Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bypass coronarian - operatie pe cord deschis
2.113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce e baypass-ul?
1.783 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bolile arterelor coronare
1.200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata dupa operatia de hernie de disc
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hernia de disc |.Cum poate fi evitata operatia
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Exercitii pentru recuperarea dupa proteza de genunchi
195 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PROTEZA TOTALA DE GENUNCHI.
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hernia de disc
257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chirurgia Neuromului Morton
68 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce mancam dupa operatia de colecist?
2.240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Viata dupa operatia de bypass coronarian

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.03.2018  Adauga la favorite 2.405 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ce eforturi sau miscari trebuie evitate dupa operatie?

Sternul (n.r. - osul vertical al pieptului) se vindeca in medie intr-un interval de 3 luni dupa operatie. Acesta este intervalul in care se poate produce o miscare de forfecare ce poate fi periculoasa. In timpul operatiei osul stern este taiat longitudinal, iar cele doua parti sunt prinse cu fire de otel. Orice miscari care pot produce forfecarea, trebuiesc evitate timp de trei luni. De exemplu: pacientul nu trebuie sa se ridice intr-un cot; poate duce maxim un kilogram in fiecare mana; este interzis sa faca eforturi cu bratele. Se poate plimba, poate sa urce scarile. Este chiar indicat sa faca plimbari. Oricum, inainte de externare, bolnavii sunt invatati ce miscari au voie sa faca sau ce miscari sunt interzise.

Pot conduce masina?

In ceea ce priveste conducerea masinii, singurul impediment este legat tot de formarea calusului osos definitiv la nivelul osului stern. Asa cum spuneam mai sus, acest proces de vindecare are loc in trei luni. Nu este vorba de faptul ca pacientul nu are capacitatea de a conduce. Dar, daca este la volan si ii apare o alta masina in fata, poate face o miscare brusca care s-ar putea sa ii provoace o fisura sau chiar o fractura la nivelul osului stern ce nu s-a vindecat complet. Astfel, exista riscul sa ajunga din nou pe masa de operatie. De aceea recomandam sa se evite conducerea masinii pe parcursul a trei luni de la operatia de bypass.

Obosesc repede: e normal?

Dupa un bypass pacientii se simt obositi cam o luna de zile. Aceasta este in medie perioada in care persista starea de oboseala. Unii pacienti pot acuza o stare de disconfort, oboseala generala, dureri musculare in umeri sau in spate, lipsa poftei de mancare, insomnii, simptome care dispar dupa cateva saptamani sau o luna de la interventie.Totul depinde insa de fiecare caz in parte, de conditia generala a bolnavului. In general, dupa un bypass, pacientii stau acasa 1-2 saptamani; apoi, usor-usor, recupereaza. Media intervalului de recuperare este de o luna. Repet depinde de foarte multi factori, inclusiv de varsta si bolile asociate. Daca un pacient oboseste foarte repede, inseamna ca boala pe care a avut-o si care a dus la necesitatea by-pasului a fost foarte avansata. Iar recuperarea este mai dificila.

Pot aparea dureri la locul operatiei?

Cicatricea in sine nu este dureroasa. Doar pot aparea dureri ale custii toracice, mai ales la schimbarile climaterice. Ele sunt de cu totul alta natura decat durerile de tip anginos: cedeaza la antialgice si antinflamatorii.

In cat timp pot sa reincep serviciul?

Concediul medical este de 2 saptamani de la externare si se poate prelungi pana la un an, la medicul de familie si comisia de expertiza. De obicei, pacientii care au suferit o operatie de bypass, isi reiau activitatea profesionala dupa trei luni. Depinde insa si de profesie: una este sa ai o munca de birou si altceva e sa trebuiasca sa prestezi o munca fizica, solicitanta. In general, pacientul va putea relua dupa cateva luni activitatea fizica si sociala specifica varstei lui, fara restrictii, acesta fiind scopul operatiei de bypass coronarian.

Trebuie sa iau medicamente dupa bypass?

Dupa operatie, pacientului i se va recomanda ca tratament pe toata durata vietii aspirina sau clopidogrel (cresc permeabilitatea la distanta a grefoanelor). Si daca este cazul se pot recomanda statine pentru scaderea concentratiei de colesterol din sange, medicamente pentru diabet sau hipertensiune. Daca inainte de operatie au fost necesare medicamente administrate pentru tratamentul anginei, acestea vor fi diminuate progresiv.

