Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  10 lucruri despre istoria radioului românesc
1.085 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
79 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
162 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
838 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
87 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria radioului parteaa a II-a

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.02.2014  Adauga la favorite 1.241 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Doua revolutii care au influentat enorm civilizatia omeneasca au fost :
Revolutia industriala

Revolutia industriala a constituit un salt in modul de a imagina si implementa o inventie, precum de exemplu au fost masinile (automobilele) pentru deplasare rapida.
Revolutia informationala

Revolutia informationala, desi mai putin cunoscuta si recunoscuta, a fost foarte importanta. Consecinta cea mai importanta a revolutiei electronice, a constituit-o aparitia radioului. In primii ani de dezvoltare, comunicatiile radio au fost numite telegrafie sau telefonie fara fir, expresii care nu au rezistat in timp, si care au fost inlocuite cu termenul generic radio.

Cea mai larga folosire a radioului o constituie radiodifuziunea, cu al sau caz particular, si de mare amploare televiziunea. Totusi, domeniile principale ale radiocomunicatiilor , inclusiv cele spatiale, il reprezinta in continuare radiotelegrafia si radiotelefonia. Un subdomeniu de larga prezenta in radiodifuziune este constituit de tehnica redarii ci inalta fidelitate a sunetului.

Inceputurile radioului s-au cristalizat in urma fenomenelor fizice, in special electrice, cercetate de pionierii acestei ramuri fascinante, cum ar fi Ampere, Gilbert, Volta, Faraday, Maxwell, Kelvin, sau Cavendish. Este unanim admis ca primul care a fost in masura sa realizeze o emisie si o receptie de unde radio a fost fizicianul german Heinrich Hertz in 1887, care s-a bazat pe propriile studii de fizica teoretica, la care s-au adaugat cele ale predecesorilor sai in special Maxwell. Un alt pionier care a contribuit la dezvoltarea radioului, a fost fizicianul rus Aleksandr Stepanovici Popov, cu al sau inregistrator de furtuna , 1895, care a realizat primele receptii sistematice, fiind si cel caruia i se atribuie inventarea antenei. Guglielmo Marconi, sistematizand datele de pana la el, a oferit lumii, in 1896 primul sistem practic de emisie si receptie bazat pe undele electromagnetice, bazat pe aparatul lui Tesla. Ulterior, in 1943, a fost recunoscuta prioritatea savantului Nicolae Tesla asupra acestei inventii (1893)(Tesla: „Marconi e un baiat bun. Lasa-l sa continue. Foloseste 17 din patentele mele"). Si totusi… SUA atribuie in 1865-1866 dr. Mahlon Loomis, un dentist din Philadelphia, realizarea primei transmisiuni fara fir, in statul Virginia de Vest prin eliberarea unui document oficial nr. 129971/30 iulie , si pune problema exploatarii comerciale a fenomenului. Acestea au fost chiar inaintea experientelor lui Hertz, si chiar a celebrului articol al lui Maxwell din revista Philosophical Transactions in anul 1865, care se intitula “A Dynamical Theory of the Electromagnetic Field".

In 1843 ia fiinta primul serviciu telegrafic prin fir, intre Washington si Baltimore, dupa ideea pictorului american Samuel Morse, iar din acel moment nu a mai ramas de facut decat suprimarea cablului electric, ceea ce s-a si intamplat cativa ani mai tarziu. In anul 1870 J.C. Maxwell demonstreaza matematic existenta undelor electromagnetice si posibilitatea acestora de a se propaga cu viteza luminii (300.000 km/s), intarind astfel ipoteza (noua la vremea ei), ca si lumina este tot o oscilatie electromagnetica. In sfarsit, Guglielmo Marconi reuseste pentru prima data sa transmita o telegrama de 26 de cuvinte intre Glacebay Canada si Poldhor Anglia (3122 km), punand astfel bazele unei realitati, radiocomunicatiile.

In realizarea unei transmisii radio intervin doua tipuri de echipamente. Primul este echipamentul de emisie, care are rolul de a emite in eter informatia utila. Acesta, preia informatia de voce sau alta sursa, printr-un microfon, o aplica unui amplificator pentru ai amplifica semnalul, iar apoi semnalul este directionat catre un modulator. Aici are loc un amestec al semnalului util, cu un semnal de radiofrecventa, provenit de la un oscilator local. Din acest etaj, semnalul este injectat in etajul de radiofrecventa si apoi direct in antena.
Dupa ce semnalul a fost astfel transformat in radiatie electromagnetica, intrevine al doilea tip de echipament, cel mai cunoscut, si anume echipamentul de receptie sau mai pe scurt radioul. Aici, semnalul captat de antena receptorului, este demodulat, si apoi transmis unui amplificator de joasa frecventa. Difuzorul este ultimul element care mai intervine intre radioreceptor si urechea umana.

Dupa tipul de modulatie al undei electromagnetice, intalnim doua tipuri de modulatie. Acesta frecventa modulatoare este asigurata de oscilatorul local al echipamentului din care face parte. Intalnim Modulatia in amplitudine , prescurtat AM, si Modulatia in frecventa , FM.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.