Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Carlos "Sacalul" - Bucuresti,strict secret
1.139 vizite - 0 comentarii
adaugat de hannah
 
  Cine l-a omorat pe Ceausescu?
3.819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania eroilor medievali, intre mit si realitati.
989 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romanilor: Romania eroilor medievali,
1.219 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut - Navalesc batranii!
550 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fuga lui Ion Mihai Pacepa, fost general de securitate
721 vizite - 0 comentarii
adaugat de calul
 
  Amelie de Orleans - Regina Portugaliei
1.383 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexandru Ioan Cuza -intre greseala si fapta
1.166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  23 august 1944, cel mai controversat moment al istoriei
159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mitul Alexandru Lapusneanu
732 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Intre mit si realitate - Carlos Sacalul

 
 
 
 
 
Adaugat de corina 11.09.2019  Adauga la favorite 444 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
„Imi place sa dorm intr-un pat curat. Imi plac pantofii eleganti. Imi place pokerul si blackjackul. Imi plac petrecerile, barurile si din cand in cand teatrul. Stiu bine ca va veni si ziua declinului, de aceea vreau sa profit de viata la maximum".1

Ar putea banui cineva ca in spatele acestui comportament de play-boy, se afla cel mai renumit terorist din `70. Oare ar fi posibil ca un astfel de comportament monden specific lumii occidentale sa poata coexista in acelasi trup cu o fire revolutionara – criminala. Intreaga viata, a celui numit de presa Sacalul s-a bazat pe acest paradox actional scrie athenian-legacy.com.

Lupta pentru propasirea idealurilor socialiste dar beneficia de serviciile imperialismului. Multi autori l-au descris ca pe un mercenar, preocupat in a-si gasi angajamente bine platite, ce urmau sa-l intretina in desfatarea capitalista…probabil asa a si fost, .

Ilich Ramirez Sanchez, nascut la 12 octombrie 1949 in Venezuela, primul fiu al ilustrului milionar, avocatul Jose Altagracia Ramirez Navas (tatal Sacalului si-a construit averea in urma boom-ului petrolifer din Venezuela – paradoxal, era un comunist infocat, numindu-si cei trei fii:Ilich, Vladimir si Lenin, dupa ilustrul comunist rus), a fost trimis de tatal sau la studii in Anglia impreuna cu fratii lui2.

Odata ajuns in prestigioasa scoala de cadre, tanarul Ilich, prin intermediul asociatiei studentilor a cunoscut diversi studenti arabi (palestinieni in special), fiind fermecat de povestile despre lupta de eliberare a palestinienilor.


Prima misiune importanta

Primeste insarcinarea de la Wadi Haddad seful PFLP, sa-l ucida pe Joseph Edward Sieff, presedintele Asociatiei Sioniste din Marea Britanie si coproprietar al magazinelor Marks &Spencer. L-a impuscat in cap, dar Sieff nu a murit.

In ianuarie 1975, Carlos se implica direct in pregatirea si declansarea unui atentat impotriva unei aeronave Boeing – 707, al companiei israeliene El Al, dar teroristii au gresit tinta nimerind aripa altui avion aflat in apropiere, un DC 9 iugoslav. Atentatul s-a soldat fara victime, fiind considerat un esec de conducerea PFLP.

15 septembrie 1975, Carlos intra in cafeneaua Drugstore si arunca o grenada M26. Atentatul produce moartea a doua persoane si ranirea a altor 30.

In acest timp, politia din Londra perchezitiona casa uneia dintre amantele venezuelianului, Angela Otaola unde descopera un adevarat arsenal de arme si romanul Sacalul (eroul principal avea un destin asemanator teroristului). Cu toate ca romanul apartinea altui amant al Angelei, presa considera ca teroristul s-a inspirat din carte incepand sa creeze un nou mit:„Carlos Sacalul".

„Numele meu este Carlos. Poate ati auzit deja de mine"

21 decembrie 1975 Carlos i-a ostatici ministrii petrolului, probabil cei mai bogati oameni ai lumii, cei 11 ministrii valorand impreuna 100.000.000 dolari(negocia cu fiecare tara soarta propriului ministru)2. Carlos, gentlemanul terorist se prezenta astfel:„Numele meu este Carlos. Poate ati auzit deja de mine". Autoritatile ii pun la dispozitie un avion cu care sa plece impreuna cu ostaticii sai, la plecare el declarandu-i ministrului de interne austriac:„Imi pare rau, ca acest lucru a trebuit sa se intample in Austria". Dupa un periplu prin mai multe state arabe, Carlos elibereaza ministrii petrolului si pe cei doi vizati pentru a fi asasinati in schimbul unei rascumparari uriase (5.000.000 dolari).

Dupa operatiunea OPEC, Carlos era „vazut" peste tot:ba ca locuia in vila pe care i-o daruise Gaddafi pe malul marii, ori era vazut in Montevideo pregatit sa-l asasineze pe dictatorul chilian Pinochet, ba ca ar conduce gherilele M19 din Columbia, sau ca ar fi trimis de ayatolahul Khomeini sa-l ucida pe fostul sah al Iranului si pe intreaga sa familie.


Decaderea

In 4 mai 1985 Kopp este eliberata din inchisoare dupa ce iti ispasise pedeapsa. Se intalneste cu Sacalul, si pleaca impreuna spre Budapesta. Intre septembrie 1985 – iunie 1986, sunt alungati de serviciile secrete din Ungaria, Moscova, Sofia, Praga. 17 august 1986, Magdalena Kopp naste primul copil al Sacalului, o fetita, Rosa Elbita. Teroristii locuiau acum in Siria, Damasc cheltuindu-si incet averea. In 1991 sunt alungati si din Damasc.

Isi trimite sotia in Venezuela cu fetita si lasandu-i 200.000 de dolari pentru cheltuiala. De cele doua vor avea grija de acum inainte fratii teroristului si mama sa.

Ramas singur, se indragosteste de fiica gazdei sale, Lana Abdel Salam Abhan Jarrar si pleaca cu ea in Khartoun – Sudan, printre ultimele state ce sustineau fatis terorismul. Se converteste la islam pentru a-si lua o a doua sotie si isi pune la dispozitie serviciile autoritatilor sudaneze. Era insa prea tarziu, Carlos neprezentand un interes deosebit pentru autoritati si fiind presate de presiunea Occidentala cu privire la gazduirea teroristului egiptean Zawahiri, considerat omul din umbra, al asasinarii presedintelui Sadat l-au oferit pe Sacal autoritatilor franceze. In dimineata lui 15 august 1994, Carlos era predat francezilor, mitul Carlos luand sfarsit. Cel mai renumit terorist din epoca razboiului rece era acum arestat, din amintirea vechiului terorist ramanand doar accesele de manie contra „imperialismului american".

Sursa:
www.historia.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.