Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Valurile tsunami (DOCUMENTAR IN ROMANA)
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciudatenii si curiozitati din antichitate
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tsunami: Onda Killer
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tsunami: Cand valul a lovit Thailanda (2004)
2.858 vizite - 0 comentarii
adaugat de silvia
 
  Curiozitati, picanterii si drama-Casa regala Saud
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fisiere nepublicate OZN
111 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tsunami
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Somnambulism
507 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valery Uvarov - Part 1
1.232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Japonia 11 martie 2011I -Motomiya
1.486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

28 de curiozitati despre tsunami, valurile ucigase

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.05.2019  Adauga la favorite 1.519 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sunt o forta tacuta si distructiva, care rareori cruta vietile fiintelor care ii ies in cale. In acest articol iti prezentam 28 de curiozitati despre tsunami, valurile cele mai nimicitoare de pe planeta.

Un tsunami este o serie de valuri oceanice create de cutremure subacvatice sau de eruptii vulcanice, alunecari de teren sau schimbari drastice ale presiunii atmosferice.

Cu toate acestea, valurile tsunami mai pot fi cauzate si de teste nucleare, de caderi de meteoriti sau de ruperi de ghetari. Ele reprezinta una dintre cele mai puternice embleme ale puterii naturii.

1. Iata prima informatie de pe lista noastra cu curiozitati despre tsunami. Un tsunami este de obicei cauzat de un cutremur, insa poate fi cauzat si de o eruptie vulcanica, de o alunecare de teren, de schimbari rapide ale presiunii atmosferice sau de un meteorit.

2. Un tsunami nu este un singur val mare, ci o serie de valuri. Durata de timp dintre aceste valuri este cuprinsa intre cateva minute si doua ore. De obicei, primul val nu este si cel mai puternic si valurile de mai tarziu, cum ar fi al cincilea sau al saselea, pot fi mult mai mari.



3. Istoricul grec Tucidide (460-395 i.e.n.), in lucrarea sa „Istoria Razboiului Peloponesiac", a fost primul care a asociat tsunami-urile cu seismele subacvatice.

4. In cea mai adanca parte a oceanului, valurile tsunami au adeseori o inaltime cuprinsa intre 30 si 90 de centimetri. Este posibil ca marinarii nici macar sa nu-si dea seama ca valurile tsunami trec pe sub ei.

5. Iata una dintre cele mai alarmante curiozitati despre tsunami. Aproximativ 99% dintre toate decesele cauzate de tsunami au aparut in arealul de 250 de kilometri de la locul de origine al tsunami-ului sau in cel mult 30 de minute dupa ce tsunami-ul a fost generat.

Prin urmare, cei care locuiesc la litoral si simt ca are loc un cutremur puternic ar trebui sa stie ca ar putea urma un tsunami si ar trebui sa paraseasca zonele joase de coasta.

6. Cu pana la o jumatate de ora inainte ca un tsunami sa loveasca, oceanul pare a se retrage (dar nu intotdeauna). Retragerea apei are loc inainte ca tsunami-ul sa loveasca tarmul.



7. Nimeni nu a vazut un tsunami cauzat de un meteorit, insa multi savanti cred ca un astfel de corp ceresc ar fi putut crea un tsunami care a distrus viata de pe Pamant cu mai mult de 3.5 miliarde de ani in urma.

8. Valurile generate de vant pot avea o viteza cuprinsa intre 3.2 si 97 de kilometri pe ora, insa valurile tsunami pot calatori cu viteze de 970 de kilometri pe ora, adica aproape de viteza unui avion cu reactie.

curiozitati despre tsunami
Cutremurul din 2004 din Indonezia, de 9 grade pe scara Richer, a eliberat mai multa energie decat toate cutremurele de pe planeta din ultimii 25 de ani. Foto: Wikimedia
9. Savantii cred ca un asteroid a lovit Oceanul Indian cu aproximativ 4.800 de ani in urma. Se crede ca tsunami-ul rezultat avea o inaltime de aproximativ 180 de metri.

10. Tsunami-urile cauzate de cutremure sunt create in zonele de subductie, in momentul in care o placa tectonica mai usoara este fortata peste o placa mai grea. Ridicarea sau coborarea brusca a fundului oceanului deplaseaza intreaga coloana de apa de deasupra.

Aceasta crestere si scadere a nivelului oceanului deasupra zonei cutremurului genereaza un tsunami. Daca placile tectonice se despica sau aluneca una pe langa cealalta, tsunami-ul nu se va forma.

11. Palmierii cu trunchiurile lor lungi si golase sunt bine adaptati la viata pe tarm si adeseori supravietuiesc nevatamati de tsunami.

12. Tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian a ucis peste 216.000 de oameni, probabil chiar pana la 283.000. Printre victime s-au numarat nu numai localnici, ci si mii de turisti din Australia, Suedia, UK si SUA, care isi petreceau vacanta de Craciun in statiunile de pe litoralul Asiei de Sud-Est.

