Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Acolitii lui Hitler – Heinrich Himmler
736 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kim Philby - Spionul englez care a fugit in Rusia
1.422 vizite - 0 comentarii
adaugat de judy
 
  Jaful trenul Glasgow-Londra - 1963
1.801 vizite - 0 comentarii
adaugat de etna
 
  Winston Churchill in Memoriile bodyguardul sau Ep. 9
1.226 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Winston Churchill in Memoriile bodyguardul sau Ep.10
1.203 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Winston Churchill in Memoriile bodyguardul sau Ep.11
1.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Winston Churchill in Memoriile bodyguardul sau Ep.12
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Winston Churchill in Memoriile bodyguardul sau Ep. 8
1.179 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Winston Churchill in Memoriile bodyguardul sau Ep. 1
1.339 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Winston Churchill in Memoriile bodyguardul sau Ep. 2
1.258 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Eli Cohen - Spionul care a inspirat un serial Netflix

 
 
 
 
 
Adaugat de marco 17.10.2019  Adauga la favorite 555 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Povestea lui Eli Cohen, israelianul care a reusit sa ajunga in cercurile puterii din Siria Eli Cohen este considerat erou in Israel, dupa ce a reusit sa se infiltreze in cercurile puterii de la Damasc la inceputul anilor '60. Viata este a fost recent ecranizata in serialul Netflix „Spionul", iar scenaristii nu au fost nevoiti sa adauge nimic pentru a face biografia mai atractiva, caci realitatea a fost a fost mai mult decat suficienta, noteaza The Sun.
Citeste intreaga stire: Spionul care a inspirat un serial Netflix. Povestea lui Eli Cohen, israelianul care a reusit sa ajunga in cercurile puterii din Siria

Sacha Baron Cohen, actorul cunoscut mai mult pentru rolurile sale din comedii precum Borat, este cel care il joaca pe celebrul spion israelian.

El a reusit sa aduca in atentie faptele lui Eli Cohen, care a reusit sa ajunga atat de influent in Siria, incat i se oferise postul de ministru adjunct al Apararii.


Eli Cohen s-a nascut in 1924, intr-o familie de evrei din Alexandria, Egipt. Din 1949, cand majoritatea evreilor au plecat in Israel din cauza atmosferei ostile din aceasta tara, Cohen a ramas la Alexandria si a organizat un grup implicat in Operatiunea Goshen prin care mii de evrei egipteni au fost scosi din tara.

In 1956, a ajuns si el in Israel unde si-a intemeiat o familie alaturi de sotia Nadia si cei trei copii ai lor. In pofida aventurilor cu alte femei pe care le-a avut mai tarziu, Cohen a ramas profund atasat de sotia sa.

Dupa cativa ani de viata discreta dusa ca functionar la Tel Aviv, serviciul israelian de informatii, Mossad, l-a trimis in Siria cu misiunea de a se infiltra in cercurile influente din mediile politic si militar.

Pe langa activitatea din Egipt, Cohen a fost selectat pentru ca vorbea fluent engleza, araba si franceza si avea o infatisare care putea trece cu usurinta drept tipic arabeasca. Orgii pentru ofiterii sirieni Ajuns la Damasc, in 1962, dupa un curs de instruire la Mossad, Cohen s-a prezentat drept Kamel Amin Thaabet, un om de afaceri sirian de succes care tocmai revenise in tara natala dupa o perioada petrecuta in Argentina.

A devenit repede cunoscut pentru petrecerile opulente si relatiile cu femei frumoase si bine pozitionate social.

Se pare ca in perioada cat a stat in Siria Cohen a avut nu mai putin de 17 amante. A reusit repede sa se infiltreze in mediul ofiterimii siriene invitand lideri militari proeminenti la care petreceri care deseori degenerau in orgii. Cohen se prefacea la fel de beat ca si invitatii sai pentru a obtine mai usor confidente care ar fi interesat Israelul. Profitand de relatiile sale, Cohen a fost luat intr-un tur al Inaltimilor Golan de la granita cu Israel, zona puternic militarizata.

El le-a sugerat ofiterilor sa planteze palcuri de eucalipti pentru ca soldatii sa aiba umbra, iar fortificatiile siriene sa fie ascunse de ochii soldatilor israelieni. Ideea sa a ajutat Israelul abia cativa ani mai tarziu Sirienii au fost incantati de idee, dar au regretat amarnic doar cativa ani mai tarziu, in 1967, cand in timpul Razboiului de sase zile armata israeliana a tintit in special locurile in care erau plantati eucaliptii, ucigand mii de sirieni.

Cohen a reusita sa devina atat de influent incat la un moment dat a fost luat in calcul sa fie numit ministru adjunct al Apararii. Spionul a devenit insa din ce in ce mai ingrijorat de posibilitatea de a fi capturat si in 1964 a cerut Mossadului sa fie readus in tara, cerere care i-a fost refuzata pentru ca informatiile pe care le furniza erau mult prea importante.


Prins cu ajutorul KGB La randul lor, sirienii au inceput sa banuiasca existenta unui spion evreu de top in tara deoarece prea multe informatii confidentiale pareau sa fi ajuns in posesia Mossadului. Astfel au cerut ajutor de la KGB, iar o echipa sovietica de contraspionaj a fost trimisa la Damasc, impreuna cu echipament pentru detectarea transmisiilor radio clandestine.


Agentii KGB au depistat semnalul radio emis din casa lui Cohen in timp ce trimitea informatiile catre sefii sai din Mossad. Dupa arestarea sa, a fost intergorat si torturat, smulgandu-i-se unghiile, dar se pare ca Eli Cohen ar fi refuzat sa dea informatii sensibile despre Mossad. A urmat un proces la capatul caruia, Cohen a fost condamnat la moarte prin spanzurare. Inainte de executie i-a scris sotiei sale cerandu-i sa se recasatoreasca ca sa nu-i priveze pe copii de prezenta unui tata. "Te implor, draga mea Nadia, sa nu-ti petreci viata jelind ceva ce a trecut deja", i-a scris el sotiei. Executia sa din 18 mai 1965 a fost una publica avand loc in piata Marjeh din Damasc. Evenimentul a fost transmis de catre televiziunea siriana, iar dupa executie trupul i-a fost infasurat intr-un sac pe care erau scrise mesaje antievreiesti si crimele de care s-ar fi facut vinovat. Cohen a atarnat in streang timp de sase ore inainte de a fi coborat de pe esafod. Nici pana astazi autoritatile siriene nu au acceptat sa-i repatrieze trupul, insa in Israel Cohen este considerat un erou national, fiind mai multe strazi care au fost denumite dupa numele sau. Informatiile furnizate de el au contribuit major la succesul Israelului in conflictul armat din 1967 cu Egipt, Iordania, Irak si Siria.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.