Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mutul (Romania 1980) Drama / 77 minute
12.508 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Cine va deschide usa? (Romania 1972) Drama / 74 minute
2.021 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Casanova (UK 2005) Drama 63 min / Episod 1
995 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Actiunea Zuzuc (Romania 1983) Drama / 84 minute
4.389 vizite - 0 comentarii
adaugat de floarea
 
  K.O. (Romania 1968) Drama cu Dem Radulescu 85 minute
4.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Loverboy (Romania 2011) Drama / 94 minute
2.814 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  O lacrima de fata (1980) | Drama Romania / 82 minute
5.288 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Plecarea Vlasinilor (Romania 1982) / Drama / 99 minute
2.937 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Plecarea Vlasinilor (Romania 1982) / Drama / 100 minute
4.790 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Dragoste pierduta (Romania 2008) Drama,Fantastic 86 min
3.463 vizite - 0 comentarii
adaugat de pache
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Dupa 15 ani (2005, Romania) Actiune,Drama / 88 minute

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.05.2021  Adauga la favorite 350 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 5.7
   
 
„15"
IMDB 5.7
Regizor Sergiu Nicolaescu


In ziua de 21 decembrie 2004, jurnalista franceza de origine romana Irene (Maia Morgenstern) de la ziarul Le Parisien Libre primeste sarcina de a face un reportaj despre „Romania la 15 ani dupa Revolutie". Ea se deplaseaza cu avionul de la Paris la Bucuresti, fiind asteptata de o cunostinta mai veche, Andrei (Serban Ionescu). Jurnalista franceza aflase despre nasterea in zilele Revolutiei a unui copil la Catedrala din Timisoara si vrea sa-l gaseasca pentru a scrie un articol despre el.

Actiunea filmului se muta apoi in ziua de 16 decembrie 1989, in care marinarul Marinica (Cristian Iacob) soseste cu vaporul la Constanta dupa trei luni de absenta din tara. Iubita lui, Imola (Ioana Moldovan), locuieste la Timisoara si este insarcinata in ultima luna, iar Marinica vrea sa se cunune religios cu ea inainte de nasterea copilului. El merge cu trenul de la Constanta la Timisoara si se imbata in timpul calatoriei, sosind beat la destinatie. Imola locuia in acelasi apartament cu doua colege de serviciu de la Comtim, Nina (Daniela Nane) si svaboaica Hilde (Mihaela Radulescu). Cei patru (Marinica si cele trei femei) intalnesc in curtea casei o femeie in varsta care le spune ca toti oamenii din Timisoara o sa fie condamnati la moarte si o sa ajunga in pamant. Imola si Marinica se duc la biserica pentru a se cununa, dar marinarul este atat de beat incat ceremonia religioasa nu mai are loc si se amana pentru a doua zi.

A doua zi dimineata, femeile trebuie sa mearga la serviciu, iar Imola si Nina, insotite de Marinica, se urca in autoizoterma lui nea Cioaca (Valentin Teodosiu) pentru a ajunge la Comtim. De obicei ele erau duse cu Trabantul lui Hilde, dar aceasta din urma gasise langa masina in acea dimineata o punga cu un pistol si se dusese la sediul Militiei pentru a-l preda. In acea zi, in orasul Timisoara era agitatie, pe strazi circulau TAB-uri, iar Hilde a vazut militieni batand oameni in curtea sediului Militiei Judetene. Din cauza agitatiei din sediul Militiei, ea nu mai preda pistolul si se duce la Comtim. In timpul drumului catre combinat, lui Marinica i s-a facut rau de la bautura si a coborat pentru a vomita. El are o altercatie acolo cu un muncitor (interpretat de Paul Fister) pe care-l bate, iar acesta din urma ii ureaza „sa-l arza focul". Marinica si cele trei femei iau masa la cantina combinatului, iar directorul ii anunta ca in oras au loc miscari de strada si le recomanda sa stea linistiti si sa nu raspunda la provocari.

Cei patru se intorc acasa, iar Marinica ia pistolul de la Hilde. Imolei ii vine sa nasca si este urcata in Trabant pentru a fi dusa la spital. Pe strazi circula insa TAB-uri, iar Hilde intra cu masina intr-un stalp. Marinica este ranit usor si are fata plina de sange. Hilde si Nina o duc pe Imola in sala de nasteri, in timp ce Marinica ramane pe scarile Spitalului Judetean. In fata spitalului are loc o manifestatie anticomunista, iar militarii trag in manifestanti, omorand pe cativa ei dintre ei. Marinica este ranit intamplator in burta de un glonte si lesina; cum avea deja fata plina de sange, el este crezut mort si ridicat impreuna cu ceilalti morti pentru a fi dus la morga.

Actiunea filmului revine in prezent. Andrei a aflat ca copilul de la Catedrala din Timisoara era un copil abandonat, cu parinti disparuti. El fusese gasit pe treptele catedralei de un soldat pe nume Cristu Dan, care l-a dus la spital. Copilului i s-a dat numele soldatului care i-a salvat viata. El a fost dus la varsta de sase ani la Casa de copii din Resita. Pe cand avea 14 ani, copilul fusese acuzat ca a furat tricoul unui fotbalist dintr-o baza sportiva si condamnat la doi ani de recluziune in Scoala de corectie de la Pitesti. Dupa un an a fost eliberat pentru buna purtare si a plecat la Bucuresti in urma cu o luna. Facand o investigatie printre copiii de la Centrul de reeducare si copiii strazii din Bucuresti, Irene si Andrei au aflat ca Cristu Dan fusese vazut cu doua zile in urma intr-un canal din Popesti-Leordeni.

