Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Famagusta - Orasul fantoma...in Cipru
15.885 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Invazia turca in Cipru si divizarea insulei in 1974
1.321 vizite - 0 comentarii
adaugat de irina
 
  Istoria Ciprului
1.867 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Argos, Grecia - Orasul locuit de 7.000 de ani
1.035 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Intreaga istorie a Constantinopolului
289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul scufundat intentionat
1.095 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pavlopetri (Grecia).
1.084 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tokyo, Japonia, 1923
1.708 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Problema Ciprului - o tara divizata din 1974
1.102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atena. Adevarul despre democratie
912 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Famagusta - Orasul Fantoma din Cipru

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.09.2018  Adauga la favorite 1.308 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Famagusta (Varosha), statiunea fantoma timp de 40 de ani. Cum arata orasul in care fotografiatul si filmatul sunt strict interzise.

O statiune din Cipru prospera in trecut a devenit o "fantoma" de 40 de ani, fiind imprejmuita de garduri de sarma si de patrule militare care au ordin sa traga fara somatie.

Inainte de divizarea Ciprului, in 1974, Varosha era o statiune infloritoare din Famagusta, noteaza bbc.co.uk. Oameni celebri si bogati erau atrasi aici de cele mai bune plaje de pe insula. Pe aici au trecut Richard Burton si Brigitte Bardot, iar hotelul Argo, de pe strada JFK, se spune ca era favoritul actritei Elizabeth Taylor.

Se spune ca cei care se intorceau din Varosha (Maras, in turca) pastrau mereu o amintire romantica a acestor locuri. Statiunea cipriota, comparata cu Riviera franceza, era si un centru al manifestarilor artistice si intelectuale.


In urma cu 40 de ani, dupa o perioada de violente interetnice ce au culminat cu o lovitura de stat dupa model grecesc, Turcia a invadat Ciprul si a ocupat partea de nord a acestuia.

In timp ce trupele turcesti se apropiau de Varosha, comunitatea greaca si-a parasit casele, cu gandul ca vor reveni indata ce lucrurile se vor calma. Dar statiunea a fost imprejmuita cu garduri de sarma de catre turci si a ramas, de atunci, un oras fantoma.

O rezolutie a Natiunilor Unite, din 1984, cerea plasarea statiunii sub control ONU si interzicerea colonizarii zonei din care grecii fusesera fortati sa plece.

In 2003, cand a fost aplicata, pentru prima data, o relaxare a restrictiilor de circulatie, cipriotii din ambele tabere au putut sa intre in zona protejata de ONU, trecand "Linia Verde".

Pentru cei care pastrasera o amintire paradisiaca a acestor locuri a fost un soc sa vada un peisaj mai degraba post-apocaliptic.

"Natura preluase controlul. Tufisurile acoperisera aproape cu totul cei sase kilometri patrati ai statiunii. Copacii cresteau in mijocul sufrageriei. Era un oras fantoma", povesteste Vasia Markides, o cetateana americana de 34 de ani, de origine greco-cipriota. Parintii sai fugisera chiar in ziua nuntii, lasand in urma cadourile nedesfacute. Alti locuitori povestesc despre mancarea lasata pe foc, intr-un tablou ce pare sa surprinda o scena incremenita in timp.

Exista semne ce avertizeaza turistii curiosi ca "fotografiatul si filmatul sunt strict interzise". Cei care trec de zona imprejmuita isi risca viata. Fostii locuitori, exilati, agata adesea, de gard, scrisori de dragoste si flori.

In afara de soldatii turci, putini sunt cei care s-au aventurat in acest loc. Insa cei care au reusit descriu privelisti uimitoare: o reprezentanta auto plina de masini abia iesite din fabrica, in 1974, vitrine dincolo de care manechinele sunt imbracate dupa o moda demult apusa, dune de nisip pe care specii rare de broaste testoase le folosesc pentru a-si face cuib.

Desi semnele degradarii sunt evidente, iar infrastructura este ireparabila, atat grecii cat si turcii din Cipru doresc un viitor mai bun pentru Varosha.

Propunerea facuta de Vasia Markides, de transformare a Varoshei intr-un oras ecologic, un simbol al sustenabilitatii si al coexistentei pasnice, a dat nastere unei prietenii ce parea imposibila intre adeptii greci si turci ai initiativei.

Mediafax.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.