Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce plantam toamna?
570 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lalele pestrite
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa ne pregatim gradina pentru toamna
714 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Florile care aduc noroc si fericire in functie de zodie
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bicarbonatul de sodiu salveaza trandafirii, alte plante
265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planta-zebra
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doar 1 pahar, face ca Spathiphyllum sa explodeze
68 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zugravi particulari
1.442 vizite - 0 comentarii
adaugat de stamate liviu
 
  Statuete set lei mici, gri patinat, model S10.
840 vizite - 0 comentarii
adaugat de stalpisori si statuete
 
  Cum sa taiem corect vita de vie in uscat, primavara ?
574 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Lalelele

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.02.2020  Adauga la favorite 546 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lalelele sunt deseori asociate cu Olanda, “tara lalelelor" datorita unui gradinar olandez faimos, Carolus Clusius. Defapt, lalelele sunt originare din Turcia si numele lor vine de la “tulbend" care inseamna turban in limba turca. Se spunea ca lalelele ar semana cu acele palarii turcesti. Sunt sute de varietati de lalele, grupate dupa forma florii, inaltimea tulpinii si perioada de inflorire. Lalelele sunt foarte populare si ca flori taiate in vaze, unde de regula rezista cam o saptamana.

Taiati tulpinile oblic pentru ca floarea sa poata bea apa cum trebuie. Daca adaugi niste zahar in apa, florile vor tine mai mult.

Plantarea lalelelor

Bulbii de lalele se planteaza toamna, dupa ce temperaturile au coborat si sunt constant sub 15 grade celsius, dar cu cel putin o luna inainte ca pamantul sa inghete. Sapa o groapa cu adancimea de 3 ori inaltimea bulbului si aseaza bulbul de lalea cu motul in sus.

Daca nu infloresc, inseamna ca bulbii nu au fost depozitati cum trebuie. Bulbii depozitati la peste 20 de grade s-ar putea sa nu infloreasca in primul an, ci abia in al doilea an. Bulbii au nevoie de o perioada de inghet pentru a se “programa" inflorirea in primavara. Unele zone nu ating in timpul iernii temperaturi atat de scazute sau ele nu dureaza suficient de mult pentru a ingheta bulbii.

Unii recomanda tinerea bulbilor in frigider 4-6 saptamani inainte de plantare pentru a induce ciclul natural al plantei. Inghetarea artificiala poate fi mai lunga, in functie de soiul lalelei, iar daca nu esti sigur ce varietate ai, tine-le 8-10 saptamani ca sa fii sigur, inainte de a le planta. Traditional, se spune ca bulbii se planteaza toamna inainte de primul inghet, dar multi nu mai respecta in prezent aceasta regula. Totusi, hai sa preocedam cum se face de sute de ani, ca e cel mai sanatos.

Daca locuiesti intr-o zona mai calda, ar fi bine sa plantezi bulbii mai adanc pentru ca daca se incalzesc in pamant prea rapid primavara, dupa prima inflorire, vor trece ANI pana la urmatoarea inflorire. Cu cat plantezi bulbii mai adanc, cu atat mai rezistente vor fi plantele. Vor avea tulpini mai groase si nu se vor apleca prea usor.

In zonele unde iernile sunt foarte geroase este bine sa se acopere zonele unde am plantat bulbi cu frunzis si resturi din gradina pentru a proteja cat de cat bulbii de inghet.

Este recomandat (si arata mai bine) sa plantam lalelele in grupuri. Se si sustin mai bine intre ele in acest fel. Bulbii se pot planta la o distanta de 15 cm intre ei (recomandarea specialistilor… dar nu-i batuta in cuie). Lalelele au nevoie de sol ce nu retine prea multa apa, pentru ca la o expunere indelungata la sol prea umed, ele putrezesc. Pune apa intr-o mica gaura in sol si urmareste sa vezi cat de repede se dreneaza.

Inflorirea

Lalelele cresc cel mai bine in sol nisipos si fertil, intr-o zona insorita, deschisa. Protejeaza-le de umiditate excesiva si vant puternic. Indeparteaza florile trecute si semintele in dezvoltare, pentru a inmagazina energie in bulb.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.