Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.955 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
723 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.026 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.545 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
1.878 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  2/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 2
1.622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  Istoria semnelor de circulatie .....
866 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ioana D'Arc - Personalitati care au marcat Istoria
1.467 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria viorii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.05.2021  Adauga la favorite 643 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vioara a aparut in nordul Italiei, in prima parte a secolului al XVI-lea. Cel mai probabil a fost inspirata de trei tipuri de instrumente: rebec (care exista inca din secolul al X-lea), viola da gamba si viola da braccio. Una din primele descrieri explicite a instrumentului, inclusiv a folosirii lui, a fost in Epitome musical de Jambe de Fer intr-o lucrare publicata in anul 1556, la Lyon. La acea vreme vioara incepea sa se raspandeasca in Europa.



Din documente reiese ca cea mai veche vioara cunoscuta care avea patru coarde (asa cum au viorile moderne) a fost construita in 1555 de catre Andrea Amati⁠(en). Viorile care au precedat-o aveau doar trei coarde. Vioara a devenit imediat un instrument raspandit atat printre muzicantii din strada, cat si printre nobili; spre exemplu in anul 1560, regele Carol IX al Frantei i-a comandat lui Amati 24 de viori. Cea mai veche vioara, care exista si in zilele noastre, a facut parte din acest lot, fiind construita de Amati in 1564, la Cremona: Charles IX.

Exista si viori cu 5 coarde, prin adaugarea coardei DO de jos, ceea ce apropie vioara de sonoritatea violei.[1] Deoarece cele 5 coarde sunt mai apropiate unele de altele, digitatia difera de cea pentru vioara clasica, cu 4 coarde. Vioara cu 5 coarde se foloseste preponderent pentru muzica pop, rock si jazz.[2]

Vioara sau violina este cel mai raspandit instrument muzical care face parte din familia instrumentelor cu coarde. Datorita timbrului cristalin, expresiv si plin de frumusete, vioara este principala purtatoare a melodiei. Stralucirea si caldura sunetului ei o aseaza in fruntea instrumentelor din orchestra. Sunetele emise de vioara pot reda cele mai variate sentimente, ca: duiosie, maretie, visare, forta, etc.

Primul instrument cu coarde si arcus, numit "ravanastron" (intalnit pe meleagurile Indiei), are o origine populara straveche (5000 ani i.e.n). Acest stramos al viorii a fost raspandit in China cu denumirea de „vioara" sau „viela chineza". Prima perfectionare a ravanastronului o fac arabii si persii numind instrumentul „kemang a Guz", care mai tarziu a patruns in Europa evoluand in „rebab" (rebeb sau rebab, robab, kemants).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.