Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Unirile si dezbinarile neamului nostru
458 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile Romanilor, episodul 6 - Marea Unire
428 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile Romanilor, episodul 1
489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile Romanilor, episodul 1 - Mihai Viteazul
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep 2 - Unirea Principatelor Romane
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Astronomie - Odiseea interstelara
203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua Nationala a Romaniei-1 Decembrie
876 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Alba Carolina
1.457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celtii Episodul 3 - Sacred Groves -
199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mafia - Nasii documentar episodul 4
326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Unirile romanilor, episodul 6 - Marea Unire

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.09.2019  Adauga la favorite 447 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric in urma caruia toate provinciile istorice locuite de romani s-au unit in anul 1918 in cuprinsul aceluiasi stat national, Romania. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Tarii Moldovei cu Tara Romaneasca si dobandirea independentei in urma razboiului din 1877-1878, pe fondul renasterii nationale a romanilor in parcursul secolului al XIX-lea.

Unirea Basarabiei, a Bucovinei si, in cele din urma, a Transilvaniei cu Regatul Romaniei (asa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea Romaniei Mari. Ea a fost scopul intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial de partea Antantei si a fost favorizata de mai multi factori istorici:

actiunea politica decisiva a elitelor din Regatul Romaniei si din Austro-Ungaria in conjunctura favorabila de la sfarsitul Primului Razboi Mondial
prabusirea Imperiului Austro-Ungar si a Imperiului Rus
afirmarea principiului autodeterminarii si al celui al nationalitatilor pe plan international, in contextul prezentei pe scara larga a sentimentului national in randul populatiei romanesti.
Printre personalitatile care au avut contributii importante la participarea Romaniei la razboi si la realizarea Marii Uniri a fost regele Ferdinand, care a achiesat la improprietarirea taranilor romani si la introducerea votului universal. Regele a refuzat sa promulge Pacea de la Buftea, ceea ce a facut posibila participarea Romaniei pe picior de egalitate cu statele victorioase la tratativele de pace de dupa Primul Razboi Mondial. Regina Maria a animat munca de ajutorare a ranitilor, fiind nelipsita din focarele de epidemie si din transee. Dupa razboi a calatorit la Paris, unde a intervenit pe langa personalitatile politice occidentale pentru recunoasterea unirii. Chiar si in momentele in care nu a fost la guvernare, liderul liberal Ionel Bratianu a influentat decisiv desfasurarile politice.

Incheiata de facto la 1 decembrie 1918, odata cu unirea Transilvaniei, recunoasterea diplomatica a Marii Uniri a solicitat eforturi pe parcursul urmatorilor ani. In ciuda constituirii ei intr-un scop esential al politicii externe in urmatoarele doua decenii, recunoasterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodata, iar dinspre ea avea sa vina in iunie 1940 ultimatumul declarat, in coniventa cu Germania nazista, care a pus in actiune dezmembrarea Romaniei Mari in profitul Uniunii Sovietice, Ungariei, precum si Bulgariei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.