13. Zona acoperita de un tsunami in interiorul unei mase de pamant (orizontal) se numeste „zona de inundatie". Cel mai inalt punct (vertical) atins de ape se numeste „punct de inaltime".

14. Iata una dintre cele mai ingrijoratoare curiozitati despre tsunami. Savantii au emis ipoteza ca urmatorul megatsunami ar putea sa se produca in Insulele Canare. Megatsunami-ul ar putea traversa Oceanul Atlantic si ar putea devasta orasele de coasta din SUA precum New York, Boston sau Miami, cu valuri de o inaltime care va depasi 30 de metri.
15. Un megatsunami este un tsunami cu valuri extrem de inalte si este cauzat de obicei de o alunecare de pamant. Un megatsunami s-a produs in Golful Lituya, Alaska, in 1958, si a fost cel mai inalt tsunami inregistrat vreodata, avand inaltimea de 534 de metri.

Ca prin miracol, numai doi oameni au murit.

16. Oamenii mor adeseori dupa primul val tsunami, fiindca se intorc acasa prea devreme sau se duc pe plaja sa ajute oamenii si animalele aflate in pericol, fiind ucisi de urmatorul val tsunami.

Aceste curiozitati despre tsunami te vor ajuta sa intelegi mai bine un fenomen devastator
17. Daca esti prins de un val tsunami, este mai bine sa nu incerci sa inoti, ci sa apuci un obiect care pluteste si sa te lasi purtat de curent.

18. „Tsunami" inseamna „val portuar" in japoneza („tsu" inseamna „port", iar „nami" inseamna „val"). Japonia are o istorie plina de valuri tsunami.
19. Cand un tsunami loveste zonele de coasta, are de obicei viteza de 35 de kilometri pe ora. Pe masura ce inainteaza pe pamant, viteza se schimba drastic, in functie de inclinatia plajei si de imprejurimile tarmului.

Forta retragerii unui tsunami poate fi la fel de puternica si uneori si mai puternica decat forta sa de impact.

20. Cutremurul din Indonezia din 2004, care a avut 9.0 grade, a eliberat mai multa energie decat toate cutremurele de pe planeta din ultimii 25 de ani. Un segment din podeaua oceanului s-a miscat in sus si a avansat spre mare cu mai mult de noua metri, deplasand cantitati imense de apa.

21. Multe dintre victimele tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian au fost femei si copii. Se pare ca multe femei isi asteptau sotii sa se intoarca de la pescuit, iar copiii au fost pur si simplu prea slabi ca sa se lupte cu curentul.

Aproximativ o treime dintre cei morti au fost copii si, in multe locuri, au murit de patru ori mai multe femei decat barbati.

22. Iata si o informatie pozitiva pe lista noastra cu curiozitati despre tsunami. Tsunami-ul din 2004 din Oceanul Indian a scos la iveala orasul pierdut Mahabalipuram, capitala unui regat puternic care facea comert cu China, Roma, Grecia, Arabia si Egipt cu circa 1.500 de ani in urma.

Se spune ca orasul-capitala a fost inghitit de mare cand se afla in culmea gloriei.

23. Tsunami-urile pot otravi apele de la suprafata si sistemele acvatice de pe sol, precum si solul insusi, lasand in urma mari cantitati de sare. Prin urmare, mii de oameni pot muri din cauza infometarii si a bolilor, la mult timp dupa producerea tsunami-ului.



24. Tsunami-urile s-au produs in fiecare ocean de pe Pamant, insa aproximativ 80% dintre ele se formeaza in Cercul de Foc al Pacificului.

25. Un tsunami loveste tarmul cu o forta de mii de ori mai mare decat cea a unui val obisnuit. Valurile obisnuite sunt create de vantul care impinge apa de la suprafata oceanului sau de la suprafata altui corp de apa.

Valurile tsunami sunt create de un incident care afecteaza intreaga coloana de apa, de pe fundul oceanului pana la suprafata.

26. Europa a fost lovita de numai doua tsunami-uri mari documentate: unul a lovit Creta si coasta mediteraneana din jur in anul 1530 i.e.n., iar celalalt a lovit orasul Lisabona, din Portugalia, in 1755.



27. Cu cateva ore inainte ca tsunami-ul din Oceanul Indian sa loveasca, oamenii au relatat ca au vazut animale terestre si pasari indreptandu-se spre zonele inalte. Cainii si animalele de la gradinile zoologice au refuzat sa iasa din adaposturi.

Dupa tsunami, au fost descoperite foarte putine animale salbatice moarte.

28. Iata si ultima informatie de pe lista noastra de curiozitati despre tsunami. Valurile tsunami nu arata ca valurile normale fiindca nu se sparg si nu se inconvoaie precum acestea.

Ele lovesc sub forma unor mase mari si rapide de apa sau sub forma unui singur val mare si abrupt, care are infatisarea unui zid de apa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.