Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Republica parlamentara
775 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un ochi pe planeta - Australia tara sansei?
1.012 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Costa Rica
418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moldova- frumoasa tara
1.188 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce Canada este visul? (2011)
447 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calatorie in satul Berthelot din Tara Hategului
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tezaurul Romaniei de la Moscova
1.191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tibet
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele uneia dintre cele mai mari civilizatii
154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cea mai bogata tara din lume....
421 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Republica Centrafricana - O tara divizata

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.02.2014  Adauga la favorite 1.176 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Republica Centrafricana (franceza Republique Centrafricaine sau Centrafrique) este un stat fara iesire la mare din Africa Centrala. Se invecineaza cu Ciadul la nord, Sudanul si Sudanul de Sud la est, Republica Congo si Republica Democrata Congo la sud si Camerunul la vest.

Aceasta are o suprafata de 622.984 de km2 si o populatie estimata la 4,4 miloane de locuitori, Bangui fiind capitala tarii. Intrucat cea mai mare parte a teritoriului se afla in bazinele hidrografice ale raurilor Ubangi si Chari, Franta a numit colonia nou infiintata in aceasta regiune Oubangui-Chari. Acesta a devenit un teritoriu semi-autonom al Comunitatii Franceze in 1958 si apoi o natiune independenta la 13 august 1960, luand atunci numele sau actual.

Timp de peste trei decenii dupa independenta, Centrafrica a fost condusa de presedintii si un imparat, care fie nu au fost alesi de populatie fie au preluat puterea prin forta. Nemultumiri locale cu privire la acest sistem au fost in cele din urma sustinute de presiunea internationala, dupa incheierea Razboiului Rece.

Primele alegeri democratice pluripartite au avut loc in 1993, cu resursele oferite de donatori internationali si cu ajutorul ONU , acesta fiind castigate de Ange-Felix Patasse.

El a pierdut sprijinul popular in timpul presedintiei sale si a fost inlaturat in 2003 de generalul Francois Bozize sustinut de francezi, acesta a castiga alegerile democratice din mai 2005. Incapacitatea de a plati muncitorii din sectorul public a condus la greve in 2007. Bozize a numit un nou guvern condus de Faustin-Archange Touadera la 22 ianuarie 2008.

In februarie 2010, Bozize a semnat un decret prezidential care stabiliea data pentru alegerile prezidentiale urmatoare (25 aprilie 2010). Desi initial amanate, alegerile au avut loc in ianuarie si martie 2011, Bozize si partidul sau castigandu-le.

In ciuda rezervelor minerale semnificative si a altor resurse (rezervele de uraniu in Bakouma, titei, aur, diamante, cherestea, hidroenergie] si a terenurilor arabile, Republica Centrafricana ramane una dintre cele mai sarace tari din lume si printre cele mai sarace zece tarii din Africa. Indicele Dezvoltarii Umane pentru Republica Centrafricana este 0,343, ceea ce o plaseaza pe locul 179 din 187 de tari cu date.

Francezii au colonizat regiunea la sfarsitul secolului al XIX-lea si au administrat-o sub denumirea de Oubangui-Chari. In 1910, colonia franceza a fost denumita Africa Ecuatoriala Franceza. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, colonia s-a alaturat Fortelor Aliate. La 1 decembrie 1958, tara a devenit Republica Centrafricana si si-a proclamat independenta la 13 august 1960.

De la obtinerea independentei, tara a pastrat limba franceza ca limba oficiala, folosita in documentele administrative, in timp ce sango actioneaza ca agent unificator al tarii, permitand fiecaruia sa se inteleaga, chiar si fara o educatie scolara avansata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.