Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pestele Mandarin
1.059 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rata
1.617 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ornitorincul
2.371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 cele mai frumoase pasari de pe planeta Pamant
99 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sobolanii de roca din Laos
907 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Califarul alb ( Tadorna tadorna )
441 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pastravul
1.520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stiuca
1.609 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarpele Anaconda - Ucigajul tacut
1.430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Furnicile cunosteau internetul de sute de ani
1.819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Rata mandarin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.06.2018  Adauga la favorite 1.293 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rata mandarin este o specie de rata specifica Asiei de Sud-Est. Desi este o specie in pericol, au mai ramas colonii stabile in tari precum China, Japonia, Koreea de sud si Rusia - undeva in sudul Siberiei.

Habitatul preferat sunt lacurile si raurile lente din apropierea padurilor sau a palcurilor de copaci. In Europa rata mandarin a ajuns atat pe cale naturala cat, mai ales, prin eliberarea lor accidentala sau voita din crescatorii. Cea mai mare colonie europeana se afla in Marea Britanie insa mai sunt mici grupuri si in tari ca Germania, Elvetia, Olanda, Bulgaria si mai nou, putem trece si Romania. La noi rata mandarin s-a acomodat in Delta Dunarii unde se estimeaza existenta unei populatii de aproximativ 1000 - 2000 de exemplare.





Coloritul penajului este de o frumusete deosebita si greu de descris in cuvinte (dupa cum veti vedea in imagini sau in filmul video). Alaturi de rata carolina (mult asemanatoare ratei mandarine) este considerata bijuteria speciilor de rate. Doar mascululul are penajul foarte viu si frumos colorat si doar in perioada imperecherii. In rest culorile lui sunt mai sterse. Femela este bruna-cafenie, cu pete crem pe burta si gusa. Lungimea ratei mandarin este de 41-49 cm, anvergura aripilor de 65-75 cm iar greutatea de aproximativ 500 g.





Rata mandarin cuibareste in scorburile copacilor din apropierea lacurilor si a raurilor. Perechile se stabilesc pe viata si din acest motiv , in cultura asiatica, ratele mandarin sunt simbolul dragostei, al fidelitatii si al relatiilor durabile. Femela cloceste singura ouale si la scurt timp dupa eclozare (dupa ce ies puii din oua) aceasta isi incurajeaza puii sa sara din scorbura pentru a o urma spre apa unde se reintalnesc cu masculul care isi preia rolul de protector al familiei.





Exista si o legenda referitoare la rata mandarin. Se spune ca un chinez a decis sa divorteze de sotia sa si s-o trimita la casa parintilor ei. O seara inainte sa-i spuna de decizia sa sotiei, el a vrut sa se plimbe in jurul lacului. Pentru o lunga perioada de timp el a mers, crezand ca va vorbi cu sotia sa, cand gandurile sale au fost intrerupte de zgomot - doua rate mandarin se aflau pe apa. Sotul le-a admirat pentru ca ratele erau cu gaturile aplecate usor una spre cealalta, ca si cum si-ar fi soptit cuvinte de dragoste. In acel moment, vazand gratia , frumusetea si tandretea gestului lor, el si-a amintit de toate momentele placute petrecute cu sotia sa. Dragostea, care nu se stinsese de tot din sufletului lui, s-a reaprins si a renuntat la hotararea sa. ratele aproape ca i-au salvat casnicia si de atunci se spune ca ele sunt simbolul iubirii si al casniciei trainice.

Un alt motiv pentru care ele reprezinta loialitatea si dragostea din familie, dintre un cuplu, este si acela ca ele, atunci cand zboara, nu zboara singure ci tot in pereche.

Vanatoarea ratei mandarin este interzisa ea fiind inclusa in Cartea Rosie a Rusiei ca specie rara


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.