Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Caracatita cu orez si legume
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa prepari pate de fasole alba vegan,
198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se face vinul de casa
1.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vanata inabusit in vin si pastrav la cuptor
2.332 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Praznicul porcului
2.361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mancarea Pandurilor
2.212 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pateu de casa, din ficat de pasare.
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciulama de iepure
876 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vin fiert Kamis
1.266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Friptura de pui in VIN la cuptor
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Cum prepari vin de casa natural 100% (must)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.09.2021  Adauga la favorite 404 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ingrediente
10 kg de struguri albi
10 kg de struguri negri


E toamna, strugurii s-au copt si mustul fierbe in pahare. Asta la tara, la cine are vie…

Ei bine, se poate sa fie toamna frumoasa si la bloc, iar mustul sa fiarba in bucatarie.

Asa cum am vazut in alt film ca ne putem face afumatoare la bloc, tot asa putem face si un vin bun si natural, de calitate, fara chimicale, chiar daca in cantitate mai mica. Dar cum sa nu guste copiii mustul dulce si plin de vitamine, fara de care nici toamna n-ar mai fi toamna.

Asadar, mergem la piata si cumparam 10 kg de struguri albi si 10 kg de struguri negri, din cei producatori, cu multa zeama, nu din cei de masa, cu pulpa. Sau 100 de kg, cum doriti.

Daca sunt murdari de noroi, ii spalam si-i lasam la zvantat, sa se scurga apa din ei, ca sa nu indoim mustul cu apa.

Apoi indepartam boabele de pe ciorchine, care ar avea un gust amarui daca l-am pune la stors. De asemenea indepartam boabele stricate, atinse de mana sau acre.

Stoarcem strugurii separat negri de albi, in orice fel de storcator sau presa, la nevoie merge si cu masina de tocat, numai sa nu se aparga samburii ca se amaraste mustul.

Lasam sucul obtinut in coji, la strugurii albi doar 24 de ore, dar la cei negri cateva zile, pentru a extrage vitaminele din coaja.

Apoi il turnam in vase de sticla sau inox, dar sa nu fie pline, ca sa aiba loc sa creasca, altfel fiind pericol de explozie. Daca aveti o damigeana (de 15-50 litri), gasiti cu doar 4 lei, un dop serpentina, special pentru must, cand va fierbe si va face spuma si multe bule.

Daca faceti doar must din 10 kg de struguri, il puteti pune si in bidoane de plastic, pentru ca il beti repede, nu apuca sa-si schimbe gustul. Dar daca-l vreti vin, atunci il puneti in damigene de sticla.

Ca sa fermenteze, temperatura trebuie sa fie de 15-20 de grade in incapere, si desigur puteti folosi si un termometru de lichid, daca aveti. Dar atentie: cand fierbe, mustul degaja CO2, fiind pericol de asfixiere, deci va trebui depozitat intr-un loc aerisit.

La bloc e mai greu, dar il puteti pune pe balcon, cu geamul putin deschis, iar pentru a-l tine la o temperatura de minim 15 grade dar mai bine 20, inveliti damigeana cu o patura.

Fermentatia este un proces prin care drojdiile din struguri consuma zaharul din must si-l transforma in alcool etilic si dioxid de carbon. Ea poate dura intre 7-10 zile, in functie de temperatura, marimea vasului sau concentratia zaharului din struguri (mustul foarte dulce fermenteaza mai greu).

In timpul fermentatiei, aerul nu mai trebuie sa intre in contact cu mustul, deoarece va dezvolta bacterii acetile, care vor acri vinul.

De aceea se pune dopul spiralat. La nevoie merge si o manusa ingaurita din loc in loc, ca sa nu se sparga cand s-o umfla mustul.

La vinul alb, fermentatia se termina in 30 de zile, cand incepe limpezirea, iar vinul se poate turna in vasele (damigene, sticle) in care va fi pastrat la rece, pana prin aprilie-mai.

La vinul negru fermentatia dureaza mai mult, dar gustul este mai placut si aromele mai pregnant


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.