Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
523 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
818 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Orientului Mijlociu -p.2-5
1.608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria perlei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.04.2021  Adauga la favorite 266 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Perlele sunt unele dintre cele mai vechi pietre pretioase descoperite de oameni. Acestea au fost pe parcursul istoriei considerate un apanaj al bogatilor, reprezentand rafinamentul si au fost folosite pentru a infrumuseta straiele aristocratilor. Alaturi de „Nasterea lui Venus" de Botticelli, puritatea lor este adesea ilustrata de tabloul devenit carte si film a lui Vermeer, „Fata cu cercel de perla", sau de fotografia alb-negru iconica a lui Chanel.

Potrivit historia.ro povestea perlelor este scrisa in papirusuri si pergamente stravechi, iar una dintre cele mai inaintate referinte este scrisa chiar de mana tragicului Homer – Iliada si Odiseea. Cea mai veche dovada arheologica sta expusa la Muzeul Louvru: un minunat colier alcatuit din 216 perle, gasit in interiorul sarcofagului unei printese persane, care dateaza nu mai tarziu de secolul IV i.Hr.



Perle purtate de Afrodita


Una dintre cele mai frumoase si mai interesante perle din Antichitate a fost descoperita intr-un templu al zeitei Afrodita. Potrivit historia.ro, perla de 14 mm, ce dateaza din secolul al III-lea i.Hr., decora un ac de par, accesoriu ce se afla astazi la British Museum. Legendele comune ale Romei si Greciei Antice spun ca Afrodita si Venus, zeitele frumusetii si iubirii, s-au nascut precum perlele, dintr-o scoica.

In Roma Antica, popularitatea perlelor a coincis cu perioada de glorie a Imperiului in Asia Mica, de la mijlocul secolului I i.Hr. Conform scrierii lui Plinius, dupa castigarea ultimului razboi mitridatic, generalul Pompei a intrat triumfator in capitala imperiului purtand o coroana cu 33 de perle. Tot el scria ca si Cleopatra purta in urechi doua perle. Una dintre ele a dizolvat-o si inghitit-o pentru a castiga un pariu pus cu imparatul Marc Antoniu, iar cealalta a fost taiata in doua si oferita drept cercei statuii lui Venus din Panteonul Romei. Potrivit historia.ro, povestea mai spune ca perlele au fost motivul pentru care Iulius Caesar ar fi invadat Marea Britanie, de vreme ce insusi romanul Tacitus le descria frumusetea deosebita: maro-aurii. Si tot imparatul roman a dat, in secolul I i.Hr., legea ca doar clasa nobiliara sa aiba dreptul de a purta gingasele perle.



Pietre folosite ca medicament


Prima parte a Evului Mediu nu a fost una prielnica pentru bijuterii. Europa se lupta din greu cu invazia barbarilor pe de o parte, iar pe de alta cu dogmele rigide ale crestinismului. In Franta secolului al XIII-lea, burghezii si doamnele aveau interzis sa poarte bijuterii, acestea fiind rezervate legal doar nobilimii. Insa perlele au supravietuit si acestei epoci, nu ca bijuterii, ci ca medicamente. Potrivit historia.ro, ele erau considerate antidot impotriva otravurilor si se presupunea ca ar trata bolile de inima si de sange. Despre proprietatile lor medicinale s-a vorbit pana tarziu, in secolul al XVIII-lea, cand doctorii arabi considerau ca perlele vindeca bolile de ochi, palpitatiile si hemoragiile.

Trecerea de la Ev Mediu la Renastere s-a facut treptat, oamenii devenind din ce in ce mai doritori de arta si de frumos. A venit si epoca marilor descoperiri geografice, care a adus din recent-descoperitele Americi un flux enorm de perle. Lumea Noua aducea moda noua. Primii care s-au bucurat de frumusetea perlelor de apa sarata au fost monarhii Spaniei, Regele Ferdinand si Regina Isabella.

