Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Escalop de pui cu ciuperci in sos de smantana
1.386 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sos cremos cu ciuperci de usturoi
540 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gustare rapida,piept de pui in sos de smantana cu patrun
705 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piept de pui cu sos de vin si ciuperci
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frigarui de pui cu ananas
2.950 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pui in sos cremos la cuptor
615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piept de pui cu sos de smantana si spanac, la tigaie
820 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carne de vita intr-un sos cremos
64 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PUI CU ciuperci cu usturoi in lapte de cocos
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paste cu crema de pui
2.461 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Pui cu ciuperci si usturoi, in sos cremos de smantana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.07.2020  Adauga la favorite 525 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ingrediente:

6 bucati potrivite de carne de pui
2 linguri de ulei
O lingura cu varf de faina (30 g)
60 g unt gras Covalact de Tara
400 ml lapte gras Covalact de Tara
200 g smantana Covalact de Tara cu 20% grasime, daca se poate la temperatura camerei
1 galbenus
250 g ciuperci champignon micute
3 catei mari de usturoi
Sare
Piper proaspat rasnit (poate fi piper negru sau un amestec de mai multe tipuri de piper)
Optional – cimbru proaspat
Optional, inca o lingura doua de faina
Ca sa dam un gust bun acestui preparat, dar si ca sa obtinem un aspect imbietor, vom rumeni carnea.

Daca avem pulpe inferioare este bine sa facem o incizie in partea mai groasa, pe langa os, ca sa patrunda lesne caldura si sa fie bine gatite. Strapungem pana cand cutitul iese pe partea cealalta.

Bucatile de pui care au piele capata o crusta aurie apetisanta. Daca lucram cu parti fara piele, cum ar fi pieptul de pui, vor ramane mai albicioase. Un mic truc pentru a le face si pe ele mai rumene, este sa le dam prin putina faina. Stratul de faina nu trebuie sa fie abundent ca la snitel, ci dimpotriva, fin si discret. Acesta insa nu este un pas obligatoriu, se poate omite.

Punem pe foc o tigaie cu diametru de 25 cm. Cand este bine incinsa, adaugam 2 linguri de ulei apoi asezam bucatile de pui.

Este important sa avem o tigaie incapatoare si sa fie bine incinsa. Daca bucatile de carne stau aglomerate intr-un spatiu mic, vor incepe sa fiarba in suc propriu si nu se vor mai rumeni cum trebuie.

Pieptul de pui evident are nevoie de mai putin timp de gatire in comparatie cu alte bucati, asa ca il vom scoate primul, daca il folosim in reteta. El trebuie sa ramana inca moale si suculent. Il vom tine acoperit intr-un loc cald pana sunt gata si celelalte parti.

Intre timp ne putem ocupa de sosul cu smantana. Baza lui va fi un sos bechamel. Exista mai multe modalitati de a prepara bechamelul, iar aceasta este metoda cu lapte rece.



Topim untul intr-o craticioara, apoi adaugam faina. Am observat ca multe persoane sunt ingrijorate la astfel de retete, ca faina se prajeste, si devine grea pentru stomac. Pentru ca untul intodeauna are si o fractie de apa, este imposibil ca faina sa se prajeasca. Ea practic fierbe in unt. Bulele pe care le vedeti la suprafata reprezinta apa care se evapora. De-abia cand aceste bule dispar poate incepe prajirea, care este semnalata si de un miros specific, de copt. Tot ce trebuie sa facem este sa adaugam un sfert din lapte, inainte ca asta sa se intample, si nu o sa mancam niciodata faina prajita.

Dupa adaugarea laptelui trebuie sa amestecam energic si continuu, pana ce se formeaza un aluat legat ca o mamaliguta. Fara sa ne oprim din amestecat adaugam o noua portie de lapte. Dupa fiecare aditie asteptam ca sosul sa se ingroase, si sa devina fin si omogen. Procedam asa pana terminam laptele. Apoi trebuie sa mai fierbem doar 3 pana la maxim 5 minute, ca sa ne asiguram ca faina este gatita. Se face proba gustand sosul. Faina cruda se simte pe limba ca un praf. Daca sosul este catifelat si cremos este gata. Il lasam putin sa se raceasca.

Scoatem si celelalte bucati de carne si le alaturam pieptului de pui deja gatit. Nu aruncam grasimea de la pielea de pui care ramane in tigaie.

Ca sa terminam sosul nostru cremos avem nevoie de aproximativ 200 g de smantana Covalact de Tara cu 20% grasime, daca se poate la temperatura camerei. In aceasta smantana vom pune un galbenus care va da un plus de finite sosului. Amestecam bine.

In smantana cu galbenus adaugam cate o lingura din sosul bechamel, care este inca fierbinte, apoi rapid amestecam cu telul. Procedam asa pana incorporam tot sosul bechamel. Acest proces se numeste “temperare" iar scopul lui este incalzirea treptata a smantanii cu galbenus, pentru ca sa nu se branzeasca mai tarziu.

Dupa ce am terminat adaugam sare dupa gust. Se mai poate adauga nucsoara proaspat rasa daca dorim. Piper vom pune la sfarsit. Daca din oarecare motiv ati obtinut un sos prea gros, sau pur si simplu il preferati mai subtire, mai adaugati lapte pana obtineti consistenta dorita.

Feliem ciupercile. Intodeauna trebuie sa alegem ciuperci cat mai albe si ferme, ceea ce ne indica ca sunt proaspete. Daca sunt ofilite, patate si de un alb murdar inseamna ca sunt culese de multa vreme si se vor face negre la gatire. Deasemeni pentru aceasta reteta ciupercile e bine sa fie mai mici, si cu gulerasul acela alb inca lipit de piciorus. De ce? Pentru ca lamelele sunt de un gri deschis catre roz. Cele mari au lamelele maro inchis ceea ce va colora sosul, si ii va da un aspect neplacut.

Pentru aceasta reteta vom sota ciupercile, ceea ce inseamna ca este contraindicat sa le spalam inainte (ele sunt ca un burete si absorb apa, prin urmare nu se vor sota ci se vor fierbe in tigaie daca le spalam). Le stergem cu un prosopel, sau folosim o perie mica ca sa indepartam eventualele urme de pamant.



Taiem o bucatica de 30 g de unt gras Covalact de Tara si il punem la topit in tigaie, peste grasimea ramasa de la pui. Asteptam ca fractia de apa sa se evapore (adica asteptam sa dispara spuma), si adaugam ciupercile. Focul este mediu. Nu putem folosi un foc iute pentru untul se arde.

Sotam ciupercile pret de cateva minute pana ce devin rumene pe ambele parti. Apoi dam focul mic si adaugam trei catei de usturoi dati prin presa. Mai lasam cateva secunde pana isi elibereaza aroma. Daca doriti puteti pastra cateva bucatele de ciuperci pentru decor.

Turnam sosul. Adaugam in sos carnea pe care am pastrat-o la cald. Fierbem la foc foarte mic timp de 3 minute ca sa gatim galbenusul de ou si sa imprietenim toate gusturile si aromele. Adaugam ciupercile pastrate pentru decor, piperul proaspat rasnit si frunzulite de cimbru proaspat.

Mancarea noastra este gata de pus pe masa si este delicioasa alaturi de o mamaliguta calda.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.