Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pisici - Rasa: Bombay
2.176 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Rasa Marwari
1.409 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum indepartam capusele de pe caini / pisici
1.725 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Rasa Appaloosa
1.425 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisici - Rasa: Abyssinian
1.917 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Braque du Puy
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitati despre pisici
2.148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Holland Lop
417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dutch
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa Allerca
1.449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Pisici - Rasa: Scottish Fold

 
 
 
 
 
Adaugat de nina 18.12.2012  Adauga la favorite 1.886 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Scottish Fold este o rasa de pisici cu o mutatie a unei gene dominante.

Astfel, cartilajul urechii acestei feline include un pliu care determina urechile sa se indoaie inspre frunte. Datorita acestui detaliu estetic inedit, pisica Scottish Fold este descrisa adesea ca avand un chip dragalas ca de bufnita.

Istoricul si originea

Primul exemplar de Scottish Fold a fost descoperit in anul 1961 de catre un cioban pe nume William Ross, langa o ferma din apropiere de Coupar Angus din Perthshire, Scotia. Pisicuta in cauza era un exemplar alb si purta numele de Susie. Cand micuta felina a dat nastere unor pisoi, care prezentau aceeasi mutatie genetica la nivelul urechii, ciobanul William Ross a hotarat sa il adopte pe unul dintre ei si a patentat rasa la Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) din Marea Britanie, in anul 1966.

Impreuna cu geneticianul Pat Turner, William Ross a initiat un program de inmultire care a dus, in urmatorii 3 ani, la cresterea numarului de pisici Scottish Fold la 76 de exemplare - 42 cu urechi pliate si 34 cu urechi drepte. Concluzia a fost aceea ca urechile indoite nu erau nimic mai mult decat rezultatul mutatiei unei gene dominante.



In 1971, GCCF a retras acordul de inregistrare a rasei Scottish Fold din cauza diformitatilor la nivel membrelor si al cozii, aparute in cazul unor exemplare, dar si din cauza ingrijorarii legate de diverse dificultati genetice si probleme la nivelul urechii la care pisicile erau expuse, precum infectiile, parazitii si chiar surzenia.

Cu toate acestea, rasa Scottish Fold s-a raspandit in America si a fost perpetuata prin incrucisari cu exemplare de British Shorthair si American Shorthair. Ulterior, s-a dovedit ca pisicile Scottish Fold nu intampina probleme speciale la nivelul urechilor, desi cerumenul poate fi mai abundent decat la alte rase de pisici.



Aspectul exterior si dimensiunile

Scottish Fold este o pisica de dimensiuni medii, cu un corp viguros, cu aspect rotunjit, acoperit cu o blana deasa si rezistenta. Ochii sai sunt mari si rotunzi, nasul scurt, usor curbat din profil. Trasaturile sale distinctive raman, insa, urechile.

Capul pisicii Scottish Fold este bine rotunjit, prevazut cu o barbie ferma si un maxilar asemenea. Obrajii sunt proeminenti. Capul se continua cu un gat scurt. Ochii sunt mari si rotunzi, separati de un nas bine definit. Culoarea lor este in concordanta cu coloritul blanii exemplarului. Nasul este mic, usor curbat, urechile sunt mici si indoite in fata, iar varful urechii este rotunjit.

Corpul are dimensiuni medii medie, masculii atingand, de regula, o greutate cuprinsa intre 4 si 6 kg, iar femelele, intre 2,7 si 4 kg. Intregul sau corp este rotunjit, cu oase de dimensiuni medii. Femelele sunt, in general, mai mici decat masculii. Coada poate avea dimensiuni medii pana la lungi si este flexibila.

Blana este scurta sau lunga, deasa in ambele cazuri, disponibila intr-o varietate de culori. Cele mai multe exemplare sunt albe, roscate, gri sau negre, existand si combinatii de cate doua culori.



Personalitatea

Pisica Scottish Fold este foarte prietenoasa si docila si reuseste sa stabileasca o relatie cordiala si cu alte animale de companie prezente in casa.In plus, are tendinta sa fie foarte afectuoasa cu stapanii sai, chiar daca nu va sta mereu in preajma acestora. Ii place sa se joace, fiind o pisicuta foarte haioasa, printre altele datorita faptului ca adora sa doarma pe spate si sa adopte pozitia "Buddha".

Desi este foarte afectuoasa si deschisa fata de membrii familiei, pisica Scottish Fold manifesta reticenta fata de straini. De altfel, pana sa se obisnuiasca cu un loc sau o persoana noua, se va simti stinghera. De asemenea, ii displac atat locurile, cat si oamenii zgomotosi, dat fiind auzul sau foarte fin.



Relatiile cu familia si casa

Scottish Fold este o rasa foarte loiala si afectuoasa, care se imprieteneste cu usurinta cu membrii familiei si care prefera copiii. Are o relatie buna cu cainii, cu care are tendinta sa lege adevarate prietenii. Desi ii plac momentele de liniste si singuratate, nu ii place sa fie lasata singura foarte mult timp - in situatia in care petrece prea mult timp in absenta macar a unuia dintre membrii familiei, are tendinta sa devina mai putin sociabila si jucausa.

Ingrijirea

Ingrijirea unei pisicute Scottish Fold nu este complicata, insa implica realizarea unor actiuni in mod regulat, astfel incat sanatatea felinei sa fie protejata. O data pe saptamana, pisica din rasa Scottish Fold va avea nevoie de un periaj atent, in special daca este vorba despre un exemplar cu blana lunga. Igienizarea urechilor este, de asemenea, importanta, la fel si curatarea ochilor si a dintilor.

Periodic, se recomanda si taierea gherutelor, care va preveni atat eventuale probleme de sanatate, cat si stricaciunile in casa la nivelul pieselor de mobilier, covoarelor etc. Nu in ultimul rand, o baie ocazionala este, de asemenea, recomandata.
Alimentatia unei pisici Scottish Fold trebuie sa fie echilibrata, bogata in vitamine, minerale si proteine, iar apa curata, pusa la dispozitie zilnic. Crescuta in apartament, pisicuta Scottish Fold va avea nevoie de activitate fizica, in special odata cu inaintarea in varsta. De aceea, jucariile nu ar trebui sa lipseasca niciodata din preajma sa, intrucat o vor invita la activitate fizica sustinuta in fiecare zi.



Boli si afectiuni curente

Rasa Scottish Fold are o speranta medie de viata de 15 ani. In general, pisicutele apartinand acestei rase risca sa se confrunte cu afectiuni precum rinichi polichistici, cardiomiopatie si osteocondrodisplazie.

Cea din urma afectiune este aceea care determina plierea urechii pisicii Scottish Fold. Exemplarele de tip homozigot sufera de malformatii ale structurilor osoase care le provoaca dureri atroce din cauza dezvoltarii foarte timpurii a unor boli articulare degenerative. Exemplarele de tip heterozigot pot fi, la randul lor, afectate de aceasta boala, insa numarul lor este mult mai mic, iar, cand este prezenta, boala se instaleaza la o varsta mai inaintata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.