Tot Spania i-a devenit casa si celei mai frumoase perle, La Peregrina. Se pare ca frumoasa piatra pretioasa a fost gasita de un sclav african in Golful Panama si, prin intermediul administratorului coloniei, a ajuns la Regele Filip al II-lea. Dupa o calatorie pe la mai multe case regale ale Europei, La Peregrina (trad. Pelerinul) a ajuns, in urma unei licitatii, in posesia frumoasei Elizabeth Taylor pentru suma de 11,8 milioane de dolari.

Pentru perle, cea mai frumoasa dintre vremuri a fost cea a Regelui Henric al VIII-lea. El a mostenit tronul si averea tatalui sau in 1509 – si a poruncit ca tot ce avea, haine, palarii, incaltaminte, sa fie impodobite cu perle. Londra devenise capitala perlelor, iar acest lucru se poate admira si in picturile lui Hans Holbein cel Tanar. Pasiunea pentru diafanele pietre a mostenit-o si fiica lui, viitoarea Regina Elisabeta I. Mii de perle i-au infrumusetat – si ingreunat – tinutele (sute de rochii si zeci de peruci). Chiar si pentru procesiunea funerala, Elisabeta I a lasat prin testament sa fie totul, inclusiv hainele ei, decorate cu perle. Cei doi monarhi britanici au reusit astfel sa defineasca in istorie perlele drept bijuterii ale regalitatii. Tot la curtile englezesti perlele si-au continuat cel mai bine drumul in istoria modei, ele fiind, in epoca victoriana, cele mai dorite podoabe.



Noua arta, vechea arta


In Europa, perlele au continuat sa aiba semnificatia puritatii, fiind adesea considerate un cadou potrivit cu ocazia unei nunti. Cu toate acestea, traditia spunea ca ele aduc ghinion daca sunt purtate de catre mireasa in ziua marelui eveniment. Ultima imparateasa a Frantei, Eugenie de Montijo, sotia lui Napoleon al III-lea, a ignorat spusele din popor si, la nunta, a purtat mai multe siraguri de perle – se pare ca intreaga ei viata avea sa fie o lunga tragedie.

Era mijlocul secolului al XIX-lea si, dupa o perioada in care perlele fusesera inchise in cutia cu bijuterii in favoarea altor pietre pretioase, precum ametistul sau topazul, ele isi faceau revenirea in prim-plan. Potrivit historia.ro, intr-un atelier din Paris, detinut de catre Samuel Bing, perlele incepeau sa iasa din tiparele trecutului – treceau de la a fi simbolul nobilimii la a bucura cu precadere clasa de mijloc. Erau bijuterii noi, inspirate din Orient, cu lucraturi sofisticate, dar accesibile pentru mai toata lumea. Si pentru ca acest curent trebuia sa poarte un nume i s-a spus Art Nouveau.

Raspunsul nu a intarziat sa apara. Cei care dadeau ora exacta in materie de moda erau fiul cel mare al Reginei Victoria, Edward, print de Wales, si sotia acestuia, Alexandra. Ei au confirmat pentru toata lumea: perlele sunt mai valoroase decat diamantele. Colierul din mai multe siraguri de perle, strans pe gat, asemeni un zgarde, este o bijuterie care ii este atribuita Alexandrei. Ea dorea doar sa isi ascunda o cicatrice de pe gat, dar pentru restul lumii a devenit o moda.



Perlele de cultura


Japonezul Kokichi Mikimoto realizase faptul ca perlele sunt o sursa de bogatie, fiind dorite de o intreaga lume. Asa ca, in perioada premergatoare Primului Razboi Mondial, el a incercat sa gaseasca o metoda prin care sa le fabrice. In 1916, acesta, impreuna cu alti doi japonezi, au reusit sa patenteze procedeul obtinerii perlelor de cultura. A fost greu la inceput ca lumea sa isi doreasca achizitionarea unor perle ieftine, dar, practic, false.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.