Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Famagusta - Orasul fantoma...in Cipru
15.878 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Invazia turca in Cipru si divizarea insulei in 1974
1.309 vizite - 0 comentarii
adaugat de irina
 
  Istoria unei dispute - Cipru – O insula divizata
787 vizite - 0 comentarii
adaugat de irina
 
  Istoria Ciprului
1.842 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zorii statului medieval Tara Romaneasca (I)
1.105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pravila de la Govora
585 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cavalerii Templieri in timpuul Cruciadelor
653 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Jacques Chirac - (Fostul) Lupul cel tanar
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4/6.Tibet - Istoria unei tragedii | Partea 4 |
1.626 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Famagusta - Orasul Fantoma din Cipru
1.301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Problema Ciprului - o tara divizata din 1974

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.05.2018  Adauga la favorite 1.092 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Conflicte si impartirea insulei

In 1963 izbucnesc conflicte sangeroase, iar turcii sunt fortati sa se grupeze in mici enclave, ce ocupau doar 1, 5% din suprafata insulei. In aceste asezari, propaganda nationalista si militarizarea populatiei mergeau mana in mana.

Dupa o perioada relativ calma, la 15 iulie 1974 o grupare enosista, sprijinita de Junta Militara din Grecia, a preluat puterea, iar presedintele Makarios a fost silit sa fuga din Cipru. Pe 20 iulie trupele turcesti au debarcat, pornind razboi impotriva gruparii militare. Eventual Makarios a revenit si a reluat conducerea, iar esecul din Cipru a dus la caderea Juntei din Grecia.

In august 1974 armata turca deporteaza aproximativ 200 000 de greci din nordul insulei, iar in acelasi timp turcii din sud se refugiaza in nord. Astfel, in 1975 este creat Statul Federal Turc al Ciprului, un prim pas spre formarea unui stat independent. Dupa opt ani de negocieri esuate cu guvernul cipriot, pe 15 noiembrie 1983 este declarata independenta Republicii Turce a Ciprului de Nord, sub conducerea lui Rauf Denktas. Noul stat este recunoscut doar de catre Turcia, care mentine o forta de 30 000 de soldati in partea de nord a insulei.

Linia de demarcare care initial impartea doar Nicosia, acum imparte toata insula.

Partea greaca se dezvolta beneficiind de recunoasterea internationala, turism si de afluxul de libanezi fugiti din calea razboiului civil. Partea turca, nerecunoscuta international si supusa embargoului comercial stagneaza, multi turci ciprioti alegand sa emigreze.

Sperante de reunire

In 2001, odata cu grava criza economica ce a afectat nordul Ciprului, partizanii reunificarii au iesit in strada sub lozinca “Aceasta este tara noastra!". De asemenea, ONU si Uniunea Europeana incurajeaza initiativele unioniste pacifiste.

Pe 23 aprilie 2003 autoritatile turce deschid linia de demarcatie pentru circulatia cipriotilor in ambele sensuri, pe timpul zilei.

Referendumul propus de ONU (“Planul Annan") pentru crearea unei federatii este aprobat de turcii din nord la 24 aprilie 2004, dar respins categoric de grecii din sud. Astfel pe 1 mai 2004 Cipru intra in Uniunea Europeana cu o treime din teritoriu sub un regim ilegal si pe care armata turca refuza sa-l paraseasca.

Problema Ciprului a devenit o problema a UE si afecteaza candidatura Turciei. In ultimii ani situatia s-a mai detensionat prin venirea la putere atat in sud cat si in nord a unor lideri conciliatori


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.