Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Orasul din viata reala care l-a inspirat pe Harry Potter
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Printesa Anne-Fiica care ar trebui sa fie regina -
368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Luptatorii Legiunii Straine
1.001 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul impotriva Romaniei se duce din interior.
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SOTUL REGINEI
206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un om ,un destin -Charles X, rege al Frantei
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anna de Austria si Cei trei muschetari
1.581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castrul Roman Tirghina-Barbosi
400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Real-Spania
1.320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legiunea straina
322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Filip, Duce de Edinburgh

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.04.2021  Adauga la favorite 283 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Printul Filip, duce de Edinburgh (n. 10 iunie 1921, Mon Repos, Insulele Ionice, Grecia – d. 9 aprilie 2021,Castelul Windsor, Anglia, Regatul Unit) a fost membru al familiei regale britanice si sotul reginei Elisabeta a II-a.

S-a nascut in Grecia, din care familia sa a fost exilata din tara cand era copil. Dupa ce a fost educat in Franta, Germania si Regatul Unit, in 1939, la varsta de 18 ani, Filip a intrat in Marina Regala britanica. Din iulie 1939, a inceput sa corespondeze cu printesa Elisabeta, care avea 13 ani, si pe care o intalnise pentru prima data in 1934. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a slujit cu distinctie in Mediterana si Pacific. Dupa razboi, regele George al VI-lea i-a acordat lui Filip permisiunea sa se casatoreasca cu Elisabeta. Inainte de anuntul oficial al logodnei lor in iulie 1947, el si-a abandonat titlurile grecesti si daneze, a devenit un supus britanic naturalizat si a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten. S-a casatorit cu Elisabeta la 20 noiembrie 1947. Chiar inainte de nunta, i s-a acordat titlul de duce de Edinburgh, conte de Merioneth si baron Greenwich, cu calificativul Alteta Sa Regala. Filip a parasit serviciul militar activ cand sotia sa a devenit regina (1952), dupa ce ajunsese la gradul de comandant. A primit titlul de principe in 1957.

Filip si Elisabeta au patru copii: Charles, Print de Wales, Printesa Anne a Marii Britanii, Andrew, Duce de York si Edward, Conte de Wessex. Printr-un ordin britanic in consiliu emis in 1960, descendentii cuplului care nu poarta titluri regale pot folosi numele de familie Mountbatten-Windsor, care a fost folosit si de unii membri ai familiei regale care detin titluri, precum Anne, Andrew si Edward.

Un impatimit al sportului, a ajutat la dezvoltarea probei sportive de conducere a trasurilor. A fost patron, presedinte sau membru a peste 780 de organizatii si presedinte al „The Duke of Edinburgh's Award", un program de auto-perfectionare pentru tineri cu varste cuprinse intre 14 si 24 de ani. A fost cel mai in varsta membru de sex masculin din istoria familiei regale britanice. S-a retras din functiile sale regale la 2 august 2017, la 96 de ani, dupa ce a incheiat 22.219 misiuni solo din 1952.

Printul Filip a decedat in data de 9 aprilie 2021, la varsta de 99 de ani, cu doua luni inainte de centenar. A fost cel mai longeviv consort regal din istoria Marii Britanii.
Cauza decesului nu a fost inca dezvaluita.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.