Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Alexandru Tocilescu
1.561 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peter O'Toole - Unul dintre marii actori ai timpului
1.097 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
  Peter O’Toole - un actor de geniu..si premiul Oscar
1.547 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  in memoriam-Eusebiu Stefanescu
1.556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Geo Saizescu-In memoriam
1.551 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omar Sharif - Actorul cu 100.000 de fii
1.590 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  In memoriam Narghita
1.701 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peter Falk - Biografie
1.988 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rona Hartner-In memoriam
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Geo Costiniu In memoriam
1.495 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Peter O'Toole -In memoriam

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.12.2013  Adauga la favorite 1.366 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Actorul englez Peter O'Toole a murit la varsta de 81 de ani, sambata 14 decembrie potrivit The Guardiansambata

Peter O'Toole s-a nascut in Irlanda ,in 02.08.1932 ·si crescut in Leeds, Anglia. Inca de mic dorea sa devina jurnalist, incepandu-si cariera ca ajutor la un ziar local. Cu toate ca a reusit sa devina reporter, a descoperit teatrul si si-a facut debutul pe scena la doar 17 ani. A facut armata la Marina Regala pentru 2 ani la transmisiuni, apoi a facut cursuri la Academia Regala de Arta Dramatica, unde i-a avut colegi pe Albert Finney, Alan Bates si Richard Harris. Si-a facut debutul in film in 1960. In 1962 a fost ales de catre David Lean sa interpreteze rolul lui T.E. Lawrence in capodopera Lawrence of Arabia (1962). Acest rol l-a facut sa devina un star la nivel international. A primit nominalizari pentru Premiul Academiei (dar fara nici un Oscar) pentru 7 filme diferite. Totusi problemele medicale (puse initial pe seama bauturii dar care s-au dovedit a fi cancer stomacal) amenintau sa-i termine cariera si viata in anii '70. A supravietuit dupa ce a fost la dezalcoolizare si dupa un tratament riguros s-a intors in cinema si a triumfat cu The Stunt Man (Cascadorul, 1980) si My Favorite Year (Anul meu preferat, 1982).

A inceput sa lucreze in teatru, fiind distribuit in diferite roluri shakespeareiene, inainte de a-si face debutul in televiziune in 1954. In anul 1959, isi face debutul si pe marele ecran, iar 3 ani mai tarziu, in 1962, e distribuit de David Lean in rolul lui T.E. Lawrence, in Lawrence of Arabia, dupa ce Marlon Brando nu a putut prelua rolul, iar Albert Finney l-a refuzat. Prestatia sa l-a clasat in topul 100 al revistei Premiere al celor mai bune roluri din istorie.

O'Toole e unul dintre putinii actori ce au fost nominalizati de doua ori la Oscar pentru interpretarea aceluiasi personaj. In 1964 a fost nominalizat pentru intruchiparea regelui Henry al II-lea din Becket, iar 4 ani mai tarziu, in 1968, a fost nominalizat pentru acelasi rol in Lion in the Winter.

In 1963, sub regia lui Laurence Olivier, l-a interpretat pe Hamlet pe scena Teatrului Regal din Londra, ceea ce l-a adus foarte aproape de indeplinirea visului sau, de a juca pe scena Teatrului Abbey din Dublin, in 1970 in piesa Waiting for Godot, scrisa si regizata de Samuel Becket. In prolifica sa cariera Peter O'Toole a fost nominalizat de 8 ori la Oscar, nefiind recompensat insa pentru niciunul din rolurile sale. A fost totusi rasplatit cu un premiu onorific acordat in 2003 de Academie.

Desi a ramas unul dintre marii actori ai timpului, a gasit cu greu roluri importante datorita problemelor sale cu bautura. Are 2 fiice, Pat si Kate, din casatoria cu Sian Phillips si un fiu, Lorcan, cu modelul Karen Brown

In ultimii ani, a fost laudat pentru evolutia sa din piesa de teatru "Jeffrey Bernard is Unwell", dar si pentru rolul din versiunea televizata a acesteia, o productie care prezinta viata unui jurnalist britanic alcoolic.

Ultimele filme in care a jucat Peter O'Toole, "Katherine of Alexandria" si "Mary Mother of Christ", urmeaza sa fie lansate anul viitor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.