierul lui James Thornhill.


Prima aventura a lui Hudibras, 1726 - Gravura
O prietenie adanca se va lega intre maestru, familia acestuia si ucenic. Tanarul pictor se va certa insa in scurta vreme cu maestrul sau. In primavara anului 1729 o rapeste pe fiica lui Thornhill, Jane, in varsta de 19 ani, cu care se casatoreste in secret. Tanara pereche se stabileste in South Lamberth. Abia dupa un an socrul il va ierta si-l va accepta ca ginere.

In primele tablouri ale lui Hogarth, create intre anii 1725-1728, domina satira sociala si o tematica legata de teatru. In 1729 este solicitat sa decoreze noile Spring Gardens, cunoscute mai tarziu sub numele de Gradinile "Vauxhall". Dupa terminarea lucrarilor (in anul 1732), artistul primeste - in semn de recunoastere - dreptul viager de a intra in Spring Gardens fara sa plateasca, insotit de un numar de pana la sase invitati. Saloanele londoneze se deschid in fata artistului. Realizeaza portrete de familie si initiaza un nou gen de pictura, cunoscut sub numele de "conversation piece", care asociaza elemente specifice portretului cu scene de viata si peisaje.


Seducerea: inainte, 1731
Hogarth se angajeaza in diverse activitati, participa in mod activ la viata sociala, politica si culturala. In anul 1734 intra in conflict cu William Kent si grupul adeptilor unei estetici "neopalladine", bazate pe lucrarile teoretice ale arhitectului italian Andrea Palladio (1508-1580), sustinuti de contele Burlington, important mecena al artelor si literaturii. Hogarth critica caracterul pretentios al artei "clasicizante", fapt care se reflecta defavorabil asupra lui, fiind indepartat din cercurile londoneze influente, e drept, nu pentru multa vreme. Reuseste sa vanda in conditii avantajoase gravuri executate dupa ciclurile de tablouri intitulate "Cariera unui destrabalat" (1733) si "Casatoria la moda" (1745). La inceputul secolului al XVIII-lea, in Anglia nu exista notiunea de aparare a dreptului de autor. Hogarth prezinta un proiect de lege - numita mai tarziu "legea lui Hogarth" - menita sa-i protejeze pe gravori, care va primi aprobarea regelui George II pe 15 mai 1736.


Seducerea: dupa aceea, 1731
In anul 1743, Hogarth pleaca la Paris. Aici descopera ca pictura franceza este cu mult mai avansata decat cea engleza, manifestandu-si admiratia pentru creatiile lui Francois Boucher (1703-1770). Hogarth se consacra redactarii unui tratat despre pictura, "The Analysis of Beauty" ("Analiza Frumosului"), ncare apare la Londra in anul 1753 si este tradusa curand in germana si italiana. In anul 1757, Academia Imperiala de la Augsburg (Imperiul Austriac) il primeste membru de onoare. Tot in aceeasi perioada este recunoscut oficial si in Anglia, Hogarth primeste functia de prim-pictor al curtii regale, "supraintendent al tuturor operelor aflate in proprietatea Majestatii Sale".

Desi inaintat in varsta, continua sa creeze. In anul 1760, picteaza "Alegerile", un ciclu de patru tablouri satirice. In 1763 sufera un atac de apoplexie, dupa care nu se mai reface complet. Pe 25 octombrie 1764, desi foarte bolnav, mai gaseste puterea sa raspunda la o scrisoare pe care o primise din America de la Benjamin Franklin. Moare doua ore mai tarziu. Inscriptia de pe piatra mormantului din Chiswick a fost scrisa de prietenul sau, renumitul actor David Garrick.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.