Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Love Liza (SUA 2002) Drama,Comedie
2.450 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Calul de lupta (SUA _India 2011) Drama,Razboi
4.467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Testoasele pot zbura (Franta 2004) Drama,Razboi
6.701 vizite - 0 comentarii
adaugat de rece
 
  The Pianist (Franta 2002) Roman Polanski,Drama
1.273 vizite - 0 comentarii
adaugat de barbi
 
  Invingatorii (SUA 1963) Drama,Razboi
1.996 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Irene (Franta 2002) Comedie,Drama,Romantic /
1.425 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Marea e linisita (Franta 2011) Drama,Rezboi
1.429 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Razboiul s-a sfarsit (Italia 2002) Drama,Razboi
1.368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Calul de lupta (SUA 2011) Drama Steven Spielberg 163 min
5.789 vizite - 0 comentarii
adaugat de naveta
 
  Calul de lupta (SUA) Drama de razboi
1.411 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Trailers
 

 

Amen. (Franta 2002) Drama de razboi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.05.2018  Adauga la favorite 500 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 7.3
   
 
Amen. (2002)
IMDB: 7.3
Regia
Costa-Gavras

Subiectul filmului vorbeste despre tacerea Papei Pius al XII-lea (Marcel Iures) in fata dramei Holocaustului. Pelicula povesteste istoria tragica si reala a unui ofiter SS protestant, Kurt Gerstein (personaj al germanului Ulrich Tukur), ale carui semnale de alarma catre Biserica si Vatican in legatura cu lagarele de exterminare naziste ramin fara efect. El este ajutat de un tanar iezuit, Ricardo Fontana, un personaj fictiv, pe care actorul Mathieu Kassovitz il joaca extrem de convingator.

Amen, o productie Franta 2002, evoca un moment care putea deveni reprezentativ prin finalizare estetica, poetica, pentru acea epoca, anume drama unui ofiter SS, protestant, care, prins in sistemul organizarii lagarelor de concentrare, trimite semnale, despre cele ce se petrec in respectivele lagare, catre Biserica si Vatican. Dar fara efect. Constructia filmului, de reportaj, incepe socant prin sinuciderea unui evreu (“Numele meu e… sunt evreu… Nu vad alta modalitate de a ajunge in inima oamenilor") si se incheie printr-o consemnare de cronica (“Raportul lui Gerstein a contribuit la autentificarea holocaustului… Gerstein a fost reabilitat dupa 20 de ani").
Ambiantele sunt bine prinse, de la confortabilele apartamente de locuit, pana la somptuoasele si solemnele spatii ale Sfantului Scaun si ale resedintelor cardinalului, in disproportie cu spatiul imagistic acordat atmosferei lagarului de concentrare. Ceea ce se accentueaza sunt confruntarile, intrigile si jocurile de putere dintre nazisti si institutia bisericii catolice. Altfel spus, suntem permanent tinuti nu in centrul tragediei, ci in culisele ei. Expresive sunt si strazile, cu manifestanti si fanfare, interioarele unor imobile, mai ales masa de Craciun de la familia
locotenentului SS Gerstein (Ulrich Tukur) sau masa din apartamentul Contelui, de la Vatican a (Ion Caramitru). Cele mai reusite fotograme, ca valoare plastica, sunt orizonturile in ton expresionist si incendiile nocturne de la lagarele de concentrare. Un efect dramatic se obtine din filmarile alternative, indeosebi prin aparitia periodica a trenului de marfa, cu locomotive gemand si cu dare de fum negru, asemenea cozii unui balaur. Eclerajul, uneori, transmite o senzatie de irealitate. In pofida acestor elemente indiscutabil reusite, lipsa de armonie dintre fond si forma, prin apasarea pe elaborat, pe formal, pe cosmetizat, este una dintre scaderile filmului.
Dar replicile sunt cele mai convingatoare in ceea ce priveste portretul contradictoriu, moral si psihologic, al acestei epoci controversate: "In curand vom fi in Anglia; Luptam impotriva tifosului; Un sclav poate sa nu fie o fiinta omeneasca; In calitate de crestini, condamnam eutanasia; Imprastierea de zvonuri in timpul razboiului e inalta tradare; Intr-o zi vom fi cu totii neproductivi; Treaba voastra e sa castigati razboiul, a noastra sa pregatim perioada de dupa razboi; Am vazut ceva inspaimantator. Familii intregi sunt exterminate; Eutanasie, nu exterminare; Majoritatea pastorilor si credinciosilor nostri il sustin pe Hitler; Sfantul Parinte trebuie sa ramana neutru; In tarile cucerite de germani, evreii sunt exterminati; In timp de razboi, e normal sa fie marginalizati oameni care tin legatura cu Moscova si cu New York; Tin foarte mult la traditiile noastre; O frumoasa familie germana; Nu-l puteti condamna pe Hitler fara sa-l condamnati pe Stalin, aliatul vostru; Cine ii iubeste pe evrei n-are decat sa-i ia, dar goi; Indurare pentru poporul evreu!; trebuie sa acceptam viata asa cum este; Trebuie sa ma asigur ca manastirile ii primesc pe acesti nenorociti; Orasele sunt distruse de bombardamente; Eu cred ca e nevinovat... Iata actul impotriva lui... Ofiterul SS a fost gasit spanzurat in celula lui". Aceste replici ni se releva ca adevarate voci ale constiintei.
Ca nici unul dintre produsele cinematografice anterioare, rezervate ideii de holocaust, filmul de fata focalizeaza intreaga artilerie pe rolul Bisericii si al papalitatii in problema eliminarii evreilor. Mesajul filmului este limpede: Sfantul Scaun nu a luat atitudine. Biserica este, asadar, culpabila. Adevarul istoric este insa cu totul altul. Vaticanul a protestat. Sa fie, oare, acest scenariu doar o licenta artistica?
Inegalitatile de exprimare ale filmului sunt tot atatea fisuri pentru o posibila manipulare a temei. Un film prea elaborat, cu vadit caracter demonstrativ si impur din punct de vedere estetic, ceea ce face explicabile reactiile controversate cu care a fost primit .


Distributia

Marcel Iures
Papa Pius al XII-lea

Pavel Bartos
Locotenent SS 2

Horatiu Malaele
Fritsche

Alexandru Repan
Cardinal

Valentin Teodosiu
Hirt

Dorina Chiriac
Berthe Gerstein

Mihai Calin
civil

Nicodim Ungureanu
Kapo

Constantin Cotimanis
Pruffer

Ion Caramitru
Contele Fontana

Marin Moraru
Fotograf

Natasa Raab
Doamna blonda

Anca Sigartau
Sotia celui de-al doilea ofiter SS

Florin Busuioc
Ofiter SS 3

Zoltan Butuc
Preot 1

Alin Panc
Locotenentul SS 1

Rodica Lazar
Rachel

Gabriel Spahiu
Inmate


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.