Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Unirile romanilor, ep3 - Unirea Dobrogei cu Romania
711 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep 4 Unirea Basarabiei cu Romania
675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor - epi 5, Unirea Bucovinei cu Romania
679 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep 1 Mihai Viteazul si prima Unire
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  24 ianuarie 1859: „Mica Unire", primul pas spre Romania!
958 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  24 ianuarie 1859: Mica Unire
1.216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua nationala a Romaniei
1.086 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3/3.Cartagina - un oras disparut (Subtitrare RO) | Ep.3
1.708 vizite - 0 comentarii
adaugat de moara
 
  2/3.Cartagina - un oras disparut (Subtitrare RO) | Ep.2
1.454 vizite - 0 comentarii
adaugat de moara
 
  Epoca lui Carol I al Romaniei
935 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Unirile romanilor, ep 2 - Unirea Principatelor Romane

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.09.2019  Adauga la favorite 694 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
La alegerile din 19 iulie 1857 din Moldova, caimacamul Nicolae Vogoride falsifica listele electorale in favoarea antiunionistilor. Indignat, colonelul Alexandru Ioan Cuza, parcalab de Covurlui, demisioneaza. Ecaterina Vogoride sustrage o parte din corespondenta secreta incriminatoare purtata de sotul ei, iar scrisorile ajung sa fie publicate la Bruxelles. Traduse, apar si in Moldova. Scandalul, devenit international, determina anularea alegerilor masluite. Destinul Principatelor Romane va fi Unirea.



Acest episod confirma ca, mai intotdeauna, istoria obisnuieste sa adopte „intrigi" de roman de aventuri. Evenimentele din epoca Unirii Principatelor Romane, tensionate si alambicate politic, sunt analizate de o echipa de istorici formata din acad. Ioan - Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, acad. Alexandru Zub, Lucian Boia, Irina Boulin - Ghica - responsabil cu strategia la Ministerul Culturii din Franta, Georgeta Penelea Filitti, Radu Portocala, Sorin Iftimi, Ion Bulei, Sorin Liviu Damean, Gheorghe Cliveti.

Pasoptistii au exprimat dezideratul unirii romanilor intr-o singura tara in programul revolutionar de la 1848. In deceniul urmator, s-au axat pe dobandirea sprijinului international pentru Unirea Principatelor. Dupa Razboiul Crimeei, in Congresul de la Paris din februarie - martie 1856, s-a hotarat consultarea moldovenilor si muntenilor in legatura cu dorinta unirii intr-un singur stat. In toamna lui 1857, acestia si-au exprimat dorinta de unire prin adunarile ad-hoc. Prin Conventia de la Paris, se hotara, in 1858, realizarea unirii celor doua Principate, dar cu doi Domni pamanteni, doua Capitale si doua Adunari Legislative. Prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, si la Iasi, si la Bucuresti, romanii au speculat cu inteligenta o lacuna a textului Conventiei de la Paris si au pus Marile Puteri in fata faptului implinit.


Realizatorii seriei de documentare Unirile Romanilor au filmat „memoria" locurilor unde ni s-a infaptuit istoria: de la Parisul si Istanbulul infruntarilor diplomatice, la Iasiul si Bucurestiul unde natiunea a decis, de la Ruginoasa lui Cuza, la Focsaniul din care Milcovul a „disparut".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.