Aflat la Timisoara in zilele Revolutiei, generalul Constantin Nuta (Ion Dichiseanu), seful Inspectoratului General al Militiei, a dispus ridicarea a 40-45 de cadavre de la morga Spitalului Judetean si transportarea lor la Bucuresti pentru a fi incinerate, actiune care a primit numele de cod Operatiunea Trandafirul. Printre cadavrele mortilor s-a aflat si corpul lui Marinica, care nu isi revenise inca din lesin. Procurorul general adjunct Gh. Diaconescu daduse anterior un ordin de neautopsiere a cadavrelor. Un numar de 43 de cadavre au fost incarcate in autoizoterma lui nea Cioaca pentru a fi duse la Bucuresti. Escortata de militieni, autoizoterma condusa de nea Cioaca pleaca spre Bucuresti. Marinica s-a trezit pe drum in autoizoterma si a inceput sa bata in pereti si sa strige, dupa care a lesinat din nou. Lui Nea Cioaca i s-a parut ca aude ceva zgomote in autoizoterma, dar capitanul Ciuca i-a spus ca se insala. Autoizoterma a fost asteptata la km 36 de pe autostrada Bucuresti-Pitesti de o echipa de ofiteri condusa de colonelul Ion Baciu. Echipa de ofiteri bucuresteni a preluat transportul, operatiunea primind de aici indicativul „Actiunea Vama".

Autoizoterma a ajuns la Crematoriul Cenusa, de unde cadavrele au fost descarcate si introduse in cuptoare pentru a fi arse. Marinica si-a revenit pentru o clipa (el avea prinsa de picior o eticheta cu nr. 15) si si-a dat seama ca se intampla. El a visat ca a fugit de la crematoriu, a ajuns cu un taxi la Gara de Nord din Bucuresti, a urcat in trenul de Timisoara, a ajuns acolo si, scapand de militarii care trageau in manifestanti, s-a dus la spital, unde Imola nascuse o fetita. Apoi Marinica si Imola s-au cununat la biserica. El se trezeste in autoizoterma si, neputand sa fuga din cauza ranii si a socului hipotermic, isi inghite medalionul. Corpul sau este introdus in cuptor si se aud niste tipete, iar unul dintre angajati constata speriat: „Asta era viu, ma!". Cenusa cadavrelor este aruncata intr-un canal din Popesti-Leordeni, acelasi unde fusese vazut Cristu Dan.

Intre timp, Imola fugise de la spital pentru a-l cauta pe Marinica. Deoarece i-a venit sa nasca, ea a fost dusa de Hilde si Nina spre spital, dar nu a ajuns acolo din cauza haosului din oras si a nascut un baiat in Catedrala din Timisoara, murind la nastere.

In finalul filmului, Irene si Andrei aduc cateva masini de jandarmi pentru a-i prinde pe copiii strazii aflati in cladirea dezafectata din Popesti-Leordeni. Acestia fug, dar Cristu Dan ramane in canal. Copiii stransi de jandarmi spun ca nu-l cunosc pe Cristu Dan. Jandarmii sudeaza capacele de canal, iar baiatul ramas captiv acolo gaseste medalionul ars al tatalui sau si-l ia cu el spunand ca poate-i va purta noroc. Irene se intoarce la Paris, spunandu-i lui Andrei sa caute baiatul in continuare pentru ca ea ar vrea sa-l infieze.


Distributie
Maia Morgenstern - Irene
Serban Ionescu - Andrei
Cristian Iacob - Marinica

Ioana Moldovan - Imola
Daniela Nane - Nina
Mihaela Radulescu - Hilde
Ion Dichiseanu - generalul Constantin Nuta, seful Inspectoratului General al Militiei
Valentin Teodosiu - soferul Dorel Cioaca („Nea Cioaca")
Vladimir Gaitan - deputatul Butunoiu
Constantin Cotimanis - deputatul Coriolan Dragoescu
Eusebiu Stefanescu - colonelul Ion Deheleanu, seful Militiei Judetene Timis
Cristian Sofron - directorul Centrului de reeducare de la Pitesti
Ion Lupu - dr. Ovidiu Galea, directorul Spitalului Judetean din Timisoara
Dragos Stemate - seful lui Irene
Bogdan Costea
Eugenia Bosanceanu - batrana
Doru Nica
Florin Chiriac - capitanul Valentin Ciuca
Adrian Pavlovschi
Paul Fister - muncitorul care se bate cu Marinica
Daniel Tomescu
Vasile Popa - muncitor la crematoriu
Doru Dumitrescu - un ofiter de militie
Serban Pavlu - taximetristul
Bogdan Voda - „Sylvester Stallone", secretarul de partid de la Comtim
Ilie Vlaicu (creditat Vlaicu Ilie)
Alexandru Chiciu - medicul ginecolog
Constantin Draganescu
Ion Chelaru - colonelul Nicolae Ghircoias, directorul Institutului de Criminalistica din Inspectoratul General al Militiei
Ion Polizache
Ani Cretu
Ion Haiduc - directorul Comtim Timisoara
Ion Cincasciuc - un militian


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.