Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Primul zbor transatlantic 1927
821 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istro-romanii: o enigma a romanitatii. Episodul 1
1.366 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles de Gaulle
1.430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originea speciilor - Charles Darwin
1.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Megalitii din Carnac - O enigma
1.084 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Acolitii lui Hitler – Heinrich Himmler
738 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O enigma - Manuscrisul lui Voynich
1.123 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Craniile de cristal din Mexic - Enigme ale istoriei
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Verdictul Istoriei -Generalul De Gaulle (UK 2003) 60 min
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Enigma unui automat de jucat sah
987 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Rapirea fiului aviatorului Charles Lindbergh - O enigma

 
 
 
 
 
Adaugat de labionda 28.02.2019  Adauga la favorite 947 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rapirea fiului lui Charles Lindbergh – un caz care a socat America

Inceputul lunii martie 1932. O stire despre o rapire face valva in presa americana. Lucru normal, daca avem in vedere ca cel rapit nu era altul decat fiul celebrului Charles A. Lindbergh, eroul Americii, omul care realizase primul zbor transatlantic.

Biletul de rascumparare
In perioada desfasurarii nefericitului eveniment, familia Lindbergh (Charles, sotia acestuia, Anne Morow, si fiul lor Charles jr., in varsta de 1 an si 8 luni), se afla la proprietatea sa din Hopewell, New Jersey. Pe 1 martie, sotii Lindberg hotarasera sa mearga intr-o vizita la parintii Annei, numai ca micutul Charles a contractat o raceala si plecarea a fost contramandata. Hotarare care se va dovedi a avea consecinte dintre cele mai nefericite...

In acea noapte, pe la ora 22.00, bona lui Charles jr., Betty Gow, urca in camera copilului pentru a-i verifica starea si constata cu stupoare ca acesta disparuse. Parintii sunt alertati si, dupa o cautare fara rezultate in casa si in jurul acesteia, cheama autoritatile. Singurele probe descoperite de politisti au fost: o urma de picior in noroi si o scara de lemn, sub fereastra copilului.

S-a gasit si o scrisoare de rascumparare, in care i se cerea lui Lindbergh sa pregateasca 50.000 de dolari (in bancnote de valori diferite), pe care sa-i plateasca in schimbul vietii fiului sau; la patru zile de la rapire, a sosit o alta nota de rascumparare, in care pretul fusese urcat la 70.000 de dolari si apoi inca una in care se solicitau 100.000 de dolari. In ciuda opozitiei oamenilor legii, Lindbergh, dupa ce s-a sfatuit si cu avocatul sau, Henry Breckinridge, a fost de acord sa plateasca rascumpararea.

Dupa doi ani…

La mai bine de doi ani de la comiterea crimei, pe 15 septembrie 1934, cand aproape se risipisera toate sperantele de a-l mai gasi pe rapitor, politistii l-au arestat pe Bruno Richard Hauptmann, un nativ german, tamplar de meserie, in varsta de 35 de ani, care folosise la o benzinarie bancnote marcate, folosite pentru rascumparare. Hauptmann avea antecedente penale. El fusese condamnat pentru talharie, la comiterea uneia din infractiuni folosind... o scara de lemn.

Procesul

Arestat initial la New York, pentru frauda, Hauptmann a fost extradat in New Jersey, unde a fost judecat pentru crima. Procesul, care s-a desfasurat la Flemington, New Jersey, a adunat sute de reporteri si mii de oameni, dornici sa ia parte la ceea ce a fost numit „procesul secolului".

Mai trebuie spus ca in toata aceasta perioada – a anchetei si procesului – Bruno Hauptmann nu a recunoscut nici un moment ca ar fi vinovat! Pe 13 februarie 1935, dupa aproape o luna de sedinte, timp in care au fost audiati 162 de martori si au fost prezentate 381 de probe, juriul a trecut la deliberari.

Dupa 11 ore de discutii, Hauptmann a fost gasit vinovat de crima, iar judecatorul Trenchard a pronuntat sentinta: pedeapsa cu moartea prin electrocutare.

Cazul Lindbergh a continuat sa trezeasca interesul specialistilor si publicului si in deceniile care au urmat nefericitului eveniment. Multe carti, emisiuni de televiziune, articole de presa, filme artistice si seriale au abordat tema rapirii, a procesului sau ambele. Retele de televiziune ca BBC si NBC au realizat documentare prin care au ridicat semne de intrebare asupra vinovatiei celui condamnat, existand si o bogata literatura istorica pe aceeasi tema. Nimeni nu a putut insa oferi suficiente argumente care sa combata probele existente la dosar si sa-l exonereze pe Hauptmann.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.