Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Viscri, Romania
366 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea medievala Saschiz
385 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Localitatea Murighiol
918 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantu-Gheorghe - Delta Dunarii
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ranca
1.271 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Annaba-Algeria
100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Tristan Da Cunha
1.151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Morile de apa de la Rudaria
537 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cheile Rudariei - Morile de apa
675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarata-Monteoru
651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Localitatea Viscri

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.04.2015  Adauga la favorite 663 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Este o asezare din podisul Transilvaniei, din apropiere de Sighisoara, colonizata de sasi. In prezent se regaseste o frumoasa biserica evanghelica, fortificata, in stilul bisericilor sasesti fortificate din Transilvania.

Situata intre cele doua sosele ce leaga Rupea de Sighisoara si de Medias, in satul Viscri se putea ajunge pana acum zece ani doar prin mijloace proprii de locomotie. Datorita pozitiei sale retrase aici s-a pastrat cel mai arhaic costum din secolele XVII-XIX.In Viscri mai dainuie, bine conservata, una dintre cele mai pitoresti si - in pofida dimensiunilor nu prea mari - monumentale cetati taranesti sasesti, ce cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici-sala romanice ale secolului XIII. Particularitatile monumentului au preocupat pe multi cercetatori iar enigmele lui au putut fi dezlegate abia prin sapaturile intreprinse in 1970-1971 de catre arheologul Mariana Dumitrache, care prezinta rezultatele lor intr-un studiu amplu Cercetari arheologice si ale istoriei arhitecturii in zona Rupei, aparut in Forschungen zur Volks- und Landeskunde, vol. 21, nr. 2, 1978. In prezentarea monumentului preluam cele constatate asupra istoriei constructiei, concluzii obtinute pe baza investigatiilor cercetatoarei.Pozitia retrasa a asezarii explica si aparitia sa relativ tarzie in documente. Abia pe la 1400, "Alba ecclesia" (alias Viscri) apare intr-un registru al localitatilor pentru plata impozitului datorat episcopatului, al comitatului de Rupea (Kosd). Pe la 1500, Viscri este enumerata printre comunele libere ale Scaunului de Rupea, cu 51 de gospodarii, trei pastori, un dascal si doi saraci. Aici, ca si in alte comune, vechimea bisericii confirma ca asezarea colonistilor germani a luat fiinta la sfarsitul secolului XII cand a fost colonizata si partea apuseana a viitorului Scaun al Rupei. Biserica-sala romanica, cum mai exista in zona Rupei doar in Homorod (biserica-sala din Crit apartinea deja stilului de trecere de la romanic la gotic), a avut o predecesoare care a fost partial inclusa in aceast edificiu. Colonistii germani (care s-au asezat in Viscri ca imigranti dupa domnia regelui Geza al II-lea, adica dupa 1162, ca "alii Flandrenses", in ultimul sfert al secolului XII) au gasit pe promontoriul din nord-estul comunei actuale o mica capela. Aceasta era construita din calcar alb-verzui, avea forma rectangulara, cu absida semicirculara spre rasarit, iar unicele podoabe erau pietrele cubice ecarisate ce formau colturile salii si inceputul absidei, o arcada semicirculara a intrarii sudice. Sala avea un tavan plat, absida o semicalota (lungimea capelei era de 13,5 m, a salii de 9,80 m, latimea salii in vest de 7,8 m si in est de 8 m). Dupa piesele descoperite in mormintele dinauntrul si din afara capelei, monede si cercei de tampla de la inceputul secolului XII, aceasta se dateaza intre 1100-1120, ca apartinand unui grup de secui ce pazeau in acest punct granita statului maghiar feudal, inaintea sosirii colonistilor germani


Ce trebuie sa stii despre Viscri, in caz ca alegi sa-l vizitezi? In primul rand trebuie sa stii ca adaposteste una dintre cele mai spectaculoase si mai vechi biserici fortificate sasesti, care a si fost inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO. De asemenea, oamenii de aici au initiat un proiect foarte interesant, „Sosete din lana naturala din Viscri“. Potrivit Adevarul, sosetele crosetate din vechi pulovere de lana de catre femeile din sat erau schimbate la inceput pe alimente, insa in timp trocul s-a trasformat intr-un adevarat proiect: femeile din sat tricoteaza anual aproximativ 10.000 de sosete, manusi, caciuli, pulovere si papuci din pasla care sunt trimise la un depozit din Naumburg, Germania, de unde se vand apoi in toata tara.
Daca ajungi acolo nu trebuie sa ratezi nici supa de gaina cu taietei, painea pe vatra si dulceturile. Putina lume stie de Dulceata de Viscri, lansata oficial in 2012 la Paris. Francezii o pot cumpara la pachet cu un saculet si o lingurita de argint, dar tu o poti primi in schimbul unui zambet, satenii din Viscri sunt foarte generosi.
Ca sa innoptezi la Viscri, ar trebui sa ai pregatiti minimum 90 de lei. Exista insa si pensiuni care percep turistilor care vor sa doarma in satul Printului Charles si 200 de lei pe noapte.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.