Voi urma un anume regim alimentar?

Pacientii ajung la bypass din cauza unor afectiuni: fie cardiovasculare, fie diabet, fie dislipidemie - valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor. Pacientul poate avea una sau mai multe dintre aceste boli. Regimul indicat dupa bypass este cel specific bolii. Adica, regim specific pentru diabetic, regim alimentar corect pentru cei cu dislipidemie sau hipertensivi.

Pot consuma alcool? E obligatoriu sa renunt la fumat?

In principiu noi interzicem consumul de alcool dupa un bypass. Sunt insa tari ca Franta unde medicii recomanada consumul zilnic al unui pahar de vin rosu. Depinde si de pacient; dar in general contraindicam consumul de alcool. Fumatul este interzis.

Trebuie sa port ciorapi medicinali?

Ciorapii medicinali sunt indicati la cei la care pentru operatia de bypass se preleva vena safena interna ( n.r. - vena care incepe la nivelul fetei interne a gleznei, urca pe fata interna a gambei si coapsei si se termina aproape de pliul inghinal). In aceste situatii la nivelul gambelor pot apare edeme ( n.r. - umflaturi nedureroase rezultate prin acumulare de lichid seros). Fiind eliminata vena safena, drenajul venos este incetinit si pentru a evita aparitia edemelor se recomanda purtarea ciorapilor medicinali timp de cateva luni dupa bypass.

E indicat sa urmez un program de recuperare fizica?

Cel mai simplu si la indemna pentru recuperarea fizica este mersul pe jos. La noi nu exista centre specializate de convalescenta unde pacientul este trimis la externarea din spital - ca in Franta de exemplu. Eu sfatuiesc pacientii sa faca plimbari, mersul pe jos fiind cel mai simplu si mai la indemana exercitiu care ajuta mult in recuperare. Atentie: pacientul nu trebuie sa forteze, sa oboseasca prea repede. Recupereaza pe zi ce trece, crescand treptat perioadele de plimbare.

Sunt controale regulate la care trebuie sa vin?

Dupa externarea din spital pacientul trebuie sa vina la control la o luna, trei luni, sase luni si la un an. Apoi, trebuie sa vina la un control de rutina o data la un an. Se masoara tensiunea, se face o electrocardiograma, o ecografie si se recolteaza o serie de analize: glicemia, hemoleucograma, colesterol si analize pentru verificarea functiei renale si hepatice“.

Este o operatie de bypass riscanta?

„Nimeni nu se opereaza cu placere mai ales de inima. Dar trebuie vazuta partea buna a lucrurilor. Acum 25 de ani la Iasi si probabil in Romania nu existau varianele de bypass sau angioplastie cu stent, iar infarctul era tratat doar cu medicamente. Acum chirurgia coronara este de rutina. Bypassul a devenit o operatie bine standardizata, pe care o facem zilnic si care are o mortalitate sub 5% in populatia generala. Sigur, exista riscul de infectii ca la orice operatie; dar acestea sunt rare. Mai trebuie precizat ca zona de unde se recolteaza grefonul ( din zona coastelor, de la membrele inferioare sau de la antebrat ) nu sufera. Exista structuri colaterale care asigura vascularizarea.

Dupa bypass mai pot aparea probleme?

Sigur ca mai pot aparea probleme. Bypassul este o operatie prin care se aduce sange in aval de locul unde este stenoza - ingustarea vasului de sange . Operatia nu vindeca boala aterosclerotica sau celelalte afectiuni asociate care au condus la aceste probleme. Daca nu se schimba regimul de viata si nu se trateaza dislipidemia, pot sa apara probleme in timp. Fie pe bypassurile respective, fie pe vasele coronare in alte locuri. Pacientul trebuie sa renunte la fumat, sa urmeze un regim alimentar corect, sa nu mai consume alcool, sa faca miscare, sa urmeze medicatia prescrisa si sa vina la controalele indicate de specialist. Rezultatul in timp al unui bypass este cu atat mai durabil cu cat se respecta masurile mentionate mai sus“, subliniaza dr. Lucian Stoica.Cei interesati sa afle si alte detalii despre operatia de bypass sau despre celelalte optiuni de tratament, pot accesa site-ul http://www.coronare.ro.

.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.