Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Unirile romanilor, ep3 - Unirea Dobrogei cu Romania
711 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep 4 Unirea Basarabiei cu Romania
677 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep 2 - Unirea Principatelor Romane
700 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep 1 Mihai Viteazul si prima Unire
595 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romanilor: Romania eroilor medievali,
1.235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 3
1.921 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Episcopul Marii Uniri - Iuliu Hossu
1.042 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  24 ianuarie 1859: „Mica Unire", primul pas spre Romania!
960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexandru Vaida Voevod si Unirea din 1918
932 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  24 ianuarie 1859: Mica Unire
1.218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Unirile romanilor - epi 5, Unirea Bucovinei cu Romania

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.09.2019  Adauga la favorite 681 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cunoaste-ti istoria, ca sa stii cine esti!

Octombrie 1918. Sextil Puscariu si Iancu Flondor convoaca o mare adunare reprezentativa a romanilor din Bucovina. Cu toata opozitia ucraineana, aceasta decide, cu unanimitate de voturi, unirea Bucovinei cu celelalte provincii romanesti. Nationalistii ucraineni provoaca haos si anarhie. Consiliul National al Romanilor Bucovineni cere intrarea Armatei Romane in Bucovina. De la Iasi, este trimisa Divizia a 8-a, sub comanda generalului Zadic. La 11 noiembrie 1918, trupele romane intra in Cernauti si restabilesc ordinea...Mai erau cateva zile pana la Unire.

Unirile Romanilor este un proiect TVR si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, difuzat in premiera de TVR International.

(w640)

In Primul Razboi Mondial, Bucovina se afla la intersectia zonelor de interese austriece, ucrainene si rusesti. Printr-un tratat secret, Puterile Centrale au facut importante concesii Ucrainei, in schimbul furnizarii unor cantitati uriase de grau si de alimente. Din acest motiv, s-a spus ca „Bucovina a fost vanduta de Austria pe mancare", dupa ce fusese cumparata de la otomani cu mita data de ambasadorul austriac Thugut, la 1775. In 16 octombrie 1917, imparatul habsburg proclama federalizarea Imperiului, insa fara sa recunoasca drepturile romanilor. Mult asteptatul Congres General al Bucovinei s-a desfasurat la 28 noiembrie 1918, la Cernauti, in Sala Sinodala a Palatului Mitropolitan. Majoritatea a decis: „Unirea neconditionata si pentru vecie a Bucovinei in vechile ei hotare pana la Ceremus, Nistru si Colacin, cu Regatul Romaniei". La Iasi, unde se aflau inca Guvernul si Curtea Regala, o delegatie a bucovinenilor a remis regelui Ferdinand I actul Unirii Bucovinei cu Romania.

(w640)

Despre tinutul romanesc botezat Bucovina inca din 1392, tinut agresat sute de ani de imperiile hraparete din jur, discuta istoricii acad. Ioan Aurel Pop - presedintele Academiei Romane, Mihai Iacobescu, Florin Pintescu, Florea Ioncioaia, Dorin Dobrincu, Petre Otu, Ioan Scurtu, Kazimierz Jurczak - istoric si filolog in cadrul Universitatii Jagiellona din Cracovia, precum si Jean Barsan Dobrea - reprezentant al emigratiei romanesti din Statele Unite ale Americii si calugarul Dosoftei de la Manastirea Putna.

Echipa TVR International a strabatut harta istoriei din Cernauti, astazi in Ucraina, pana la Viena, Paris si Cracovia, de la Bucuresti si Iasi, pana peste Atlantic, in Cleveland – Statele Unite ale Americii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.