Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cimitirul Bellu ofera suprinzator de multe de vazut
70 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar despre cimitirul Bellu
566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina zoologica din Schonbrunn-Austria
986 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina Arhetipala si viata secreta a plantelor
1.098 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina Arhetipala si viata secreta a plantelor
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul"Iulia Hasdeu". Adevar sau legenda?
1.437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina Botanica din Bucuresti
406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce a vazut cu adevarat James Webb la inceputul timpului?
113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scufundari in Bali
325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suflete la frontiera
282 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Gradina cu suflete a Baronului Bellu ( Ileana Baja )

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.09.2020  Adauga la favorite 342 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Realizat de TVR Cultural, filmul documentar Gradina cu suflete a Baronului Bellu spune povestea plina de evenimente a locului numit Cimitirul Bellu, unde se odihnesc cele mai multe personalitati ale istoriei si culturii noastre moderne si despre care s-au scris de-a lungul vremii sute de pagini.

Aici se regasesc monumente funerare de o frumusete aparte, sculpturi rare, adesea din marmura scumpa, care innobileaza aleile. Emil von Becker, Raffaello Romanelli, Karl si Frederic Storck, Oscar Han, Ion Mincu, Ion Georgescu, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Corneliu Medrea, Melita Petrascu ori Constantin Barachi sunt numai cateva dintre numele artistilor care si-au pus amprenta asupra locului, prefacandu-l intr-un adevarat muzeu.

O plimbare printre aceste morminte vechi este ca o lectie de istorie in aer liber. In prag de primavara, aproape toate cavourile se imbraca in flori, iar in aer se simte mirosul lumanarilor fumegande. Pe aleea scriitorilor, la umbra teiului, odihneste Eminescu. Intotdeauna are flori si lumanari aprinse pe mormant. Alaturi ii stau confratii Cosbuc, Caragiale, Iorga, Sadoveanu, Labis, Nichita Stanescu si Marin Preda. Incerci sa calci usor printre morminte, parca sa nu-i trezesti din somn…

Pana la jumatatea secolului al XIX-lea, bucurestenii isi ingropau mortii in curtile bisericilor, iar saracii si oamenii de rand erau inmormantati in cele cateva cimitire din afara orasului. Asta pana in anul 1831, cand, pentru a fi in pas cu lumea moderna, legiuitorii bucuresteni au desfiintat aceste cimitire si au hotarat "Legiuirea pentru inmormantari afara din oras".

21 de ani mai tarziu, o comisie a Sfatului Orasenesc se reunea pentru a discuta despre crearea altor cimitire in afara Bucurestiului. Unul dintre acestea era situat pe ulita Serban – Voda, unde se afla o gradina mare apartinand baronului Barbu Bellu (1825 – 1900), pe atunci ministru al Cultelor si Culturii. Pe terenul donat, lucrarile de amenajare a cimitirului au fost incepute pe 26 noiembrie 1852 si au fost terminate 6 ani mai tarziu, in septembrie 1858, cand Cimitirul Bellu a inceput sa functioneze. (sursa)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.