Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Fra Angelico - Un geniu modest si umil
1.233 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Giorgione (1476-1510)
495 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Filippo Brunelleschi (1377 -1446)
944 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mona Lisa" -Leonardo da Vinci
476 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giovanni Cimabue pictor(Florenta, 1240 - 1302)
1.151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primavera Pictata de Sandro Botticelli
156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Buonarroti-Pieta vaticana
2.210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Andrea Mantegna - unul din cei mai importanti pictori
1.901 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sandro Botticelli
1.455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Capela Sixtina (Vatican) - Michelangelo HD
2.422 vizite - 1 comentarii
adaugat de naveta
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Giorgio Vasari

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.03.2021  Adauga la favorite 427 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Giorgio Vasari se naste la 30 iulie 1511 in Arezzo (Toscana), fiu al lui Antonio Vasari si al Maddalenei Tacci. Isi incepe ucenicia artistica pe langa pictorul francez Guillaume Marcillat, autorul compozitiilor pentru vitraliile Domului din Arezzo. In 1524 pleaca la Florenta, unde lucreaza in atelierul lui Andrea del Sarto si in academia de desen a lui Baccio Bandinelli. Incepand cu anul 1529, frecventeaza impreuna cu Francesco Salviati atelierul lui Raffaello da Brescia si ia lectii de oreficerie de la Vittore Ghiberti. Intre anii 1536 si 1539 calatoreste prin diverse orase ale Italiei (Roma, Arezzo, Florenta, Venetia), realizand o serie de picturi, printre care portretul ducelui Alessandro de' Medici, o compozitie cu Nasterea Domnului pentru schitul din Camaldoli, alegoria pe tema Conceptiei Imaculate pentru biserica "St. Apostoli" din Florenta.








In anul 1550 apare prima editie a operei de care este legat renumele lui Vasari: " Vite de' piu eccellenti architetti, pittori et scultori italiani da Cimabue insino a' tempi nostri", in care ordoneaza materialele culese inca din anul 1540 asupra vietii si operelor marilor artisti. In aceasta perioada face cunostinta lui Michelangelo, care il sfatuieste sa se ocupe si de arhitectura.

In anul 1554 se stabileste la Florenta, invitat de ducele Cosimo I de' Medici, care il angajeaza pentru lucrari urbanistice si de arhitectura. Incepe cu restructurarea vechiului palat ("Palazzo Vecchio"), continua apoi cu constructia cladirii administrative "Palazzo degli Uffizi", care va fi terminata abia in 1580, dupa moartea sa, si care va deveni mai tarziu faimoasa galerie de arte. In 1563 incepe grandioasele lucrari de fresca pentru decorarea salonului "di Cinquecento" din Palazzo Vecchio, iar in 1565 trece la construirea asa zisului "Corridoio vasariano" ("Coridorul vasarian"), care uneste Palazzo Vecchio cu Palazzo Pitti, traversand raul Arno peste Ponte Vecchio, si care trebuia sa serveasca ca posibilitate de refugiu pentru familia ducala in caz de necesitate.






In 1568 apare a doua editie a operei sale capitale de istorie a artei "Vite de' piu eccellenti...", imbogatita cu noi materiale si care constituie pana in zilele noastre o sursa indispensabila de documentare in acest domeniu.

In anul 1570 este chemat la Roma de Papa Pius V, unde picteaza trei capele din palatul Vaticanului: Capella di San Michele, San Pietro Martire si Santo Stefano. In 1573, prepara desenele pentru decorarea cupolei Domului din Florenta, realizata de arhitectul Filippo Brunelleschi. In varsta de 63 de ani, Giorgio Vasari moare in ziua de 27 iunie 1574 in Florenta. Casa sa din Arezzo este astazi un muzeu dedicat vietii si operei sale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.