Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre Mihai Eminescu
1.899 vizite - 0 comentarii
adaugat de margareta
 
  Andrei Plesu - Ion Luca Caragiale un Berar Autodidactic?
202 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Dialogurile diminetii - Parintele Valerian Paslaru -
595 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 lucruri pe care le stim gresit
1.105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Petre Tutea - un Socrate al romanilor
1.346 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 14
2.847 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 17
2.348 vizite - 0 comentarii
adaugat de copa
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 12
1.955 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 15
1.952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dialog cu Aleksandr Soljenitin / Partea 1
1.814 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

10 lucruri pe care nu le stiai despre Caragiale

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.07.2013  Adauga la favorite 1.047 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, judetul Prahova, astazi I. L. Caragiale, judetul Dimbovita, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman, de origine greaca. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani. A fost ales membru al Academiei Romane post-mortem.

S-a nascut in ziua de 1 februarie 1852, in satul Haimanale, care-i poarta astazi numele, fiind primul nascut al lui Luca Caragiale si al Ecaterinei.


Atras de teatru, Luca s-a casatorit in 1839 cu actrita si cintareata Caloropulos, de care s-a despartit, fara a divorta vreodata, intemeindu-si o familie statornica cu brasoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Caraboas.

Primele studii le-a facut intre anii 1859 si 1860 cu parintele Marinache, de la Biserica Sf. Gheorghe din Ploiesti, iar pana in anul 1864 a urmat clasele primare II-V, la Scoala Domneasca din Ploiesti.

In 1870 a fost nevoit sa abandoneze proiectul actoriei si s-a mutat cu familia la Bucuresti, luindu-si cu seriozitate in primire obligatiile unui bun sef de familie.


L-a cunoscut pe Eminescu cind tinarul poet, debutant la Familia, era sufleur si copist in trupa lui Iorgu. In 1871, Caragiale a fost numit sufleur si copist la Teatrul National din Bucuresti, dupa propunerea lui Mihail Pascaly.


In august 1877, la izbucnirea Razboiului de Independenta, a fost conducator al ziarului Natiunea romana.

I.L. Caragiale a fost, printre altele, si director al Teatrului National din Bucuresti.


De la debutul sau in dramaturgie (1879) si pina in 1892, Caragiale s-a bucurat de sprijinul Junimii, desi in intregul proces de afirmare a scriitorului, Junimea insasi a fost, pana prin 1884 - 1885, tinta atacurilor concentrate ale adversarilor ei. Se poate afirma ca destule dintre adversitatile indreptate impotriva lui Caragiale se datoreaza si calitatii sale de junimist si de redactor la conservator-junimistul ziar Timpul (1878 - 1881). Prima piesa a dramaturgului, O noapte furtunoasa, bine primita de Junimea si publicata in Convorbiri literare (1879), unde vor aparea de altfel toate piesele sale, a beneficiat, la premiera, de atacuri deloc neglijabile.

Dupa trei ani de colaborare, Caragiale s-a retras in iulie 1881 de la Timpul, dar Comitetul Teatrului National de la Iasi, prezidat de Iacob Negruzzi, il numeste director de scena, post pe care dramaturgul l-a refuzat. A participat frecvent la sedintele Junimii, iar la intilnirea din martie 1884, in prezenta lui Alecsandri, si-a marturisit preferinta pentru poeziile lui Eminescu. La 6 octombrie a citit la aniversarea Junimii, la Iasi, O scrisoare pierduta, reprezentata la 13 noiembrie, in prezenta reginei, cu un mare succes.

In 1889, anul mortii poetului Mihai Eminescu, Caragiale a publicat articolul in Nirvana. In 1890 a fost profesor de istorie la clasele I-IV la Liceul Particular Sf. Gheorghe.
In acelasi an s-a casatorit cu Alexandrina Burelly, fiica actorului Gaetano Burelly. Din aceasta casatorie vor rezulta mai intai doua fete.

In ianuarie 1893, retras din ziaristica de la sfarsitul anului 1889, Caragiale a infiintat revista umoristica Moftul roman, subintitulata polemic “Revista spiritista nationala, organ pentru raspandirea stiintelor oculte in Dacia Traiana". Incepind cu numarul 11, revista a devenit ilustrata, publicind caricaturi, iar prin publicarea unora dintre cele mai valoroase schite caragialiene, Moftul roman s-a dovedit si un organ literar.

Caragiale s-a bucurat de recunoasterea operei sale pe perioada vietii sale, insa a fost si criticat si desconsiderat. Dupa moartea sa, a inceput sa fie recunoscut pentru importanta sa in dramaturgia romaneasca. Dupa moartea sa, piesele sale au fost jucate si au devenit relevante in perioada regimului communist.

"Lucrarea d-lui Caragiale este originala, comediile sale pun pe scena cateva tipuri din viata noastra sociala de astazi si le dezvolta cu semnele lor caracteristice, cu deprinderile lor, cu expresiile lor, cu tot aparatul infatisarii lor in situatiile anume alese de autor".




Desi Caragiale a scris doar noua piese, el este cel mai bun dramaturg roman prin faptul ca a reflectat cel mai bine realitatile, limbajul si comportamentul romanilor. Opera sa a influentat si pe alti dramaturgi, cum ar fi Eugen Ionesco.

In zorii zilei de 9 iunie 1912, Caragiale a murit subit in locuinta sa de la Berlin, din cartierul Schoneberg, bolnav fiind de arterioscleroza


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.