Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Antilopa Gerenuk
873 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gazela Antilopa
2.294 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Antilopa-ogar a lui Kirk
447 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camila
1.841 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
03:19
  Pur Sange Englez.- Rasa de cai
6.028 vizite - 0 comentarii
adaugat de lavinia
 
  Gainile de rasa Kabir
854 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camila
2.595 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rase de caini Saluki
663 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rasa: Saluki
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Totul despre balene
1.525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Antilopa araba

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.11.2020  Adauga la favorite 620 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Antilopa araba, apartinand familiei Bovidae, reprezinta cel mai mic membru al genului Oryx, fiind originara din zonele desertice si de stepa din Peninsula araba. Amenintata fiind, specia Oryx leucoryx a suferit o extinctie in salbaticie, la inceptului anilor ’70, fiind ulterior reintrodusa cu succes in habitatul natural. Initiativa de repopulare a naturii cu acest animal a inceput in Omar in anul 1982, insa numarul exemplarelor a scazut din nou, de la 450 in 1996 la 106 in 2003, din cauza vanatorii ilegale. O contributie importanta in procesul de salvare a acestui animal a avut-o Phoenix Zoo - cea mai mare gradina zoologica din Statele Unite (Arizona), care se intinde pe o distanta de cca 4 km si adaposteste mii de specii de animale. Rezervatia naturala, a fost inaugurata in anul 1961 si inca din primii ani de la functionare a demarat “operatiunea Oryx". Ca urmare a acesteia ultimele 7 exemplare, aflate la momentul respectiv in viata, din specia Oryx leucoryx, au fost aduse la Phoenix Zoo si supuse unui program de reproducere in captivitate. Operatiunea s-a soldat cu succes, fapt pentru care in mai 2002 rezervatia a ajuns la a 225 -a nastere de antilopa araba, in captivitate.

Antilopa araba este adaptata mediului desertic aspru. Astfel ca blana sa alba reflecta razele soarelui si copitele sunt inclinate/tesite ca si cupele unui excavator, acoperind o suprafata mare de sol, ceea ce o ajuta sa paseasca pe terenul nisipos. Picioarele sunt de culoare cafenie, cu dungi albe in zona gleznelor. De asemenea, prezinta niste semne cafenii pe fata, de-a lungul nasului, pe obraji si o pata de forma triunghiulara pe frunte. Exemplarele de ambele sexe au o pereche de coarne drepte, puternice, care pot creste pana la 68 de cm. in lungime; cele ale femelei sunt mai subtiri si mai lungi. Masculii au un smoc de par pe grumaz, iar coada, atat la masculi cat si la femele, prezinta un mot la capat, intr-o nuanta inchisa de cafeniu. Cantaresc in jur de 80-90 kg, masculii fiind cu aproximativ 10 kg mai grei.

Antilopele Oryx leucoryx pot fi intalnite in: Siria, Irac, Israel, Iordan. Hrana lor consta, in principal, din iarba, dar pot consuma o mare varietate de vegetatie, incluzand: copaci, ierburi, fruncte, tuberculi, radacini, muguri etc. Sunt animale gregare, formand turme de 5 pana la 30 de indivizi. Cirezile se pot mari in cazul in care conditiile de trai sunt bune, in conditii sarace acestea sunt compuse dintr-un mascul, o femela si trei pui. O mare parte a masculilor adopta un stil de viata solitar si detin teritorii largi. Aceste antilope par a fi capabile sa detecteze ploaia de la distante foarte mari si duc o viata aproape nomada, calatorind de-a lungul unor vaste teritorii, in cautarea de noi resurse de hrana, in zonele in care au cazut ploi intermitente. Femelele dau nastere unui singur pui, o singura data pe an, dupa o perioada de gestatie de 8 luni si jumatate. Puii se pot naste in oricare dintre lunile anului si sunt intarcati dupa o perioada de trei luni si jumatate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.