Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Asasinarea lui Robert F Kennedy
850 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conspiratia asasinari lui John Fitzgerald Kennedy
1.373 vizite - 0 comentarii
adaugat de maria
 
  Marilyn Monroe...in spatele scenei
834 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lord Byron baiatul rau al literaturii
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casa Alba, locuinta a 44 de presedinti
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jack Spintecatorul - Legenda care infioara /Subtitrat RO
1.188 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Maria de Medici
2.055 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce s-a intamplat pe 2 martie
1.018 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Corneliu Coposu: Marturii despre o viata exemplara
900 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asasinarea lui Franz Ferdinand al Austriei 28 iunie 1914
2.739 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Jack Ruby si asasinarea Presedintelui John F. Kennedy

 
 
 
 
 
Adaugat de dobre 14.09.2019  Adauga la favorite 666 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jack Leon Ruby (nascut Jack Leon Rubenstein, a fost un proprietar de cluburi de noapte din orasul Dallas, Texas, SUA.

El a fost gasit vinovat si a fost condamnat la moarte pentru uciderea, la 24 noiembrie 1963, a lui Lee Harvey Oswald. Crima a fost comisa la doua zile de la arestarea lui Oswald pentru asasinarea presedintelui John F. Kennedy. Ruby a facut apel la sentinta dar, in timp ce se stabilea data judecarii apelului, Ruby s-a imbolnavit si a murit de cancer pulmonar la 3 ianuarie 1967.

Teoriile conspiratiei sustin ca Ruby ar fi fost implicat impreuna cu figurile de marca ale crimei organizate intr-un complot pentru asasinarea lui Kennedy, dar nu s-a putut dovedi ca legaturile lui cu gangsterii erau mai mult decat minime si el nu era genul de om care sa actioneze intr-o astfel de conspiratie.


Uciderea lui Oswald

Ruby (poreclit „Sparky", de la numele sau de boxer „Sparkling Ruby avea frecvent la el un pistol. La televiziunile WFAA-TV (Dallas) si NBC au aparut materiale filmate in care Ruby face pe reporterul la o conferinta de presa de la politia Dallas in seara asasinatului. La acea conferinta de presa, procurorul Henry Wade a spus ca Lee Oswald era membrul unui Comitet pentru Eliberarea Cubei, anti-Castro. Ruby se numara printre cei care l-au corectat pe Wade, spunand ca era vorba despre un Comitet pro-Castro Fair Play for Cuba.

Dupa doua zile, dupa ce a venit cu masina in centrul orasului sa trimita un ordin de plata unui angajat, a mers pe jos pana la sediul politiei.

Exista dovezi ca ar fi fost o decizie de moment, deoarece si-a lasat cainele preferat, Sheba, in masina. El l-a impuscat mortal pe Oswald in ziua de duminica, 24 noiembrie 1963, la 11:21 AM CST, cand autoritatile se pregateau sa-l transfere pe Oswald cu masina de la sediul politiei la arest. Iesind dintr-un grup de reporteri si fotografi, Ruby a tras cu un Colt Cobra .38 in abdomenul lui Oswald, eveniment surprins de transmisiunile in direct ale televiziunilor.

Dupa arestarea sa imediat dupa atac, Ruby a spus mai multor martori ca a ajutat orasul Dallas sa-si indrepte imaginea in fata publicului, si ca moartea lui Oswald o va scuti pe Jacqueline Kennedy de chinul de a aparea la procesul lui Oswald.

Ruby a declarat ca l-a impuscat pe Oswald pentru a-l razbuna pe Kennedy. Ulterior, el a sustinut ca l-a impuscat pe Oswald dintr-un impuls de moment, cand a avut ocazia, fara a se gandi la vreun motiv anume.[9] La momentul atacului, Jack Ruby lua phenmetrazin, un stimulent al sistemului nervos central.[9]

Un alt posibil motiv, avansat de Frank Sheeran, presupus a fi asasin platit de Mafie, intr-o discutie cu Jimmy Hoffa, a fost acela ca (conform spuselor lui Hoffa) Ruby ar fi primit misiunea de a coordona ofiterii de politie loiali lui in scopul de a-l ucide pe Oswald in timp ce era arestat. Intrucat misiunea lui Ruby a esuat, lui i s-ar fi dat de ales intre a fi ucis sau a comite el insusi omorul.


Procesul

Avocatul Melvin Belli din San Francisco a acceptat sa-l reprezinte pe Ruby pro bono. Unii observatori au gandit ca acest caz poate fi inchis fara proces ca „murder without malice" (ceva echivalent cu omorul calificat sau cu manslaughter in legea americana), cu o pedeapsa maxima de cinci ani de inchisoare.

Belli a incercat, in schimb, sa demonstreze ca Ruby este nebun si ca are un istoric de boli mintale in familie (ultima este adevarata, mama sa fiind internata intr-un sanatoriu de boli mintale de mai multi ani). La 14 martie 1964, Ruby a fost condamnat pentru murder with malice (omor cu premeditare, sau omor deosebit de grav) pentru care a fost condamnat la moarte.

In cele sase luni de dupa asasinarea lui Kennedy, Ruby a cerut in mod repetat, verbal si in scris, sa discute cu membrii Comisiei Warren. Comisia nu s-a aratat interesata, si a acceptat sa discute cu el doar dupa ce Eileen, sora lui Ruby, a adresat scrisori Comisiei Warren (scrisori care au devenit publice).

In iunie 1964, judecatorul Earl Warren, deputatul de Michigan Gerald R. Ford si alti membri ai comisiei s-au deplasat la Dallas si s-au intalnit cu Ruby. Ruby i-a cerut de mai multe ori lui Warren sa-l duca la Washington D.C., deoarece se temea pentru viata sa si dorea o ocazie sa mai faca niste declaratii. Warren nu a putut sa faca aceasta, din cauza obstacolelor legale si deoarece interesul fata de aceasta deplasare ar fi fost prea mare.

Conform inregistrarii marturiei lui Ruby, Warren a declarat ca Comisia nu are cum sa-i asigure protectia. Ruby a spus ca doreste sa-l convinga pe presedintele Johnson ca nu face parte din nicio conspiratie pentru asasinarea lui JFK.

Sursa:Wikipedia


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.