Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Australia-tara papagalilor
1.467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animalele vorbesc
1.502 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papagalul-cele mai inteligente animale din lume
1.401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papagalii
1.751 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim pisicile si cum prevenim bolile
778 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale Super inteligente / Papagalii
2.145 vizite - 0 comentarii
adaugat de madam
 
  Din viata secreta a...gainilor
1.804 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Cum indepartam capusele de pe caini / pisici
1.716 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Yosuke, papagalul care s-a intors acasa
1.428 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale ca noi .Limbajul animalelor
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Cum de vorbesc papagalii?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.08.2019  Adauga la favorite 597 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
De cate ori n-ai auzit pe cineva spunand „Daca animalele ar putea vorbi...“. Ei bine, papagalii pot, numai ca nu o fac pentru a face conversatie, ci doar au abilitatea de a reproduce cuvinte. Sunt peste 350 de specii de papagali in lume, iar majoritatea au darul vorbirii. Si nu sunt singurii. Ciorile, corbii, pasarile colibri si alte zburatoare pot imita sunete umane, inclusiv cuvinte, atata doar ca papagalii o fac cel mai bine. De altfel, pasarile sunt singurele creaturi care pot reproduce limbajul uman
Cam jumatate din toate speciile de pasari ale Planetei canta, invatand „melodii“ de la alte pasari. Cercetatorii care le-au studiat ani de-a randul au ajuns la concluzia ca ele au, la nivelul creierului, o zona care se numeste „sistem de cantec“. In interiorul acestui sistem se afla o portiune numita „nucleul interior“, esentiala in procesul prin care pasarile invata sa cante. Papagalii au chiar un avantaj: in sistemul lor de cantec, au o parte, in plus, un asa-zis „invelis exterior“, care ii ajuta sa dezvolte capacitati sporite de imitare a sunetelor. Aceeasi regiune a creierului controleaza si miscarea, ceea ce explica de ce unii papagali invata sa si danseze pe muzica.

In plus, papagalii sunt fiinte sociale, ceea ce inseamna ca vor sa se integreze in comunitatile de zburatoare din preajma lor. De aceea, in salbaticie, fac acest lucru imitand ciripitul altor pasari. La fel se intampla si cand ajung in preajma oamenilor. Din dorinta de a se pune bine cu familia, invata sa scoata aceleasi sunete ca acestia, adica cuvinte. Anumite specii de papagali, cum ar fi Griul African, au dat chiar dovada de o inteligenta superioara, echivalenta cu cea a unui copil de cinci ani. Prin antrenament, unii papagali au invatat sensul cuvintelor, numele mancarii lor favorite sau chiar sa numere pana la opt.
Subiecte de conversatie
Desigur, nu toti papagalii vorbesc la fel de bine sau la fel de mult. Unii au o voce mai blanda, aproape soptind cuvintele, altii tipa ce au de spus din toti plamanii. De asemenea, sunt papagali care nu imita doar cuvintele, ci si accentul. Daca, de exemplu, le vorbesti peltic, vor raspunde si ei tot peltic. Unele specii au chiar abilitatea de a asocia anumite cuvinte cu activitati. De pilda, daca le urezi „buna dimineata“ in fiecare dimineata, vor intelege ca aceste cuvinte se spun doar in orele matinale. Sunt si papagali cu o memorie extraordinara, capabili sa invete de la cateva sute la cateva mii de cuvinte. Griul African a uimit, insa, lumea stiintei, cu abilitatile sale de a asculta o discutie intre oameni, a intelege despre ce e vorba si de a „conversa“ si el pe aceeasi tema. Altfel spus, cu un papagal Gri African poti discuta la fel de bine ca si cu un copil de doi sau de trei ani. Alte specii vorbarete sunt Marele Alexandru, papagalul Amazonian, Kakadu si Perusii.
Lectii de lingvistica
Ca si in cazul copiilor, cu cat scolirea papagalului incepe la o varsta mai frageda, cu atat invata mai repede si mai multe cuvinte, expresii si propozitii scurte. Si, tot asemenea copiilor, papagalii sunt foarte curiosi sa afle cat mai multe despre


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.