Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Romania in Al doilea Razboi Mondial
1.009 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete :Al 2-lea Razboi Mondial - Operatiunea Pastorius
2.197 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Opt minute despre al Doilea Razboi Mondial
1.272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nori de furtuna - Al doilea Razboi Mondial
1.517 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 3
1.923 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul fulger - Blitzkrieg - Al Doilea Razboi Mondial
1.362 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incredibila istore a Printesei Ecaterina Caradja
190 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 11
1.419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Agentii secreti care au servit rezistenta franceza
491 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 15
1.628 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Al doilea razboi mondial.Originile si inceputul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.11.2018  Adauga la favorite 822 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Al II-lea Razboi Mondial s-a inceput la 1 septembrie 1939 si a durat pana la 2 septembrie 1945, cand Japonia a semnat actul de capitulare.
Cauzele acestui razboi se trag inca de la Pacea de la Paris din 1918, cand singura vinovata de primul razboi mondial a fost considerata Germania (pacea a fost una punitiva / de pedeapsa). Liga Natiunilor, creata tot atunci, pentru a pastra pacea in lume, ducea o politica duplicitara, iar cei care venisera cu ideea crearii ei, adica S.U.A., nici nu au semnat acest document. Cresterea nationalismului si militarismului in mai multe state (Germania, Italia, Japonia), precum si spiritul revansard sunt alte cauze care au dus la dezlantuirea razboiului. O cauza majora a fost si semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop de la 23 august 1939, document a carui miez era Protocolul Aditional Secret, unde Stalin si Hitler isi imparteau sferele de influinta in Europa. Articol 3 din Protocolul Aditional Secret se referea direct la interesul URSS-ului fata de Basarabia (in anul urmator, va avea loc raptul Basarabiei). Acest pact mai prevedea faptul ca la 1 septembrie, Germania si Uniunea Sovietica sa atace simultan Polonia (Germania a facut intocmai, iar URSS a intarziat atacul pana pe 17 septembrie, temandu-se de reactia Marilor Puteri). In baza acestui punct putem sustine ca ambele state sunt agresoare si responsabile de inceputul delei de-a doua conflagratii mondiale. In sustinerea acestei idei, vine si parada comuna a celor doi agresori de la Brest-Litovsk din 1939.
In timp ce blitzkreig-ul german facea ravagii in Europa, Stalin a declarat razboi Finlandei la 30 noiembrie 1939.
Perioada dintre 3 septembrie 1939, pana la 10 mai 1940 a fost numita de catre americani razboi ciudat, iar de catre germani - razboi pe sezute, pentru ca in aceasta perioada nici o tara implicata in conflict nu a mers la actiuni concrete si de amploare.
La 10 mai 1940 este atacata Franta, care va capitula la 22 iunie 1940, fiind nepregatita economic, militar si politic de un razboi de proportii. Ea inca nu-si revenise dupa dezastrul din Primul Razboi Mondial.
In iulie 1940 este declansata si operatiunea Leul de Mare - de atac asupra Marii Britanii. Germanii au folosit Luftwaffe pentru a bombarda Anglia, dar englezii aveau un avantaj - radarul. Hitler a inteles ca lupta cu Anglia il costa mult, asa ca va contramanda operatiunea, dar nu va mai reveni asupra reluarii ei niciodata. Totusi, pana la finele razboiului doi mondial, aviatia germana a bombardat Marea Britanie, zilnic.
La 28 octombrie 1940, Mussolini a atcat Grecia. A reusit sa o cucereasca numai cu ajutorul germanilor.
In luna decembrie a aceluiasi an, Hitler planuia deja cum va avea loc invadarea Uniunii Sovietice. Planul se numea Barbarossa. Desi Stalin a fost instiintat de catre mai multe persoane ca Hitler se pregatea sa atace URSS-ul, acesta era sigur ca asta nu se va intampla, doar aveau semnat in secret Protocolul Aditional din 23 august 1939. Plus la toate, la 13 aprilie 1940, Stalin semnase Pactul de Neutralitate cu Japonia. Dar realitatea a fost alta. La 22 iunie 1941, in jurul orei 4 dimineata, trupele germane au atacat URSS-ul. La 2 octombrie incepea renumita operatiune Taifun - atacul asupra Moscovei. Moscova a rezistat, iar la 6 octombrie a inceput ea ofensiva impotriva germanilor.
In luna martie 1941, este adoptata Legea Lend-Lease (Legea Imprumutului si Inchirierii), conform careia, toate tarile care lupta impotriva tarilor Axei, pot beneficia de ajutor financiar si militar (inclusiv URSS - 2,983 milioane de $).
Intrarea oficiala a S.U.A. in razboi a avut loc la 8 decembrie 1941, dupa ce Japonia a atacat baza navala americana de la Pearl Harbor (insulele Hawaii).
Odata cu intrarea americanilor in razboi, acesta devine mondial.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.