Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Batalia de la Fallujah - Irak 2004 / Documentar 60 min
575 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Lumea noua:
105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cei mai bogati oameni din lume din toate timpurile
1.854 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 2
768 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 1
701 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 3
699 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 8
678 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 7
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 4
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 5
631 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Wu Zetian - Imparateasa care a condus lumea

 
 
 
 
 
Adaugat de TUDOR 13.05.2020  Adauga la favorite 567 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ca majoritatea civilizatiilor, China a fost dominata in istoria sa, de barbati. Pana foarte recent, femeile si-au emancipat drepturile, dar in niciun caz dreptul de-a conduce. Pentru o femeie, a atinge rangul de imparat si a deveni cel mai puternic om din China, era ceva nemaiauzit. Doar o singura persoana in intregime in istoria Chinei a fost in masura sa faca acest lucru. Aceasta persoana a fost Wu Zetian, unul dintre cei mai remarcabili lideri vazut vreodata. Multi istorici o compara cu faraonul Hatshepsut, cu regina Elisabeta I si cu tarul Ecaterina a II-a, care au fost capabile sa-si conduca singure statul.

Concubina Wu:

O fetita frumoasa la doar 13 ani (in aproximativ 639 d.Hr.), Wu a devenit concubina imparatului Taizong. Ea nu i-a facut nici un copil imparatului si la moartea acestuia, in anul 649 d.Hr, ea a parasit palatul, pentru a deveni o calugarita budista, asa cum obisnuiau toate concubinele sa procedeze, cand nu faceau copii. Asa ar fi trebuit sa fie sfarsitul vietii ei. Cu toate acestea, soarta a fost sa-i dea o alta sansa la glorie. Politica Chinei devine extrem de complicata. Imparatesei Wang, sotia imparatului curent, Gaozong (fiul imparatului Taizon), i-a fost teama ca Gaozong devenise prea indragostit nebuneste de consoarta Xiao. Aceasta a fost intr-adevar o chestiune de ingrijorare, cum se stia ca consoartele erau cunoscute pentru ca le inlocuia pe imparatese, care au fost ucise ulterior ca rezultat. Pentru a redirectiona atentia sotului ei de la consoarta Xiao, imparateasa i-a porunci lui Wu - care era inca tanara si frumoasa,sa revena la palat si sa se reinstaleze ca consoarta. Aceasta tactica a fost de un succes complet - prea completa, de fapt.In cativa ani,Wu le-a inlocuit atat pe consoarta Xiao si pe imparateasa Wang, din cauza ca Wu Zetian a devenit in scurt timp favorita lui Gaozong, iar lupta pentru putere a inceput sa se dea intre cele femei: Imparateasa Wang, Wu Zetian si concubina Xiao. Wu Zetian a dat nastere unei fetite ce a murit la scurt timp. Gaozong si oficialii de la curte au acuzat-o pe imparateasa de uciderea copilului.
Ca urmare, Gaozong a inlocuit-o pe aceasta cu Wu Zetian, ca imparateasa. In anul 655, concubina Xiao si fosta imparateasa Wang au fost acuzate de vrajitorie si au fost executate la ordinul lui Wu Zetian.Astfel,ea a atins rangul de imparateasa. Unii istorici cred ca ea si-a ucis propria ei fiica ca sa ajunga ea imparateasa. In timp ce acest lucru nu este dovedit, evenimentele ulterioare au sugerat ca un astfel de act i-a atins scopul .

Imparateasa consoarta Wu

Ca Imparateasa Consort, Wu s-a instalat rapid pentru a-si consolida puterea . A exilat si executat numerosi functionari puternici. Ea a fost un consilier in masura sa-l sfatuiasca pe imparat . In 660 d.Hr., imparatul a inceput sa sufere de o boala ( unii istorici presupun ca a fost cauzata de otravirea lenta de catre Wu). Wu a demonstrat a fi un administrator capabil, cu spirit ascutit si cunostinte vaste de istorie si literatura. Ea a aratat, de asemenea, o capacitate remarcabila de a cauta si distruge pe cei care au complotat impotriva ei, precum si pe cei care ar putea constitui intr-o zi o amenintare. Cand imparatul Gaozong a murit in 683 , ea a fost incontestabil cel mai puternic om din China.

Imparateasa vaduva Wu

Dupa moartea lui Gaozong, Zhongzong ,fiul lui Wu , a devenit imparat. El a inceput imediat afisarea semnelor ingrijoratoare de independenta, inclusiv de numire a functionarilor pe posturi importante, fara a se consulta cu mama sa. Acest lucru submina baza de putere a lui Wu, iar ea a luat o actiune decisiva. Zhongzong a fost demis si exilat, si fiul cel mai mic Wu, Ruizong, a devenit imparat. Cu toate acestea, Wu si-a pastrat noul imparat intr-o izolare,fara sa faca nimic pentru a ofensa pe imparateasa vaduva.

Imparatul Wu

In 690 d.Hr., Wu a preluat tronul insasi, fiului ei, Ruizong,fiindu-i redusa titulatura,devenind doar un print incoronat . Acest lucru a determinat multe nemultumiri in randul traditionalistilor, pe care Wu le-a manipulat in mod eficient, de obicei, in mod brutal. Ea a extins competentele politiei secrete, si sute de opozanti au fost exilati, inchisi sau chiar ucisi. Si-a trimis generalii numit sa cucereasca Coreea. A influentat raspandirea budismului in China si a facut aceasta religie oficiala, inlocuind Taoismul. A redus taxele si a crescut productia din agricultura.Ea a tinut acest post de imparat pentru aproximativ 15 ani, pana cand, la varsta de 80,fiind grav bolnava, a fost destituita. A murit mai tarziu, in acelasi an. Desi,domnia sa a fost extrem de sangeroasa, ea ramane in istorie ca o fascinanta personalitate si ca unicul imparat de sex feminin al Chinei.

Sursa:Wikipedia.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.