Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Michelangelo - Capela Sixtina - muzica Miles Davis
1.823 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Michelangelo Buonarroti - Geniul Renasterii
1.811 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piero Della Francesca
1.374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giovanni Bellini-pictor renascentist
297 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Andrea Mantegna - unul din cei mai importanti pictori
1.901 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portretul unei tinere femei-Sandro Botticelli,
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarutul -Auguste Rodin
667 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zygmunt Waliszewski
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giuseppe Casciaro:
622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Domenico Ghirlandaio
947 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Paolo Uccello (1397-1475)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.05.2019  Adauga la favorite 878 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Paolo, viitorul artist, s-a nascut la Florenta in anul 1397, fiu al chirurgului-barbier Dono di Paolo di Pratovecchio. Mama, Antonia di Giovanni di Castello del Beccutto, era descendenta a unei vechi familii florentine. Despre tineretea artistului nu se stie prea mult, in afara de faptul ca si-a probat talentul in pictura foarte timpuriu. Intre anii 1407 si 1414 lucreaza impreuna cu pictorul Masolino da Panicale (1383-1440) si sculptorul Donatello in atelierul lui Lorenzo Ghiberti, care obtinuse comanda pentru realizarea portii de nord a Baptisteriului din Florenta. In aceasta perioada a capatat numele de "Uccello" (Pasare), datorita indemanarii cu care reusea sa umple spatiile ramase libere intre motivele principale cu mici animale si, mai ales, pasari.

In 1415, artistul este primit in asociatia Arte dei Medici e Speziali ("Asociatia Medicilor si Farmacistilor"), de care apartineau si pictorii. Incepand din 1418, calatoreste mult: la Pisa si la Siena studiaza creatiile lui Sassetta (1400-1450) si Ambrogio Lorenzetti (1290-1348), in Venezia lucreaza la mozaicurile din Basilica di San Marco. Din acesti ani dateaza fresca Madonna col Bambino, care se gasea in una din casele familiei Del Beccuto (astazi in Muzeul San Marco din Florenza).


Capetenia de mercenari John Hawkwood - detaliu - fresca (1436) in Domul din Florenta
In 1430, intors la Florenta, executa frescele Storie della Genesi pe galeria verde (Chiostro verde) a manastirii Santa Maria Novella.

In anul urmator, Uccello soseste la Venetia, unde ramane timp de cinci ani. Venetia, datorita dialogului purtat cu Bizantul, este orasul coloristilor, spre deosebire de orasul celor ce pun accentul pe desen, Florenta. Uccello este captivat de lucrarile lui Gentile da Fabriano (1370-1427) si, in aceeasi masura, entuziasmat de primele lucrari ale contemporanului sau, Antonio Pisano (il Pisanello, 1395-1455).

In 1431, Uccello revine din nou la Florents. Trebuie sa mai astepte cativa ani pntru a fi recunoscut ca maestru. Primul succes il inregistreaza in anul 1436 cu fresca din Domul Santa Maria del Fiore, reprezentand pe Capetenia de mercenari John Hawkwood (alias Giovanni Acuto), compozitie semnata pentru prima data cu numele "Paolo Uccello". Fresca atesta profunda cunoastere a mestesugului de catre pictor. In imensa bogatie a materialului se regasesc rezultatele cercetarilor de multi ale artistului in domeniul perspectivei. Fresca reprezinta prima pictura renascentista a unei statui ecvestre si va exercita o influenta insemnata asupra pictorilor din secolul al XV-lea, care se vor angaja adesea in zugravirea acestei teme.

Intre 1435 si 1440, Uccello picteaza - la comanda lui Cosimo Medici - o serie de trei tablouri despre batalia de langa San Romano din 1432, incheiata cu victoria Republicii Florentine asupra locuitorilor Sienei.


Sfantul Gheorghe ucigand balaurul, 1435-1460, National Gallery, Londra
In 1443, Uccello participa din nou la lucrarile de decorare a Catedralei din Florenta. Proiecteaza vitralii si picteaza fresce in jurul cadranului orologiului, care va fi instalat deasupra intrarii principale. Din aceasta epoca dateaza si frescele ce decoreaza pridvorul bisericii San Miniato al Monte. Din pacate, in secolul al XVII-lea au fost acoperite cu tencuiala si in prezent - dupa restaurare - sunt intr-o stare foarte proasta.

De la inceputul anilor patruzeci, Uccello conlucreaza strans cu sculptorul Donatello. In 1445 lucreaza impreuna in Padova. In jurul anului 1447, dupa revenirea la Florenta, termina o alta serie de fresce pentru galeria bisericii Santa Maria Novella.

In 1452, Uccello se casatoreste cu tanara de 19 ani, Tommasa di Benedetto Malifici. Intre 1455 si 1460, picteaza doua variante pe tema Sfantul Gheorghe ucigand balaurul; tabloul mai cunoscut si mai minutios lucrat se afla in prezent in National Gallery din Londra. Incepand cu sfarsitul anilor cincizeci, Uccello este tot mai mult privit de noile generatii de pictori ca o relicva a vremurilor apuse. Este nevoit sa execute machete pentru artistii care se ocupau de vitralii si pentru ebenistii care faceau incrustratii in lemn.

In 1465, situatia sa se imbunatateste. Societatea "Corpus Domini" din Urbino ii comanda o lucrare pentru altarul capelei "Sfantul Sacrament". Uccello executa celebra sa predela, Miracolul Ostiei, care va fi terminata in 1473 de pictorul Iustus di Gandava. Ultima sa capodopera, Vanatoare (nocturna ?), a ramas mult timp neremarcata.

Paolo Uccello moare la 10 decembrie 1475 si este inmormantat la Florenta in cavoul familiei din biserica Santo Spirito.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.