Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Castelul de la Balcic si Regina Maria
1.883 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Jubileul de diamant al Elisabetei a II-a
1.342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amelie de Orleans - Regina Portugaliei
1.383 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Epoca Reginei Victoria si revolutia turismului feroviar
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria a Romaniei
2.046 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  Regina Victoria si Printul Albert / Partea 1/2
2.824 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Victoria a Marii Britanii
1.555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Victoria si Printul Albert / Partea 2/2
1.759 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vizita Reginei Maria a Romaniei in USA - 1926
1.620 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Memorialul Bucurestilor - Victoria Socialismului / Ep. 6
3.060 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Ultima iubire a Reginei Victoria - Abdul Karim

 
 
 
 
 
Adaugat de irina 16.11.2018  Adauga la favorite 756 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Queen Victoria's Last Love Abdul Karim

Regina Marii Britanii si Imparateasa Indiei are o viata programata pana in cel mai mic detaliu, obosind-o si plictisind-o teribil. Cand, la Curte, isi face aparitia Abdul Karim, un indian lipsit de ifose nobiliare, naturaletea si caldura lui o impresioneaza pe regina, care cere sa fie inclus in personalul ei.

De la servitor la munshi (dascal), mai este un singur pas iar regina Victoria, inconjurata de sacali printre care si proprii copii, incepe sa-l priveasca pe Abdul ca pe singurul ei prieten adevarat. Mostenitorul la tron, Bertie, si Curtea, insa, nu sunt deloc incantati de aceasta legatura neobisnuita.

Se pare ca regina Victoria, pana de curand monarhul cu cea mai lunga domnie din istorie (a fost depasita recent de actuala regina britanica Elisabeta), a avut, spre sfarsitul vietii si al lungii sale domnii, o bizara si ciudata poveste de prietenie (platonica, pentru ca oricum nu se mai putea altfel), cu un servitor indian de confesiune musulmana, Abdul Karim, ajuns accidental la curtea londoneza si devenit acolo munshi-ul suveranei (termen indian de origine persana pentru profesorii de origine orientala angajati de europeni).

Regina si munshi-ul
Lucrul mai „transpirase“ de-a lungul vremii, din memoriile unor membri marcanti ai Curtii Regale la acea vreme, dar cartea cercetatoarei de origine indiana Shrabani Basu din 2010, „Victoria and Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant“, desi contestata de istorici, a facut povestea cunoscuta la scara larga si a creat premisele unei legende.
Reputatul regizor britanic Stephen Frears si-a propus s-o ecranizeze, pe un scenariu scris de Lee Hall (scenaristul de la „Billy Eliot“ si „War Horse“), cu un scop destul de straveziu: de a face un film anti-colonialist si de a arata cat de putred, imputit si „ridicol“ era Imperiul Britanic la momentul sau de apogeu, la cumpana dintre secole (regina Victoria a murit in 1901, la 81 de ani). Demersul este, cum spuneam, similar celui al filmului lui Patrice Leconte din 1996 „Ridicule“ (despre decadenta si stupiditatea curtii franceze din timpul lui Ludovic al XVI-lea, ultimul rege de dinainte de Revolutie), dar, spre deosebire de clasicul francez, filmul de acum este subminat de erori, excese si anacronisme (majoritatea provenite din scenariu). Mai intai, cum a fost posibil sa se ajunga la aceasta situatie, ca un servitor indian de extractie sociala destul de joasa sa se „strecoare pe sub pielea“ reginei timp de 15 ani (conform inregistrarilor istorice), in ciuda opozitiei inversunate a membrilor Curtii? Am scris „doar platonica", pentru ca reginei ii placeau, ca oricarei femei, barbatii inalti, bine legati si frumusei, si acesta e primul lucru pe care-l remarca la Abdul Karim.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.